Porția de vitamina D – de la soare sau de la farmacie?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vitamina D este nelipsită pentru o dezvoltare sănătoasă. Încă de la primele zile de după naștere, pediatrul le sugerează părinților să îi ofere copilului Vigantol. Atunci când se face mare, deși credem că am scăpat, copiii au în continuare nevoie de această vitamină, fiind necesară pentru oase mai puternice.

vitamina DAtunci când treci prin experiența primei nașteri, iei de bune toate sfaturile altor mămici. Astfel ajungi să te îngrijorezi și să nu cunoști dacă în realitate copilul are nevoie de vitamina D sau o poate lua doar de la soare, dacă băița trebuie făcută seara, dacă trebuie să doarmă trei ore sau mai mult și tot așa. Îți dorești desigur să afli care este adevărul și mai ales să știi cum anume să îl faci mare, ferit de orice pericol și mai ales de îmbolnăvirile dese.

Multe mămici confundă vitamina D3 cu Vigantolul. Desigur, e cam unul și același lucru, însă această vitamină poate fi regăsită în mai multe forme. Pornind de la o expunere îndelungată la soare și nu neapărat la razele puternice, o alimentație echilibrată a mamei atunci când își alăptează bebelușul, bogată în fructe și legume verzi, lactate, brânzeturi, dar și în alimente cu un conținut bogat de vitamina C și până la suplimentele ce pot fi regăsite în farmacii, toate sunt soluții pentru ca bebele nostru să crească mare, ferit de rahitism ori alte probleme ale sistemului osos.

Două-trei picături de Vigantol sau două-trei ore la soare?

Desigur, pentru mămicile mai comode e mai simplu să îi oferi un supliment, ce va fi înghițit în câteva secunde, însă mai sănătos este să îți expui copilul la soare. Cu toate acestea, trebuie ferit de radiațiile ultraviolete, cele cu adevărat periculoase pentru sănătatea pielii micuțului. Ar trebui să știi că până și atunci când afară plouă sau soarele este ascuns între nori, natura ajunge să îi transmită copilului o porție din această vitamină. Nu este neapărat nevoie ca soarele să fie prea puternic, suficient este să te plimbi în aer liber.

Vigantol până la ce vîrstă?

Doi ani neîntrerupți, ar spune medicii pediatri, câte două picături în fiecare zi. Această vitamină este necesară pentru prevenirea rahitismului, dar și pentru anumite boli endocrine ori malabsorbție intestinală.

Cu toate că majoritatea pediatrilor recomandă vitamina D3 sub formă de Vigantol există și alte preparate în farmacii, care pot suplini nevoile copilului încă din prima clipă de viață.

După vârsta de doi anișori medicul îți va putea sugera dacă să continui administrarea sau să îi oferi copilului calciu și vitamina D3 doar în lunile de iarnă. Totul depinde de modul în care se dezvoltă copilul tău, dacă fontanela se închide bine, astfel încât copilul să fie ferit de rahitism.

Alimentație, soare și stil de viață sănătos

Cam ăsta este secretul unui copil sănătos. Pentru oase puternice avem nevoie categoric de expunerea la soare. Desigur, în cazul în care copilul are tenul mai închis la culoare este posibil ca absorbția vitaminei să se facă mai greu, însă nu trebuie să renunți.

În același timp, se recomandă o alimentație care să favorizeze dezvoltarea oaselor, bogată în calciu și vitamine. Fructele și legumele sunt o sursă nesfârșită de vitamine și minerale necesare copiilor mici. În plus, poți consuma somon, ton, ficat de vițel, ouă, lactate.

Stilul de viață are în vedere mișcarea – un organism sănătos este cel ce face mișcare, cam acest lucru ar trebui să se întâmple și cu copilul tău.

Deficitul de vitamina D3

Deficitul poate fi observat prin probleme ale sistemului osos, fracturi mai dese, probleme articulare ori rahitism. Oasele se demineralizează, capătă o fragilitate greu de remediat și astfel apr numeroase riscuri, inclusiv deformarea lor.

O doză prea mare nu este recomandată. Poate produce așa numitele pietre la rinichi, ce se manifestă prin constipație, vărsături și lipsa poftei de mâncare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *