Reacţii adverse vaccin

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Începând cu primele ore de după naştere, copilul ia contact cu schema de vaccinare, în aşa fel încât să fie protejat de maladii periculoase, care îi vor putea pune viaţa în pericol.

reactii-adverse-vaccin.jpg

Picture 1 of 2

Așadar, în timpul spitalizării în maternitate, copilului îi este injectată o doză de BCG, care îl va feri de tuberculoză. În același timp, vaccinul împotriva hepatitei B completează această schemă de vaccinare, imediat după naștere. Pe parcurs, mai ales în primul an de viață, copilul merge la pediatru de mai multe ori, la 2 luni, 4 luni, 6 luni și 12 luni pentru IPV (poliomielită), DTP (diftero-tetano-pertussis), hepatita B, HiB (Hemofilus), ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). Aceste doze se vor repeta de mai multe ori pe parcursul vieții.
Vaccinurile se administrează injectabil, putând fi combinate, copilul fiind înțepat o singură dată, individuale, atunci când bebelușul este înțepat de mai multe ori.
Indiferent de grija medicilor, orice vaccin va putea produce anumite efecte adverse, mai mult sau mai ușor tolerate de organism. Cu toate că acestea nu dau mari bătăi de cap părinților ori medicilor, fiind minore, adulții vor trebui să stea în apropierea copilului, oferindu-i îngrijirea necesară.

Atunci când privim schema de vaccinare recomandată de către medici, ne dăm seama că unele vaccinuri ar putea cauza reacții adverse mai grave, iar altele vor putea trece ca și neobservate.
1. DTP este un vaccin ușor tolerat de organism. De regulă, după injectare, copilul va putea face febră ușoară, va resimți durere la locul injectat. Se poate întâmpla totuși ca micuțul să devină mai plângăcios, să nu aibă poftă de mâncare, iar zona să se înroșească. În rare cazuri, poate apărea febra înaltă, convulsii și stare de agitație care nu va putea fi controlată.
2. HiB sau vaccinul împotriva Hemofilius determină febra ușoară și durere la locul înțepăturii. De obicei, astfel de reacții vor putea fi ușor gestionate de către părinți prin comprese reci aplicate pe zona injectată și administrarea unor antitermice recomandate de către medici.
3. Vaccinul împotriva hepatitei B poate trece neobservat, cele mai grave reacții adverse, ce afectează 1 din 15 copii, sunt febra ușoară și durerea de la locul administrării.
4. ROR sau vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei poate determina febra ușoară, umflarea glandelor parotide și uneori erupții cutanate, însă acestea sunt destul de rare. Chiar dacă vaccinul a fost făcut de ceva timp, astfel de reacții ar putea persista până la două săptămâni.
În rare cazuri, vaccinul ROR poate provoca convulsii, dureri articulare ori febră înaltă.
5. IPV sau vaccinul împotriva poliomelitei poate determina febra ușoară și durere locală, însă, de obicei, aceste simptome nu sunt resimțite prea tare de organism.

Reacţii adverse vaccin

Indiferent de tipul de vaccin administrat, se poate întâmpla ca aceste reacții adverse să apară în primele ore de după injectare, fiind nevoie de grija și supravegherea părinților, mai ales atunci când copilul este mult prea mic. Cu toate acestea, nu trebuie să vă speriați ori să refuzați vaccinarea copilului întrucât acestea sunt reacții comune, care trec ușor. În cazul în care observați că micuțul face febră mare ori prezintă o stare de agitație, care nu poate fi ușor controlată de către tine, este indicat să te prezinți de urgență la medicul pediatru ori la cel mai apropiat spital. Atunci când copilul are febră ușoară nu îi administra tratamente antitermice fără a avea recomandarea specialistului. Antitermicele pot afecta atât starea de sănătate a copilului, cât și efectele imune pe care ar trebui să le producă vaccinul odată introdus în organism, protejând astfel copilul de îmbolnăvire.
Respectați cu strictețe sfaturile medicilor specialiști, aplicați comprese reci pe locul înțepăturii și administrați tratamentul recomandat de către medici.

Contraindicații
Vaccinarea nu poate fi posibilă atunci când copilul este suferind de o boală acută sau prezintă febră. Starea clinică a micuțului trebuie să fie perfectă, orice indiciu că ar fi bolnav amânând acest episod de vaccinare.
În cazul în care s-a constatat că la un vaccin copilul a prezentat anumite reacții adverse, mai severe, este alergic la ou ori prezintă probleme de imunitate, atunci medicii pot recomanda anularea vaccinării respective.

Ce reacţii adverse vaccin se cunosc?

Durere, inflamaţie şi eritem la locul injectării
1. administraţi-i ibuprofen pentru a ameliora durerile;
2. asiguraţi-vă că hainele nu sunt prea strânse pentru a nu deranja locul injectării;
3. aplicați comprese reci pe zona înțepăturii.

Febră (peste 39 grade C)
1. Nu îmbrăcaţi prea gros bebeluşul;
2. Asiguraţi-vă că nu este prea cald în casă;
3. Daţi-i să bea multe lichide;
4. Administraţi-i ibuprofen pentru a-i reduce febra.

Sfaturi utile
Durerea provocată de înţțepătură, dar și febra ușoară sunt simptome care apar imediat după vaccinare și dispar în maxim două-trei zile, cu ajutorul unor comprese reci așezate pe zona injectată și administrarea unor tratamente antitermice.

reactii-adverse-vaccin-elena-danMaterial realiyat cu sprijinul Dr. Elena Dan, medic primar pediatru, doctor în științe medicale.
Centrul Medical Bambino
021/318.78.77

 


 

Ce reacţii adverse pot avea cei mici la vaccin?

Copiii pot fi alergici la vaccinuri, în egală măsură precum adulţii, spun specialiştii. Însă care sunt riscurile şi cum trebuie să reacţionaţi atunci când cel mic devine alergic, vă spunem noi.

Conform noilor scheme de vaccinare aprobate de Ministerul Sănătăţii şi publicate în Monitorul Oficial, vaccinările obligatorii la preşcolari şi școlari se vor face la medicul de familie, şi nu la medicii de medicină şcolară, ca până acum. Vaccinurile menţionate în schemă se administrează injectabil. Ele sunt fie individuale, copilul necesitând astfel mai multe injecţii la o şedinţă de vaccinare, fie combinate într-o singură injecţie. Există pe piaţa românească atât variantele individuale, cât şi cele combinate. Ele au aceeaşi eficienţă, diferenţa constând în disconfortul creat din cauza multiplelor înţepături.

Efecte adverse la vaccin:

1. Reacţii adverse la vaccinarea antihepatita B

Astfel de reacţii alergice sunt rare. Persoanele cu afecţiuni moderate sau acute nu trebuie vaccinate decât după ce se însănătoşesc. Afecţiunile minore (precum infecţia tractului respirator superior) nu reprezintă contraindicaţie la vaccinare.

Reacţia adversă des întâlnită la vaccinul împotriva hepatitei B este durere în zona înţepăturii, raportată la 3-9% din copii. S-au mai observat uşoare neplăceri, precum: oboseala, durerea de cap şi iritabilitatea, la 0%-20% din copii, în timp ce febră s-a raportat la un procent între 0,4-6,4%.

Rar au fost sesizate reacţii adverse sistemice grave şi reacţii alergice ca urmare a vaccinului împotriva hepatitei B. Nu există dovezi care să ateste că administrarea vaccinului împotriva hepatitei B la naştere sau la scurt timp după naştere creşte numărul episoadelor febrile, al evaluărilor sepsisului, al evenimentelor alergice sau neurologice din perioada neonatală.

2. Reacţii adverse la vaccinarea antituberculoză (BCG)

Cele mai frecvente reacţii secundare la vaccinul BCG sunt cele locale şi adenopatiile satelite regionale necomplicate (creşterea şi inflamarea ganglionilor limfatici), care nu necesită tratament şi nu prezintă risc pentru persoanele vaccinate. Prevenirea unor reacţii locale de tipul celor menţionate poate fi realizată prin respectarea unei tehnici corecte şi a locului indicat pentru injectare.

Pot apărea complicaţii severe la copiii seropozitivi. Pentru evitarea apariţiei unor accidente grave, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis în anul 2008 recomandarea de a se evita administrarea vaccinului la copiii infectaţi HIV sau născuţi din mame infectate HIV.

3. Reacţii adverse la vaccinarea antidifterie

Reacţiile cele mai des întâlnite în urma vaccinării antidifterie sunt cele locale şi nu necesită terapie. Astfel, în zona injectată se poate sesiza un nodul timp de câteva săptămâni. De asemenea, nu s-a raportat abces la zona de injecţie şi nici febră.

4. Reacţii adverse la vaccinarea antitetanos

Sunt obişnuite reacţiile adverse locale precum eritem, induraţie, durere la locul înţepăturii, însă nu necesită terapie. În zona injectată se poate sesiza nodul palpabil timp de câteva săptămâni. De asemenea, nu s-a observat apariţia abcesului la zona de injecţie şi nici febră.

5. Reacţii adverse la vaccinarea antituse convulsivă

Cum se întâmplă în cazul tuturor vaccinurilor injectabile, administrarea acestui tip poate cauza reacţii locale precum: durere, roșeață sau inflamare. Reacţiile locale au fost raportate la 20-40% dintre copii, după primele trei doze. Reacţiile locale par să fie mai frecvente după a patra şi/sau a cincea doză. Pot apărea şi reacţii sistemice uşoare cum ar fi somnolenţa, irascibilitatea şi febra uşoară.

La 3-5% dintre cei vaccinaţi s-a raportat febră de 38,3 grade Celsius sau mai ridicată. Aceste reacţii pot fi administrate cu tratament simptomatic cu acetaminofen sau ibuprofen. S-a raportat febră moderată sau severă de 40,5 grade Celsius sau mai ridicată, plâns persistent care durează peste trei ore după administrarea acestui vaccin, această reacţie apărând mai rar la copiii care au fost vaccinaţi cu DTP celular.
Specialiştii recomandă ca cea de-a cincea doză de vaccin antitusiv să fie administrată înainte de a merge copilul la şcoală.

6. Reacţii adverse la vaccinul antipoliomielită (IPV)

După administrarea IPV pot apărea reacţii locale minore, precum durerea sau roşeaţa. Nu s-au înregistrat reacţii adverse grave la administrarea IPV, însă pot apărea reacţii alergice la copiii sensibili la antibioticele conţinute în cantităţi infime (streptomicină, polimixina B și neomicină).

7. Reacţii adverse la vaccinarea antihaemophilus influenzae B

Acest tip de vaccin conţine o concentraţie mare de endotoxine din vaccin, lucru care îl face mai greu de suportat decât altele, precum antitetanos, atipoliomielită sau antidifteric.

Pot apărea: reacţii locale cu înroşirea pielii, durere şi inflamaţie, precum și febră, vărsături sau diaree. În astfel de cazuri, vaccinurile combinate sunt mai bine tolerate, însă nu la fel de eficiente. Aici, medicul de familie care va efectua vaccinurile poate decide schema de vaccinare.

8. Reacţii adverse la vaccinul antipneumococic

S-au semnalat următoarele efecte secundare: reacţie de hipersensibilizare, mai rar – oboseală, durere uşoară în locul injectat, febră moderată ce durează maximum 24 h.

Vaccinul este contraindicat dacă a existat o reacţie postvaccinală puternică în trecut sau a fost realizat la o perioadă mai scurtă de 5 ani.

9. Reacţii adverse la vaccinul antirubeolic, antirujeolic şi antioreion

Aceste vaccinuri sunt foarte sigure, iar reacţiile adverse la copii, raportate după vaccinare (febră sau erupţie), sunt atribuite componentei de rujeolă. Reacţiile alergice, inclusiv erupţia, pruritul şi purpura, au fost asociate temporar cu vaccinarea, dar sunt tranzitorii şi trec uşor.

Contraindicaţii generale

La cererea medicului de familie, este posibilă amânarea sau chiar anularea efectuării unui tip de vaccin. Amânarea se poate realiza dacă cel mic este bolnav, iar anularea, atunci când cel mic a avut o reacţie adversă severă la o vaccinare anterioară cu acelaşi vaccin, dacă are alergie la ou, tulburări de coagulare a sângelui, convulsii sau alte boli neurologice, imunodeficienţe sau urmează tratament de lungă durată cu steroizi sau imunosupresoare.

vaccinuri-la-copii

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

15 Responses

 1. Baietelul meu a facut vaccinul de 11 luni, hexacima…mentionez ca baietelul era perfect sanatos in ziua vaccinului, a 2 a zi dimineata copilul avea piciorul in jurul punctie rosu, tare, cald, umflat…pe un diametru de pidul palmei la adult….ajungan la spitalul de boli infectioase…De ce aceste reactii nu sunt prezentate in reactiile adverse la vaccin….???? Trebuie sa stim ca sunt doar reactii usoare…cand ele devin destul de grave

  1. Buna! Va rog sa imi spuneti cat d grav a fost cu baietelul dvs pana la urma pt k exact asa ni se intampla noua acum. C v-au pis sa faceti pt a remedia?Multumesc! Sanatate!

 2. Reactiile pot fi foarte grave din pacate si nici un doctor nu v- a spune ca este reactie post vaccinala! Nici un medic nu poate garanta siguranta vaccinului!

   1. Din cauza unora ca tine zeci de copii mor. Inconștiență grasa…Dacă tot nu îți vaccinezi copilul sau copii de ce nu mergi sa trăiești în pădure ferita de societate și implicit de copii tai pentru ca înseamnă ca tu voit vrei sa le faci rau. Otrava. ..Ești inculta!!! Hai sa ne întoarcem acu 150 de ani și sa ne lăsăm copii sa moara de poliomielita și tuse convulsiva pentru ca e necesar doar o mica parte din populație sa nu se vaccineze ca aceste boli sa se întoarcă sub forma de epidemie.

 3. Noi suntem la foza 3 ROR. Am fqcut febra până in 38 grade si zona e f umflata ,rosie, fierbinte. Ni s-a recomandat Aerius si Nurofen. Pana acum nu am avut nici un fel de reactie a vaccinurilor. D la dr d familie am inteles ca anul acesta a avut f multe reacții adverse la ROR dozele 3,4,5 si la ROR dozele 1 si 2 nu a avut.

 4. Pe 11 mai 2017 i-Am facut vaccinul TOT de 7 ani, are o reacție foarte urâtă de 3 zile febra aproape 39 până acum nu a avut nimic de la nici un vaccinul,acum are febra si il doare si o urechile, puteti sa-mi spuneti ce se intampla? Multumesc!

 5. Nepotica mea a facut vaccinu de 4 luni la 5 luni pentru ca a avut temperatura dupa vaccin seara a facut temperasure 39 a mers la spital an franta si a doua zi fetita era teapana nu mai misca corpul este complect moale are acum un anisor si nusi tine nici capul toti doctori spun ca asi revine cand o sasi elimine vacinul din corp va rog cine stie cum se elimina vaccinul din cor sau alta metoda sa ma sune 0033753761933 va multumesc.

 6. Bună fetița mea a făcut vaccinul la 6 anișori și în s-a înroșit și este și umflat ce ar trebui sa fac aștept un răspuns va rog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *