Vitamine în sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În perioada sarcinii, necesarul de nutrienți, vitamine și minerale este crescut, deoarece procesul de creștere și dezvoltare al fătului solicită aceste elemente. Până și viitoarea mămică are nevoie de toate acestea pentru a preveni viitoarele probleme, premergătoare nașterii.

vitamine-in-sarcina

Toate femeile aflate la vârsta reproductivă (18-45 ani) au nevoie, pe lângă un regim alimentar echilibrat, de o doză suplimentară de acid folic, în cantitate de 0,4-0,8 mg/zi. Acestă doză este cu atât mai importantă cu cât femeia intenționează să rămână însărcinată. Rolul acidului folic în organism este complex de la producerea, repararea și funcționarea ADN-ului și ARN-ului și până la prevenirea cancerelor pulmonare, esofagiene, de colon, gastrite etc.
Organismul uman nu poate sintetiza folați, astfel că depindem de aportul extern din alimente. Cele mai bogate alimente în folați sunt legumele cu frunze verzi, citricele, ficatul, cerealele și legumele cu boabe, cum ar fi fasolea, mazărea, soia etc.
Alte beneficii ale acidului folic, pe care studiile recente le-au arătat, sunt reprezentate de o dezvoltare cognitivă superioară a copiilor, aceștia dobândind un coeficient de inteligență mai ridicat. De asemenea, aportul suplimentar de acid folic, din timpul sarcinii, reduce riscul de autism și de întârzieri de vorbire, reduce frecvența malformațiilor la feții proveniți din mame diabetice.
Deficitul de vitamine în sarcină, mai cu seamă vitamina D a fost asociat în mai multe studii cu complicații obstreticale cum ar fi avortul, nașterea prematură, preeclampsia (formă gravă de disgravidie), restricția de creștere intrauterină și diabetul gestațional. Astfel, se recomandă suplimentarea în periconcepție și în sarcină cu această vitamină. Lipsa sau insuficiența vitaminei D din organism poate avea consecințe asupra dentiției, atât a fătului, cât și a mamei. Aportul suplimentar de vitamina D ajută viitoarea mamă să echilibreze nivelul de calciu din organism. Aceeași insuficiență de vitamania D este responsabilă și pentru dezvoltarea unor infecții vaginale.
Carențele de minerale, precum: calciu, magneziu și fier, apar adesea în sarcină, mai ales în trimestrul 3, astfel, este necesar ca graviduța să aibă o dietă echilibrată pentru a asigura aportul acestor elemente.
Fierul este un constituent important al hemoglobinei ce intră în structura eritrocitelor (celule roșii din sânge) care transportă oxigenul la țesuturi, atât la mamă, cât și la făt, iar deficitul conduce la instalarea anemiei. Alimentele cu o concentrație bogată de fier, care pot asigura aportul necesar, sunt semințele de susan, smochinele, curmalele, stafidele, broccoli, migdalele, nucile.
În sarcină, cantitatea de fier din organism ar trebui să fie dublă și pentru că este greu de adus doar din alimentație, se recomandă asimilarea unor suplimente nutritive.
În ceea ce privește calciul, care intră în structura oaselor și a dinților, o cantitate insuficientă în timpul sarcinii se traduce printr-un dezechilibru. Fătul își va acoperi necesarul din ceea ce mămica lui gazdă deține în organism, în detrimentul acesteia, lucru care va conduce, mai devreme sau mai târziu, la probleme ale oaselor, cunoscute și sub denumirea de osteoporoză. În același timp, nici excesul de calciu nu este benefic, el fiind extrem de periculos. Supradoza de calciu poate declanșa contracții uterine, conducând chiar la pierderea sarcinii sau naștere prematură. Astfel suplimentarea se face numai la recomandarea medicului.
O situație similară deficitului de calciu se întâlnește și în cazul magneziului. Când mama este privată de acestă componentă minerala, ea se poate confrunta cu crampe musculare, una dintre simptomele specifice insuficienței de magneziu!
În general, viitoarele mămici sunt sfătuite să facă o vizită la cabinetul medical înainte de a recurge la suplimentele de vitamine și minerale. Acestea vor fi prescrise de specialist în funcție de nevoile individuale ale fiecărei gravide, de particularitățile ei și de vârsta sarcinii.

Acidul folic
Se cunoaște deja, de aproximativ 30 de ani, că suplimentarea cu acid folic, în perioada periconcepție (ideal cu 3 luni înainte de sarcină) și în primul trimestru de sarcină (până la 12 săptămâni), reduce riscul de anomalii de tub neural la făt, anencefalia și spina bifidă. Acestea sunt printre cele mai frecvente defecte congenitale.

vitamine-un-sarcinaMaterial realizat cu sprijinul dr. Oana Moise
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Tel.: 031 9105 Wellborn
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *