Top 3 cele mai frecvente probleme dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Statisticile arată că aproximativ 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare și mai mult de jumătate din ei se confruntă cu o puternică reticență față de mersul la un control stomatologic. Din păcate, cele mai multe persoane ajung la medicul dentist doar în momentul în care se confruntă cu dureri, iar în majoritatea cazurilor, tratamentul ajunge să fie unul de lungă durată și costisitor. Iată care sunt cele mai frecvente 3 probleme stomatologice care îi trimit pe români la dentist:

1.      Cariile

Cariile reprezintă cea mai frecventă afecțiune dentară. Apariția cariilor depinde de mai mulți factori cum ar fi bacteriile de la nivelul cavității orale, o igienă precară, o alimentație nepotrivită sau anumite vicii, cum ar fi fumatul. Dacă mâncăm alimente dulci și nu ne spălăm corect pe dinți, resturile de mâncare se transformă în acizi puternici care afectează smalțul și determină apariția unei carii.

Tratamentul în cazul cariilor este unul simplu și nedureros, având în vedere că el se realizează sub anestezie. Acest tratament presupune îndepărtarea țesutului afectat și înlocuirea lui cu un material care îl imită foarte bine, atât din punct de vedere estetic, cât și mecanic. Tratamentul se realizeaza cu ajutorul unui microscop operator care mareste pana la de 40 de ori dintele si ofera certitudinea ca este indepartata in totalitate caria iar materiale cu care se realizeaza obturația sunt moderne, mult mai rezistente și estetice.

2.      Pierderea dinților

Există mai multe cauze a pierderii dinților, cele mai frecvente fiind caria severă, netratată, boala parodontală sau un tratament de canal nereușit care poate să ducă la extracția dintelui. Dacă și tu te afli în situația în care este necesară extracția unuia sau a mai mulți dinți, înlocuirea dinților pierduți se poate face cu ajutorul implanturilor dentare sau a lucrărilor protetice.

Implanturile dentare reprezintă cea mai bună soluție de înlocuire a unui dinte pierdut. Practic, în locul dintelui, se introduce un șurub din titan direct în os, șurub care va juca rolul de rădăcină dentară. După integrarea osoasa a implantului, care dureaza intre 2 si 6 luni in functie de calitatea osului, va fi introdus și un bont protetic care face legătura dintre șurub și cavitatea orală și care va susține coroana protetică. Lucrările protetice pot fi fixe sau mobilizabile, realizate din zirconia sau ceramică. Cele mai frecvente lucrări protetice sunt realizate dintr-un schelete metalic ce conferă rezistență, acoperit cu ceramică, însă cele mai estetice sunt cele realizate din zirconia sau ceramică integrală. Cele din urmă sunt recomandate mai ales în cazul dinților frontali.

3.      Boala Parodontala sau popular „Paradontoza”

Boala paradontală sau paradontoza cum este cunoscuta popular, este o boală cronică a țesuturilor care susțin dinții. Această boală apare în mod normal dupa varsta a 2a, însă în ultimii ani, din ce în ce mai mulți tineri ajung la cabinetele stomatologice cu această afecțiune, cauzele principale fiind lipsa unei igiene corecte, stresul, fumatul, sau alte afectiuni generale. Netratată, „paradontoza” duce în cele din urmă la pierderea dinților.

Exista preconcepia ca nu exista tratament pentru boala paradontală, însă acest lucru este complet eronat. Tratamentul consta in identificarea pungilor paradontale, adica spatiile infectate ce apar intre dinte si gingie, și îndepărtarea conținutului microbian al acestor pungi printr-un detartraj si chiuretaj subgingival asociat cu terapii adjuvante cu aparate moderne percum laserul stomatologic si tratamment medicamentos. Tratamentul paradontal este personalizat pentru fiecare pacient în parte, pentru obținerea unor rezultate optime.

Vizita la cabinetul stomatologic cel puțin o dată pe an este obligatorie pentru identificarea tuturor problemelor și soluționarea lor în timp util. Dacă vrei să ai un zâmbet fermecător și o dantură sănătoasă, te așteptăm la un control!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *