Studiul Analiza situaţiei gravidelor, mamelor şi copiilor din mediul rural

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ţara noastră deţine cea mai mică rată a natalităţii din Uniunea Europeană. De asemenea, numărul tinerelor care devin mame înainte de a împlini 18 ani, este îngrijorător.

Studiul analiza gravidelor, mamelor si copiilor din mediul rural

Picture 1 of 5

Organizaţia „Salvaţi copiii”
Organizaţia „Salvaţi copiii” a lansat iniţiativa studiului „Analiza situaţiei gravidelor, mamelor şi copiilor din mediul rural”, pornind de la o serie de probleme cu care se confruntă societatea, pornind de la lipsa de informare şi de educaţie. Fenomenele centrale care a fost vizate sunt cel al copiilor cu copii, rata scăzută de vaccinare şi riscurile sociale care decurg din aceste probleme.

Preşedintele Organizaţiei, Gabriela Alexandrescu
Preşedintele executiv al Organizaţiei „Salvaţi copiii”, Gabriela Alexandrescu, afirma: „fenomenul copiilor cu copii este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situaţia unei mame sau a unei comunităţi, ci vizează, în lanţ, sănătatea fizică şi emoţională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil şi supus riscurilor sociale.”

Concluziile studiului
Problemele care sunt resimţite la nivel rural şi în cadrul sistemelor de educaţie, atrag după ele fenomene care afectează societatea.
Conform studiului, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani, nu au fost niciodată la un medic ginecolog. Acest fapt atrage după sine o rată de patru ori mai mare în ceea ce priveşte naşterile premature.
Şase din zece mame minore nu au avut niciodată acces la educaţie sexuală, iar patru din zece mame minore au născut prematur.

Abordarea concluziilor studiului
Specialiştii au analizat concluziile studiului din punct de vedere sociologic, dar şi medical. Pornind din acest punct, se solicită ajutor ministerelor de resort, astfel încât tinerilor să li se poată oferi educaţia necesară, informaţiile legate de particularităţile anatomice, şi tot ceea ce presupune o naştere, plus potenţialul de a ajunge mamă la o vârstă la care maturitatea nu este deplină.
De asemenea, se impune existenţa unui medic ginecolog în fiecare comunitate, şi a unei moaşe comunitare. Rolul acestora ar fi acela de a ghida, informa şi sprijini tinerii.

Recomandările specialiştilor „Salvaţi copiii”
După ce au fost analizate condiţiile de viaţă şi starea de sănătate ale copiilor şi mamelor cu copii mai mici de cinci ani, recomandările specialiştilor sunt:
Asigurarea unui personal bine pregătit, pliat nevoilor sociale, accesul la servicii de supraveghere a tinerelor însărcinate şi a copilului mic, dar şi aplicarea educaţiei care vizează sănătatea reproducerii.
Profesorul Doctor Silvia Stoicescu afirma „cea mai bună soluţie în cazul mamelor este educaţia şi aceasta ar trebui să fie începută încă de la vârsta preşcolară.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *