EPIDEMIE în rândul copiilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O nouă epidemie de rujeolă ar putea izbucni în România în mod deosebit în rândul copiilor aflați în colectivitate, așa cum anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

epidemieRujeola este o boală extrem de contagioasă care se manifestă prin erupții cutanate, febră, mâncărimi, stare generală alterată. Aceasta are o rată de răspândire mai mare în rândul copiilor aflați în colectivitate. Ținând cont de creșterea numărului de îmbolnăviri, în mod deosebit în județele din vestul țării, riscul izbucnirii unei epidemii este destul de crescut. Este o avertizare adusă la cunoștință de dr. Adriana Pistol în cadrul unei dezbateri cu tema “Vaccinarea obligatorie – pro sau contra” .

În limbajul popular, rujeola este cunoscută drept pojar. Deși simptomatologia pare să semene destul de mult cu rubeola, așa cunoscutul pojărel, rujeola este o afecțiune mult mai gravă decât ne-am închipui. Febra trecută de 40 grade Celsius, erupțiile puternice la nivelul întregului corp sunt câteva dintre reacțiile acestei boli. Rujeola este provocată în mai toate cazurile de un virus de tip ARN.

Risc înalt de contagiere

Rujeola se transmite pe calea clasică, prin strănut, picături de salivă sau pe calea aerului, de la o altă persoană bolnavă. Deși toate aceste lucruri determină declanșarea unei epidemii, virusul rujeolic nu trăiește decât două ore în aer sau pe anumite obiecte contaminate, așa că riscul nu va fi destul de crescut.

Cu toate acestea, odată ce copilul a intrat în contact cu o altă persoană bolnavă, riscul este aproape sigur ca micuțul să se îmbolnăvească. De obicei, acest lucru se întâmplă nu atunci când copilul este deja bolnav sau după perioada de însănătoșire, atunci fiind izolat, ci mai degrabă în perioada de dinaintea apariției simptomelor. Copilul sau persoana ce poartă virusul nu cunoaște că este bolnavă, întrucât până la apariția primelor semne va trebui să treacă 2-5 zile, fiind o perioadă de incubație, fără simptomatologie specifică.

Simptome rujeolă:

  •  tusea;
  •  febra înaltă;
  •  secreții nazale apoase;
  •  pleoape umflate;
  •  înroșirea ochilor;
  •  limbă încărcată;
  •  inflamarea ganglionilor;

Erupțiile la nivelul pielii vor apărea cel mai târziu, inițial la nivelul urechilor, feței, apoi la nivelul gâtului, membrelor și restului corpului. Erupția se va retrage în aceeași ordine în care și-a făcut apariția.

Risc înalt

Rujeola este o boală comună a copilăriei, însă poate aduce și simptome mai puțin plăcute, agravând boala. Afectarea inimii, respirației, otite, stomatită, encefalită sunt câteva dintre cele mai grave lucruri la care s-ar putea ajunge din cauza rujeolei.

Pentru a preveni răspândirea izbucnirii unei epidemii este indicată vaccinarea și respectarea schemei de vaccinare 2015, recomandată de Ministerul Sănătății. Prin vaccinare copiii vor fi puși la adăpost în fața unor astfel de infecții, iar gradul de răspândire al virusului va fi mult mai mic.

Vaccinul ROR (rujeolă, rubeolă și oreion) este administrat combinat, prevenind apariția acestor boli grave, cu simptomatologie ușor asemănătoare. Prima doză de vaccin se administrează la 12-15 luni de viață ale copilului, doza fiind repetată la grădiniță sau la școală.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *