Viroza respiratorie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Viroza respiratorie este o afecțiune comună, îndeosebi în rândul copiilor mici. Cunoscută în termeni populari sub numele de răceală sau guturai, aceasta este o afecțiune acută, de natură virală. Identificată la timp, boala va trece ușor, cu ajutorul unei medicații corespunzătoare.

Viroza respiratorieRinofaringita sau rinita acută sunt două denumiri ce se ascund în spatele acestei boli. În anotimpul rece, în mod deosebit toamna sau iarna tot mai mulți copii ajung să răcească. Ei dezvoltă așa numita viroză respiratorie, o răceală comună care este determinată de contactarea mai multor virusuri. De cele mai multe ori, se consideră că rinovirusurile sunt cele mai implicate în apariția bolii. Adenovirusurile, enterovirusurile, dar și virusurile gripale sunt extrem de contagioase, fiind transmise fie prin lipsa de igienă a mâinilor ori ale unor obiecte sau alimente contaminate. La fel de important de reținut este și faptul că viroza respiratorie se transmite ușor pe calea aerului, prin tuse sau strănut se elimină anumite particule de salivă de la anumite persoane bolnave și astfel copilul tău ajunge să răcească.

Viroza respiratorie – simptomatologie

Chiar dacă virusul este transmis de la o altă persoană infectată, boala rămâne în perioada de incubație, astfel că copilul începe să se simtă rău după o perioadă cuprinsă între 24 și 72 de ore. Cu alte cuvinte, chiar dacă micuțul devine purtător al infecției de îndată ce a intrat în contact cu virusul respectiv, acesta nu va resimți niciun fel de semn de îmbolnăvire. În momentul în care organismul va resimți afecțiunea va începe să lupte împotriva infecției.

Viroza respiratorie este o afecțiune care se manifestă în mod deosebit destul de ușor, astfel că oricine se îmbolnăvește își va simți nasul înfundat, va prezenta dureri ori usturimi la nivelul gâtului, secreții nazale. Durerile de cap, alterarea stării generale, scăderea apetitului, conjunctivita, dureri resimțite la nivelul sistemului muscular, dar și dorința de a dormi sunt câteva dintre stările ce pot însoți această boală. Copiii mici, de regulă, resimt și stare de febră, lucru care nu se întâmplă în cazul adulților.

Cu toate că în simptomatologia de mai sus nu am evidențiat starea de tuse, aceasta va putea deveni prezentă începând cu a patra zi de îmbolnăvire, urmând să persiste chiar și până la două săptămâni și chiar dacă vindecarea se va produce.

Diagnostic și tratament

De regulă, medicii evaluează starea de sănătate a pacientului, iar atunci când tabloul clinic stabilește viroza respiratorie, i se va oferi copilului medicația corespunzătoare. În cazul în care boala se agravează, iar copilul este suspectat de pneumonie ori sinuzită se va recomanda efectuarea unor radiografii pulmonare, precum și a unor radiografii la nivelul sinusurilor.

Pe parcurs, pot fi constatate alte afecțiuni, ca urmare a schimbării simptomatologiei și evaluării medicale. Febra crescută poate fi semnul gripei, durerile la nivelul gâtului pot conduce la diagnosticul de faringită, pe când secrețiile nazale apoase pot semnala prezența unor alergii.

Durata vindecării este de circa 7 zile, însă în cazuri mai grave viroza respiratorie poate dura chiar și două săptămâni. Până în prezent, deși s-a dorit, nu a fost descoperit niciun tratament care să reducă durata bolii, astfel încât să te faci bine cât ai clipi. Ceea ce poate face medicația prescrisă de specialiști este să amelioreze simptomatologia avută. Analgezicele și antipireticele, precum ibuprofenul sau paracetamolul ameliorează simptomele, reduc starea febrilă și îi crează copilului un anumit confort. Ibuprofenul nu se recomanda femeilor însărcinate și nici persoanelor cunoscute a fi alergice la aspirină ori cu boli de stomac.

În cazul în care tusea este pronunțată și deranjantă pentru copil puteți încerca antitusivele recomandate de către medic sau frecționarea cu un gel mentolat pe pieptul copilului, rezultatele putând conduce la diminuarea senzației de disconfort.

Ori de câte ori copilul este deranjat de nasul înfundat puteți folosi spray-uri nazale ori picături descongestionante, însă întotdeauna va trebui să țineți cont de recomandările medicului specialist și de informațiile de pe ambalajul produsului cu privire la cantitățile administrate. Se cunoaște deja că astfel de produse pot crea dependență.

Hidratarea, menținerea măsurilor de igienă, dieta echilibrată ce va trebui să conțină alimente bogate în proprietăți nutritive, dar și odihna sunt câteva condiții pentru ca durata bolii să poată fi scurtată. Se recomandă consumul a minim doi litri de apă pe zi, existând astfel un aport suficient de lichide pentru organism. Ceaiurile calde îndulcite cu miere de albine, supele de pui ori de legume sunt alte soluții ce contribuie la menținerea aportului de lichide din organism.

În final, nu trebuie să uitați de introducerea alimentelor bogate în vitamina C, precum și a unor suplimente recomandate de medici.

Învață să vindeci fără antibiotice!

Viroza respiratorie nu se vindecă cu antibiotice, deși acestea devin în ultima perioada cea mai frecventă opțiune pentru părinți. În realitate, antibioticele nu combat virusurile, ci doar infecțiile de origine bacteriană. Așadar, ori de câte ori îi administrați copilului antibiotic asigurați-vă care este natura răcelii și ce anume a produs-o.

Cum să previi viroza respiratorie?

Introducerea măsurilor de igienă încă de la cele mai mici vârste constituie secretul unui copil sănătos. Învață-l așadar să folosească apa și săpunul, să își spele mâinile după fiecare folosire a toaletei și să nu consume alimente murdare. De asemenea, va trebui să îi interzici să se joace cu obiecte purtătoare de microbi, luate de pe jos și introduse în guriță în cele mai multe cazuri. Atunci când copilul intră în contact cu o persoană bolnavă, încercați să îl țineți cât mai la distanță și stați cu ochii pe el pentru a nu-și atinge nasul ori gura până în momentul în care nu se spală pe mâini ori nu folosește o soluție dezinfectantă pe bază de alcool.

Trecerea de la aerul cald la cel rece și invers îl pot îmbolnăvi destul de ușor, așadar evitați astfel de momente și trecerea de la un nivel de temperatură crescut la unul mult prea scăzut.

Alimentația bogată în vitamine și minerale îi va asigura întărirea imunității, așa că va răci din ce în ce mai rar, fiind un copil sănătos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *