Schema de vaccinare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Schema de vaccinare 2015

Schema de vaccinare 2015 este cuprinsă în Calendarul Național de Vaccinare. Deși părerile stau pro și contra acestor obiceiuri recomandate de Ministerul Sănătății, în realitate vaccinarea înseamnă o porție întreagă de sănătate.

schema vaccinare 2015Schema de vaccinare 2015 are în vedere utilizarea a trei doze de vaccin hexavalent pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de 2, 4 și 11 luni, vaccinarea cu vaccinul ROR la copiii cu vârsta de 12 luni, 5 ani, precum și pentru vaccinarea copiilor cu vârsta de 7 ani în anul 2015, recuperarea cu vaccin VPI pentru copiii cu vârsta de 6 și 8 ani la medicul de familie, precum și realizarea tuturor vaccinărilor din cadrul schemei naționale de vaccinare de către medicii de familie.

În primele 24 de ore copiii vor fi în continuare vaccinați împotriva hepatitei B. La fel de important este și vaccinul împotriva tuberculozei, cunoscut sub numele de vaccin de tip Calmette Guerin (BCG).

Vaccinul pneumococic conjugat dTPa-VPI-Hib-HepB se va realiza la vârsta de 2, 4, respectiv 11 luni și va fi cuprins în schema de vaccinare 2015, în măsura fondurilor disponibile.

Vaccinul ROR (rubeolic, rujeolic, oreion) se va efectua la vârsta de 12 luni și se va repeta la 5 și 7 ani.

La școală, copiii vor fi injectați cu dozele de vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic (dTPa – VPI / VPI), ce va fi efectuat la 6 anișori, urmând ca la vârsta de 8 ani, copiii care nu au fost vaccinați în clasa pregătitoare să fie vaccinați cu vaccin poliomielitic inactivat, fiind efectuat doar celor care au primit o astfel de imunizare la vârsta de 4 anișori. Schema de vaccinare 2015 are în vedere următoarele recomandări:

Copiii cu vârsta de 6 ani:

 • care au în antecedentele vaccinale o doză de dTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI
 • care nu au în antecedentele vaccinale o doză de dTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu dTPa – VPI

Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de dTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI în 2015 (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).

La vârsta de 14 ani, copiii vor primi doza de vaccin diftero-tetanic / Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular (dT / dTPa), protejându-i astfel în fața tuturor bolilor de acest gen, dobândind anticorpii necesari pentru a feri copilul de o astfel de îmbolnăvire.

Indiferent cum, deși sunt recomandate anumite vârste de vaccinare, copiii vor fi vaccinați doar dacă sunt perfect sănătoși și atunci când medicul recomandă. De aceea, mai înainte de vaccinare se va face o evaluare clinică a micului pacient.

Bolile pe care le poți preveni prin respectarea schemei de vaccinare:

 • Poliomielita – este o afecțiune care ar putea determina paralizia menbrelor, dar și anumite paralizii extensive, conducând de regulă către meningită și chiar la deces.
 • Tetanosul apare prin contaminarea pielii prin pământ ce conține spori de tetanos. Această boală afectează sistemul nervos central, conducând de cele mai multe ori la deces.
 • Tusea convulsivă produce crize de tuse lătrătoare, afectând destul de mult respirația copilului, fiind greu de controlat de către părinți.
 • Rujeola este o boală contagioasă, determinând febră, dar și complicații destul de mari. Prin vaccinare, boala va putea fi prevenită.
 • Difteria este o boală infecțioasă, afectând membrana posterioară a nasului și gâtului. De cele mai multe ori, boala afectează respirația copilului. Vaccinul împotriva difteriei se numește DTP și previne o afecțiune destul de gravă.
 • Tuberculoza – tot mai mulți copii mor anual de tuberculoză. Pentru a stopa extinderea acestei maladii, cercetătorii au creat vaccinul BCG.

 

Încă din primele zile de la naștere, orice copil vine pe lume cu o imunitate construită în pântecul mamei. Cu timpul, virușii, bacteriile și microbii încep să-și facă de cap. Din acest motiv, este nevoie ca micuţul să fie protejat împotriva bolilor prin imunizare.

Schema de vaccinareDeși au apărut o serie întreagă de păreri pro și contra despre vaccinare, în realitate, imunizarea copilului trebuie să fie obligatorie. Prin respectarea schemei naționale de vaccinare sunt prevenite afecțiuni grave care pot pune viața și sănătatea copilului în pericol. De aceea, vaccinarea a devenit metoda cea mai sigură de a preveni îmbolnăvirea.

Mulți nu cunosc cu exactitate care sunt beneficiile vaccinării, precum și care sunt bolile care pot fi prevenite. Cunosc cu atât mai puțin despre riscurile asociate acestor afecțiuni. O subevaluare a efectelor acestor îmbolnăviri produce automat reacția de respingere a imunizării. Nimic mai greșit! Se poate spune că numai într-un singur an, vaccinarea previne circa două milioane de decese. Cu cât tehnica medicală va avansa, cu atât numărul deceselor în rândul bebelușilor va fi diminuat.

27 afecțiuni prevenite prin vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea copiilor împotriva tuturor acelor afecțiuni care ar putea fi transmise mai departe, crescând rata de îmbolnăvire. Astfel, a luat naștere Programul Național de Imunizare pe care orice părinte trebuie să îl cunoască odată cu nașterea bebelușului.

Ce cuprinde calendarul de vaccinare?

Fie efectuate în maternitate, fie de către medicii de familie, vaccinurile trebuie făcute pentru siguranța și sănătatea bebelușului.

1. În maternitate:

În primele 24 h de la naştere – vaccinul împotriva hepatitei virale de tip B – HVB

În primele 2 – 7 zile de viaţă – vaccinul împotriva tuberculozei – BCG

2. De medicii de familie

Vaccinurile sunt administrate după cum urmează:

La două luni:

 • vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive – DTaP.
 • vaccinul împotriva poliomielitei – VPI.
 • vaccinul împotriva haemophilus influenzae tip b – Hib.
 • vaccinul împotriva hepatitei virale de tip B – HVB.

Mai departe, vaccinurile se vor repeta, fiind necesare mai multe doze pentru eradicarea tuturor tulpinilor.

La patru luni – DTaP – VPI – Hib

La șase luni – DTaP – VPI – Hib –HVB

La 12 luni – DTaP – VPI – Hib

 • vaccinul împotriva rujeolei (pojarului), rubeolei şi parotiditeI epidemice (oreionului) -RRO

La patru ani – DTaP

La șase ani – DTaP – VPI

La șapte ani – RRO

La nouă ani – VPI

La 14 ani – vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului – dT

Deși nu sunt cuprinse în „Programul naţional de imunizare”, Organizația Mondială a Sănătății recomandă suplimentarea acestor doze cu vaccinul împotriva rotavirusului, vaccinarea antipneumococica, imunizarea anti-papillomavirusului, anti-virus herpes-zoster, anti-meningococica, dar și cea împotriva hepatiteivirale A.

De știut

 • Vaccinul anti-rotavirus se va face în două doze orale, odată cu DTaP, fiind finalizată până la vârsta de șase luni de viață.
 • Vaccinul antipneumococic se va realiza între 2 – 59 luni. Cu toate acestea, OMS recomandă ca primele doze să se administreze în primele șase luni de viață ale copilului. Protejează împotriva pneumoniei, sinuzitei, otitei, bronșitei, meningitei, septicemiei ce are drept cauză streptoccus pneumoniae.
 • Vaccinarea anti-papillomavirus se recomandă să fie efectuată înainte de începerea vieţii sexuale. Se administrează numai la fete, fiind necesare trei doze de vaccinare.
 • Vaccinarea anti-virus herpes-zoster se efectuează după vârsta de nouă luni de viață în două doze, la un interval de șase săptămâni una de cealaltă.
 • Vaccinarea anti-meningococică se realizează împotriva meningitei, septicemiei şi pneumoniei determinate de neisseria meningitidis sau meningococ. Se realizează numai după vârsta de doi anișori, fiind necesară încă o doză de rapel.
 • Vaccinarea anti-hepatită virală de tip A se efectuează între 1 – 16 ani, fiind necesară o doză, urmată de alta de rapel.

Imunizarea copiilor, un plus pentru sănătate

„Recomand vaccinarea copiilor, indiferent de suspiciunile existente în prezent. Nimic nu este mai grav decât să îţi vezi copilul cum suferă, iar atunci când poţi să previi toate aceste lucruri doar prin simpla administrare a unui vaccin, nu văd de ce ar trebui să ne expunem riscurilor îmbolnăvirii. Desigur, trebuie să fim atenţi și să vaccinăm copilul doar atunci când este sănătos și nu prezintă simptomatologia niciunei afecţiuni. Trebuie să observăm și reaciţile adverse ale vaccinurilor. Ele există, nu pot fi contestate, însă nu sunt atât de greu de controlat precum s-ar părea.”

Dr. Elena Dan, medic primar pediatru, doctor în științe medicale.

Centrul Medical Bambino

021/318.78.77

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

2 Responses

 1. Sunteti in urma. Schema dvs nu are update la zi? “Recomandatea medicilor” de care pomeniti nu mai exista, schema se vrea obligatorie atat pt noi nascuti cat si pt adulti. Sustineti campania pro vaccin? Atunci injectati-va dvs!!!! Nu spalati creierele mamelor pt ca nu aveti studii de specialitate si diplome atarnate de gat. Nu sunteti un site de informare? Atunci rezumati continutul la a informa! Nu mai induceti cititorii in eroare!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *