Rujeola face ravagii în România

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Infecție virotică, rujeola face ravagii în România. 12 cazuri noi de rujeolă au fost confirmate doar în această săptămână.

CNSCBT, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile,  a anunțat, la începutul lunii noiembrie, că România se confruntă, în ultimele săptămâni, cu o epidemie de rujeolă. Același Institut, responsabil de supravegherea epidemiologică și controlul bolilor transmisibile, a confirmat 12 cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână. Acestea au fost înregistrate la București și în alte patru județe. 

Statistici sumbre: rujeola face ravagii în România, cauzând 59 de decese

În prezent, numărul total de bolnavi de rujeolă a ajuns, în România, la 15.446 de persoane, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. 59 dintre pacienți au decedat, anunță CNSCBT. Numărul bolnavilor se așteaptă să crească în următoarele săptămâni.

12 cazuri noi au fost confirmate în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, anul curent, în patru judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Județul Botoșani, cel mai afectat de rujeolă

Începând cu 31 august 2018, au fost înregistrați 15.446 de pacienți afectați de infecția virotică. Iar de atunci rujeola face ravagii în România, în mai multe regiuni.

Cele mai afectate zone sunt: Botoșani, Giurgiu, Prahova, Buzău și Bihor.

La începutul lunii noiembrie, şase cazuri de rujeolă au fost raportate în Bihor, trei în Bucureşti şi câte unul în Buzău, Giurgiu şi Sălaj.

Rujeola este o boală infecţioasă care cauzează adesea complicaţii.

Nevaccinarea e cauza nr.1 a îmbolnăvirilor. Copiii – cei mai afectați

Rujeola face ravagii în România din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate, vaccinul ROR are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România. ROR este menit să protejeze copiii de rujeolă-oreion-rubeolă. 

Studiile arată că, din eșantionul de copii cercetați, 20.5% sunt incomplet vaccinați în raport cu vârsta. Refuzul în cazul vaccinului ROR a înregistrat o valoare mai mare în mediul urban. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea ROR, din eșantionul studiat, a fost înregistrat în județul Dolj (30.4%), urmat de județul Giurgiu (30%) și de județul Constanța (23.1%).

Alte statistici medicale sugerează că doar unu din trei copii a fost vaccinat, în luna octombrie curent, împotriva rujeolei. Repercusiunile nevaccinării sunt vizibile. Rujeola face ravagii în România. Din cele 59 de victime, majoritatea sunt bebeluși nevaccinați.

Ce este virusul rujeolic

Virusul rujeolic este un virus din familia paramixovirus, genul Morbillivirus. Are un diametru de 100-200 nm, cu un miez de ARN monocatenar. În patogeneză sunt importante două proteine cu înveliș. Acestea sunt proteina F, responsabilă pentru fuziunea virusului cu membranele celulelor gazdă, penetrare virală și hemoliză, și proteina H, responsabilă de absorbția virusului în celule. Există doar un singur tip de antigen al virusului rujeolic.

Virusul rujeolic este inactivat rapid de caldură, lumină, pH acid, eter și tripsina. Are o durată scurtă de viață (mai puțin de 2 ore) în aer, sau pe obiecte și suprafețe. Prima zonă de infecție este epiteliul respirator al nazofaringelui. La 5-7 zile de la infecția inițială apare o a doua viremie.

Rujeola este o boală infecțioasă virală acută, despre care există dovezi încă din secolul al VII-lea. Ea se manifestă printr-o erupție generalizată de culoare roșie pe piele și pe mucoase. Din cauza refuzului mare de vaccinare ROR, rujeola face ravagii în România constant. În 2018, boala a făcut, până acum, 59 de victime.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com