Lipsă sau exces de vitamine!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vitaminele, așa cum știm cu toţii, sunt extrem de importante pentru ca micuţul tău să se simtă bine, să se dezvolte corespunzător și să fie sănătos. Așadar, este extrem de importantă o doză corectă și echilibrată a vitaminelor, iar tu trebuie să fii atentă la acest lucru.

Lipsa sau exces de vitamineAi grijă ca micuțul să nu aibă o deficiență de vitamine, iar la polul opus, ai grijă ca el să nu aibă o problemă mai puțin cunoscută… și anume posibila supradoză de vitamine. Echilibrul se menține doar printr-o dietă adecvată, în așa fel încât copilul să aibă parte de vitaminele corespunzătoare pentru sănătatea lui.

Ți-au fost recomandate multivitaminele? Află că multe dintre vitaminele gândite pentru copii sunt gumoase și sunt asemănătoare cu dulciurile. Drept urmare, având în vedere că oricărui copil îi plac dulciurile, șansa unei supradoze este net reală, iar cunoașterea simptomelor te poate ajuta să reacționezi rapid în cazul în care acest lucru se și întamplă.

Care sunt simptomele unei supradoze?

Cele mai comune și evidente simptome ale unei supradoze de vitamine sunt: greața, voma, diareea și durerile de cap. Aceste simptome apar când există exces de vitamine în organism. Dacă apar anumite simptome în mod relativ brusc, este important să întrebi copilul dacă a consumat ceva în mod special, inclusiv o doză mai mare decât cantitatea recomandată de multivitamine. La fel ca în cazul oricărei toxiinfecții, trebuie să ajungi rapid la urgențe cu cel mic.

Anumite vitamine, consumate în cantități mari (supradoze) pot determina schimbări ale culorii pielii. Cea mai comună schimbare este îngălbenirea pielii, ceea ce poate însemna că ficatul este suprasolicitat. Vitamina A în exces poate cauza exfolierea pielii, iar o supradoză de B3 și B12 poate duce la mâncărimi și reacții alergice. Vitamina A și acidul folic, atunci când sunt consumate în exces, cauzează iritații ale pielii, piele sau buze crăpate și senzații de mâncărime.

Una dintre cele mai mari probleme cauzate de supradoza de multivitamine, la copii, este creșterea bruscă a ingestiei de fier. Fierul va deveni „otravă” atunci când este consumat în cantități mari, iar toxiinfecția cu fier este una dintre cele mai întâlnite cauze de deces la copii. La început, consumul excesiv de fier va cauza senzația de greață, vomă și diaree. Dar, dacă există cantități mari de fier în corpul copilului, atunci fierul poate cauza leziuni ale ficatului, stomacului sau intestinelor.

Alte pericole ale supradozelor de vitamine

Este important de realizat că, în unele cazuri, pot exista reacții grave în cazul supradozelor de vitamine. Printre aceste reacții se numără: convulsiile, pierderea cunoștinței, leziunile permanente ale organelor interne sau chiar moartea.

De aceea, este bine să ții departe drajeurile de multivitamine de copilul tău, să îi dai cantitățile corecte, prescrise de medic și să nu îl lași să se joace cu astfel de pastile. Acestea pot fi la fel de nocive ca supradoza cu orice alt tip de medicament.

Cel mai important lucru este să îi dai celui mic mâncăruri variate, diverse, care să îi placă și care să îl țină departe de administrarea multivitaminelor. Poartă discuții cu copilul tău și învață-l cât de periculos este să „mănânce” pastile.

Ce ne facem cu lipsa vitaminelor în corpul copilului?

S-a constatat că, în ultimii cinci ani, numărul copiilor cu deficiențe de vitamine în organism a crescut cu aproape 200%, conform unor studii. Și mai grav este faptul că numărul parinților conștienți de acest lucru este destul de scăzut.

Spre exemplu, deificiența de vitamina D, poate duce la predispoziție către răceală, fiind o vitamină esențială pentru sistemul imunitar. Vitamina D asigură sănătatea cavității bucale, constatându-se că cei care au această deficiență suferă de carii severe de la o vârstă fragedă.

Și tu trebuie să ai grijă de cantitatea necesară de vitamina D în corp, deoarece, în timpul sarcinii, fătul are nevoie de aceasta pentru o dezvoltare corectă. Studiile au mai arătat că lipsa vitaminei D în corpul mamei poate cauza o predispoziție a copilului spre astm. Mai multe despre vitamina D poți afla din articolul „Vitamina D – la soare pentru oase puternice”.

Dacă observi că cel mic răcește mai ușor sau suferă de o infecție, poate fi o cauză a lipsei de vitamina A. Din păcate, cel mai grav lucru este că lipsa vitaminei A poate duce la orbire și la creșterea semnificativă a riscului de deces, pentru copiii sub vârsta de 5 ani.

În ceea ce privește lipsa vitaminelor B (sunt 13 diferite, în total), aceasta poate afecta mai multe organe și sisteme (inclusiv pielea) în același timp, complicând diagnosticul. Simptomele sunt: greața, durerile abdominale și voma, dar pot fi asociate mai multor tipuri de afecțiuni. De aceea, trebuie să ții cont de alimentele pe care i le dai copilului. Zahărul inhibă asimilarea vitaminei B, de aceea este nerecomandat consumul său, în special la copii. Totodată, trebuie să fii atentă dacă pielea îi este crăpată, îl dor ochii sau dacă vederea îi este afectată; toate pot fi semne ale deficienței de vitamina B.

Stabilirea deficiențelor de vitamine se poate realiza în urma analizelor de sânge sau de urină.

Deficiența de vitamina E apare în principal datorită unei absorbții intestinale deficitare și va cauza, în principal, probleme neurologice datorită scăderii calității comunicării între neuroni. În principal, va cauza probleme grave la nivelul ficatului, probleme de coordonare musculară, pierderea reflexelor, pierderea percepțiilor de poziție sau vibrații, slăbirea mușchiilor sau chiar paralizia mușchilor oculari.

Lipsa fierului din organism poate da anemie, problemă cu care se confruntă mulți părinți. Fierul este necesar pentru o bună funcționare a organismului, iar odată ce copilul crește, doza de fier necesară se mărește. De aici apar problemele.

Printre riscurile care duc la o deficiență de fier, se numără: prematuritatea, infecțiile repetate, restricțiile alimentare sau lipsa cărnii din alimentație. Dacă nu are destul fier în organism, copilul se va simți mereu obosit, epuizat, va răci des, va avea o culoare palidă a pielii sau se va confrunta cu problemele respiratorii.

De aceea, este bine să introduci carnea mai des în alimentația copilului, să îi dai fier, la indicația medicului și să variezi alimentația. Ai grijă la supradoza de fier! Așa cum am spus mai sus, aceasta poate fi letală pentru copilul tău.

Vitaminele ajută organismul copilului tău să se dezvolte cum trebuie, de aceea, este nevoie de un consum echilibrat de fructe, legume și carne în fiecare zi. Și de soare, în doze mici!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *