Vaccin tetanos – când este nevoie?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tot auzim discutându-se despre vaccin tetanos/antitetanos, despre boală și dacă e bine să îi administrăm celui mic un astfel de vaccin. Însă, înainte de a acționa, trebuie să ne informăm asupra acestei boli și ce anume implică ea, de fapt.

vaccin tetanos

Ce este de fapt tetanosul și de ce ar trebui să ne fie frică de el? Tetanosul este o boală provocată de un germene numit Clostridium tetanii, care se găsește în pământ sub forma unor spori. De aceea, în cazul unor răni deschide, infectate cu pământ, este posibil ca acești spori să ajungă în organismul copilului, provocând tetanosul.

Această boală afectează sistemul nervos, ceea ce duce la contracții musculare dureroase, în special la nivelul maxilarului și la mușchii gâtului. Tetanosul poate interfera chiar cu capacitatea de a respira și, în cele din urmă, poate duce la moarte.

Fiindcă nu există nici un leac pentru tetanos, în jur de un milion de cazuri apar în întreaga lume, în fiecare an. Tratamentul presupune o concentrare amănunțită pe gestionarea complicațiilor până când dispar efectele toxinei tetanosului. Probabilitatea de deces este mai mare la persoanele care nu au fost imunizate, dar și la adulții în vârstă cu imunizare inadecvată.

Cum recunoaștem tetanosul?

Semnele și simptomele de tetanos pot apărea în orice moment, de la câteva zile la câteva săptămâni după ce bacteriile tetanosului au intrat în corp printr-o rană. Șapte-opt zile este perioada de incubație medie. În cazul în care cel mic începe să aibă spasme și rigiditate în mușchii maxilarului, rigiditate a mușchilor gâtului, dificultate la înghițire, rigiditate la nivelul mușchilor abdominali, spasme dureroase ale corpului, pentru un interval de câteva minute, de obicei declanșate de zgomote puternice, atingere fizică sau lumină, ori senzații de transpirație, febră, tensiune arterială crescută, bătăi rapide ale inimii, e cazul să vă prezentați de urgență la un medic.

Când mergem la doctor?

Recomandat ar fi să mergeți cu cel mic la medic atunci când s-a lovit serios, iar rana este murdară de pământ sau rugină. De obicei, dacă se respectă schema corectă de vaccin tetanos, adică trei doze de vaccin, la persoanele cu vârsta de peste șapte ani, administrat la intervale corecte și patru doze la copii cu vârsta de până la șapte ani, suntem protejați.

De regulă, există câteva reguli de reaplicare a unui vaccin contra tetanos. Dacă cel mic are o rană adâncă și murdară și nu a făcut vaccin în ultimii cinci ani, dacă s-a rănit (chiar dacă nu e foarte adâncă rana) și a trecut mult timp de la vaccinare, trebuie să vă prezentați la medic. În mod normal, dozele de vaccin tetanos aplicate corect protejează copilul timp de zece ani.

Cel mai bine este să mergi la doctor cu cel mic, ori de câte ori are o rană mai serioase. Trebuie să știi câte doze de vaccin contra tetanos a primit până atunci și să îi explici condițiile în care s-a accidentat.

Reacții adverse după vaccinare

Reacțiile adverse locale sunt obișnuite, iar de obicei sunt auto-limitate și nu necesită terapie. În zona în care s-a injectat substanța, se poate sesiza un nodul palpabil timp de câteva săptămâni. Febra sau alte simptome sistematice nu sunt obișnuite.

Ocazional, se întâlnesc reacții locale exagerate, ca urmare a administrării unui vaccin care conținea toxicoida diferică sau tetanică. La aceste reacții apar inflamări dureroase extinse pe tot brațul, adeseori de la umăr la cot. Aceste reacții apar în general între două și opt ore de la injecții și sunt raportate cel mai frecvent la adulți.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *