Torticolis

Congenital sau dobândit, torticolisul este o afecţiune a gâtului bebelușului care necesită atenţia echipei interdisciplinare formate din medicul specialist, kinetoterapeut și specialistul ortezist.

TorticolisDupă cum indică și traducerea din latină a termenului, „gât răsucit”, torticolisul este caracterizat prin contractura asimetrică a celui mai important mușchi al gâtului, sternocleidomastoidianul, care se întinde de la stern până în spatele urechii. Poziția caracteristică a bebelușului cu torticolis este cu capul înclinat, pe aceeași parte cu contractura musculară și răsucit spre partea opusă. Un copil cu torticolis muscular drept va avea capul înclinat spre umărul drept şi faţa răsucită spre umărul stâng. Dacă vei palpa gâtul micuțului, vei simți mușchiul sternocleidomastoidian încordat și este posibil ca în mijlocul acestuia să apară și o umflatură, de aspectul unei măsline.

Torticolisul congenital este cel prezent la naștere și apare ca urmare a unei poziții vicioase în viața intrauterină sau ca urmare a unei leziuni musculare în timpul nașterii, care determină, pe măsură ce se vindecă, apariția unui țesut cicatricial care scurtează mușchiul.

Bebelușul poate dezvolta un torticolis postural după naștere, torticolis dobândit, ca urmare a unei mișcări forțate sau ca urmare a menținerii unei singure poziții în timpul somnului.

Tratament torticolis

Pentru formele ușoare de torticolis, stretchingul muscular, realizat de kinetoterapeut și învățat repetat de părinți acasă, va ajuta musculatura contractată să se relaxeze, iar pe de altă parte, va determina tonifierea musculaturii pe partea opusă.

Pentru formele mai severe, medicul poate sugera un tratament kinetic intens, însoțit și de purtarea unei orteze.

Orteza cervicală sau gulerul cervical, este extrem de important să fie individualizată. Ea se realizează din spumă poliuretanică – burete și trebuie să fie asimetrică, pentru a susține gâtul într-o poziție cu un ușor grad de hipercorecție. În mod evident, un guler cervical realizat simetric va fi ușor tolerat de cel mic, însă eficiența sa este diminuată, prelungind inutil durata tratamentului.

Pe lângă tratamentul kinetic realizat de kinetoterapeut într-un centru specializat și purtarea ortezei corective, la fel de importantă este și poziționarea și stimularea copilului acasă. Părinții și ceilalți adulți care îngrijesc bebelușul, trebuie să fie instruiți de kinetoterapeut astfel încât să poată aplica acasă, pe parcursul orelor de somn, îngrijire și joacă, principiile posturării corective.

Încurajează-ți bebelușul să-și întoarcă capul în ambele direcții

Aceasta va detensiona musculatura contractată și o va tonifia pe cea slăbită. Poți fi pe deplin liniștită în ceea ce privește acest exercițiu, este sigur pentru copil deoarece își va întoarce singur capul.

Iată ce ai putea încerca acasă:

 • Când hrănești copilul, oferă-i biberonul sau sânul într-o poziție care îl stimulează să-și răsucească capul și în direcția opusă poziției favorite, determinate de torticolis;
 • Când așezi copilul în pătuț, poziționează-l cu fața spre perete. Deoarece copiii preferă să privească spre cameră, bebelușul tău va răsuci activ capul pentru a-și muta privirea dinspre perete, ceea ce va întinde musculatura contracturată a gâtului. Amintește-ți să-ți așezi micuțul pe spate în timpul somnului, aceasta fiind recomandată de specialiști ca fiind cea mai sigură poziție de somn a sugarilor;
 • Atunci când vă jucați, atrage-i bebelușului atenția cu jucării, sunete și surse de lumină care să-l determine să-și răsucească capul în ambele direcții;
 • Nu uita de importanța timpului petrecut de bebeluș pe burtică, sub atenta ta supraveghere. Este un exercițiu important pentru tonifierea musculaturii gâtului și a umerilor, pregătindu-l pe micuț pentru o următoare etapă din dezvoltarea sa motrică, târârea.

Torticolisul muscular trebuie diagnosticat și tratat timpuriu, deoarece, fără terapie, poate determina apariția și a altor dezechilibre: deformări ale capului (plagiocefalie), scolioză a coloanei cervicale și dorsale, precum și tulburări de vedere.

Tratamentul precoce, soluţia pentru vindecare

Indiferent de forma lui, torticolisul, ca de altfel orice afecţiune, este important să fie diagnosticat precoce!

Dacă observi o poziţie anormală a gâtului micuţului tău, solicită medicului specialist o examinare fizică a bebelușului.

Acesta poate să evalueze și cât de mult își poate răsuci copilul capul și va stabili dacă și ce atitudine terapeutică se impune.

Simona Velea kinetoterapeutArticol realizat cu sprijinul:

Simona Velea, kinetoterapeut

www.ortoprotetica.ro


4 Responses to “Torticolis”

Read below or add a comment...

 1. Lavinia says:

  Bună seara!am și eu o fetita de 1an și 10luni kre suferă de gat stramb torticolis stâng duce capulaplecat în partea stângă, am făcut și kinetoterapie dar fără rezultat,nu știu ce sa îi mai fac și unde sa mai.merg cu ea,îi fac și eu acasă masaj dar plange și nu mă lasă să îi fac mereu.ce mă sfătuiți. Eu m am gandit sa îi cumpăr un guler cervical sa tina capul drept și poate își revine.ce mă statuÎți sa fac?va multumesc

 2. Ivanus Daniela Ecaterina says:

  Buna seara
  Am un băiețel de 7 luni care are torticolisului stâng.Nu a fost diagnosticat la naștere dar în urmă cu 4 zile am fost la medic specialist și ne a spus că are torticolis stâng congenital.Tratament : kinetoterapie, masaj,guler cervical.Bebe de mișcă în ambele direcții,în momentul când este pasiv își ia poziția de gat strâmb,când este activ(stă in fund,pe burta,sau orice moment în care el este încordat stă cu gatul drept).Stă în patru labe,se învârte în tot patul,pe burta stă intr o mana,prinde jucării,este ok ptr vârsta lui.Acum întrebarea mea este daca noi nu am fost diagnosticati când trebuia adică la naștere exista vindecare totala?Are asimetrie faciala.Se mai îndreaptă?Îi dau san numai pe partea dreapta,doarme pe dreapta,dar sincer sunt speriata de ceea ce am citit și în plus că el a a născut dismatur.Oare are și probleme cu coloana?La insistentele mele am ajuns la specialist ptr că pediatra îmi spunea că mi se pare …și că n are nimic..o data de 2 etc…Am avut încredere ..
  Mulțumesc

  • Lilia says:

   Buna ziua foamna daniela,as vrea sa va intreb ati rezolvat problema micutului,va intreb pn ca la noi ii fix ca la dumv…va rog rasp..multumesc

Lasă un Comentariu...

*