Vaccin ROR

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un vaccin ROR protejează copilul împotriva unor afecțiuni grave, care până nu demult au generat epidemii însoțite de urmări neplăcute. Rubeola, oreionul și rujeola sunt cele trei afecțiuni care pot fi prevenite prin administrarea unor doze de vaccinare recomandate de către medicul pediatru.

vaccin RORCele trei afecțiuni, rubeola, rujeola și oreionul pot provoca complicații grave, conducând prin lipsa tratamentului uneori chiar și la meningită, encefalită sau probleme auditive. În cazul în care infecțiile sunt contactate în timpul sarcinii, fătul ar putea avea de suferit. Pentru a preveni îmbolnăvirea și în același timp răspândirea infecției, a fost introdus vaccinul ROR combinat.

Ce înțelegem prin vaccin ROR?

În timpul injectării dozelor de vaccinare, în organismul copilului sunt introduși anumiți viruși vii de rubeolă, rujeolă și oreion, ce stârnesc sistemul imunitar al copilului în vederea producerii de anticorpi. În acest fel, virusul nu va mai ataca copilul, ori de câte ori micuțul nostru se află în apropierea virusului, organismul va riposta, ferindu-l de îmbolnăvire.

Rujeola este cunoscută în termeni populari drept pojar. Aceasta poate provoca leziuni cerebrale, diaree, stare de mâncărime, infecții ale urechii și în rare cazuri poate deveni fatală.

Rubeola afectează creierul, provocând leziuni la nivelul acestuia, în cazul în care este netratată. De asemenea, ori de câte ori este contactată în timpul sarcinii, rubeola poate crea grave probleme de sănătate bebelușului. Surditate, orbire ori riscul de avort spontan sunt doar câteva dintre consecințe.

Oreionul conduce în cazuri grave la meningită. În plus, el afectează canalul auditiv, putând provoca surditate temporară. În situația în care este contactat în timpul sarcinii, riscul de avort spontant ori pierderea sarcinii este destul de mare.

Mod de administrare vaccin ROR

Copiii mici sunt primii vizați și protejați de cele trei afecțiuni. Începând cu primul anișor de viață, în intervalul 12-15 luni, medicul pediatru curant îi va recomanda mamei să îi administreze prima doză de vaccin. Această doză este introdusă în programul național de vaccinare. Cea de-a doua doză se realizează aproape de începerea școlii, în jurul vârstei de 7 anișori, incidența îmbolnăvirilor în această etapă de viață fiind foarte mare, iar riscul de contagiere extrem de crescut. Vaccinul ROR poate fi administrat și după aceste vârste, condiția de bază fiind ca între prima și a doua doză de vaccinare să treacă minim 12 luni.

Ori de câte ori copilul va trebui să plece într-o țară în care incidența răspândirii celor trei boli este destul de mare ori atunci când micuțul a intrat în contact cu o persoană ce a fost purtătoare a virusului, atunci se poate administra prima doză de vaccin ROR chiar și înainte de împlinirea vârstei de un anișor.

Vaccinul nu se administrează în cazul în care persoana este cunoscută a avea un sistem imunitar slăbit, i-a fost administrat tratament cu injecții cu imunoglobulină ori atunci când copilul este foarte bolnav – în toate cazurile se amână până la însănătoșirea completă. De asemenea, nu se recomandă administrarea nici în sarcină sau alăptare, putând afecta bebelușul.

Vaccinul se administrează prin injectare, subcutanat, la nivelul brațului sau coapsei.

Efecte adverse

Acest tip de vaccin nu cunoaște efecte adverse foarte puternice. În majoritatea cazurilor, copiii se comportă foarte bine, rare fiind situațiile în care copiii să prezinte anumite simptome secundare care să genereze ceva disconfort.

Dintre simptomele secundare cele mai comune, amintim:

  • durere la nivelul înțepăturii
  • febră ușoară
  • dureri articulare
  • scăderea numărului de trombocite
  • ganglioni inflamați
  • vânătăi ori pete la nivelul pielii, apărute chiar și la câteva săptămâni de la vaccinare
  • stare de disconfort
  • lipsa poftei de mâncare.

 

Rare sunt situațiile în care prin acest vaccin să se ajungă la epilepsie (1 din 3000 de cazuri este afectat).

Întrucât vaccinarea se face în mai multe doze, efectele sunt în general ușoare, rareori putând conduce către complicații serioase.

Deși au existat controverse cu privire la riscul ca vaccinul să provoace autism, în realitate nu au fost confirmate. Astfel, nu ne rămâne decât o singură soluție, sigură și testată – vaccinarea!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com