Vaccin HPV

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Împotriva Human Papilloma Virus se poate face vaccin HPV. Pericolul infectării este destul de mare, astfel că majoritatea femeilor care se îmbolnăvesc pot dezvolta numeroase forme de cancer de col uterin. Numărul tulpinilor descoperite astăzi, cu pericol de infectare la om, depășește 70.

vaccin HPVCe este Human Papilloma Virus?

Se cunoaște deja că acest virus determină în majoritatea cazurilor cancer de col uterin. Însă, ceea ce nu se cunoaște este rata mare de răspândire al acestui virus în rândul persoanelor de sex feminin. Astăzi, exista circa 100 de tipuri de HPV, însă numai 70 dintre ele afectează omul.

Apariția papiloamelor, verucilor, candiloamelor generate de HPV au o explicație extrem de simplă, virusul afectează epiteliul cutanat.

Tulpinile virusului HPV arată cât de mare este riscul infectării. Astfel, tulpinile 6-11 se clasează în infecții cu risc scăzut, ce pot genera de regula formațiuni benigne, dar și anumite forme de papiloame.

Depistarea infecției HPV se poate face prin numeroase analize de laborator. Cea mai cunoscută este ADN HPV.

Virusul se transmite pe cale sexuală, odată cu începerea vieții sexual, de la o altă persoană bolnavă. În același timp, infecția se poate transmite si pe cale non-sexuală, de exemplu de la mama bolnavă la bebelușul nou-născut.

Prin vaccin HPV se înțelege un mod simplu de a combate boli grave. Astăzi, riscurile sunt pe zi ce trece mai mari, astfel că femeile pot contacta aceasta infecție la nivelul organelor genitale, îndeosebi la nivelul colului uterin. Desigur, nu toate formele de HPV pot genera cancer, asa că medicii le clasifică în virusuri cu risc mare și virusuri cu risc mai mic.

Veruci, leziuni la nivelul colului uterin, condiloame sunt câteva dintre formele care preced cancerul, determinat de infectarea cu HPV. Atunci când sunt implicate tulpinile 16 si 18 se poate ajunge la cancer. Pentru a preîntampina acest pericol, medicii au inventat această formă de vaccin HPV, împiedicând dezvoltarea tulpinilor în organism.

Când se recomandă vaccinarea?

Asa cum mai sus aminteam, acest tip de vaccin HPV este recomandat a fi efectuat femeilor, dar si fetitelor cu vârste mici, mai înainte ca acestea să își fi început viața sexuală. Ele vor fi ferite de infectarea cu tulpinile 16, 18, generatoare de cancer de col uterin. Ca orice vaccin, până și acesta intră într-o schemă de vaccinare agreată de către medici, astfel, cea mai recomandată perioadă este cea cuprinsă între 9 și 11 ani. În acest interval, fetițele nu sunt supuse riscului infectării, astfel că organismul va putea lupta mai bine în cazul îmbolnăvirii. Atunci când virusul a fost deja contactat, lupta cu boala va fi destul de grea, chiar și atunci când vaccinul a fost injectat.

Administrare vaccin HPV

Pentru eficacitatea produsului se recomandă administrarea vaccinului în trei doze, realizate la un interval de circa 2 luni (a doua doză), respectiv 6 luni (a treia doză) de la prima injectare. Pe măsură ce organismului îi va fi administrată prima doză, nivelul anticorpilor va începe să crească și să țină la distanță boli grave.

Fiind un vaccin relativ nou introdus, nu se cunoaște încă dacă va mai fi nevoie de o readministrare a dozelor, după un anumit interval de timp. Metoda de administrare este noninvazivă.

Efecte adverse

Orice vaccin are și o serie întreagă de efecte adverse. Însă, chiar dacă este nou și există păreri pro și contra vaccin HPV, reacțiile adverse apărute nu sunt cu nimic mai deosebite de celelalte vaccinuri existente demult și a căror întrebuințare medicală a fost apreciată de către noi toți. Mici dureri de cap, stare de febră, simptome asemănătoare gripei ori răcelii, greața și vărsăturile, starea de amețeală, diaree sunt câteva dintre cele mai des întâlnite simptome.

Eficiență vaccin HPV

Conform cercetărilor medicale, numărul anticorpilor va fi din ce în ce mai mare, astfel că toate femeile vor fi ferite de dezvoltarea unor forme de cancer de col uterin generate de tulpinile 16, 18. În cazul în care femeia a contactat deja virusul, atunci șansele ca vaccinul să protejeze 100% nu mai sunt la fel de crescute.

Testările Babeș-Papanicolau, precum și consultul medical periodic vor reuși să asigure liniștea oricărei femei. Prin aceste proceduri veți putea preîntâmpina probleme grave de sănătate și de aceea, nu trebuie să vă sfiiți să vă prezentați la medic ori de câte ori aveți o suspiciune. Sângerările de după menstruație, durerile din timpul contactului sexual, sângerarea după menopauză sunt câteva lucruri care ar trebui să vă pună pe gânduri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *