Problemele dento-maxilare la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mulţi dintre noi suntem părinţi și ne dorim să avem copii sănătoși și frumoși, iar cea mai bună ”metodă de tratament” este prevenirea.

Problemele dento-maxilare la copii (2).jpg

Picture 2 of 2

Din acest punct de vedere este bine să cunoaștem semnele clinice ale anomaliilor dento-maxilare care, dacă sunt depistate la timp și înlăturate, pot evita tratamentul de mai târziu sau pot măcar să ușureze și să scurteze perioada de îngrijire medicală.

Iată câteva exemple de astfel de probleme dento-maxilare:

 • dificultăți în masticație, incizie, fonație.
 • respirație orală.
 • persistența obiceiului de sugere a degetului sau a suzetei după vârsta de 3 – 4 ani.
 • mușcarea buzei inferioare.
 • deglutiția de tip infantil (pentru a putea înghiți, copilul interpune limba între dinți în zona anterioară).
 • poziții vicioase ale capului și corpului în timpul somnului și în starea de veghe.
 • dinți frontali protruzivi (poziționați prea “în afară”), cu risc de fractură sau avulsie.
 • dinți care erup în poziții anormale sau dinți supranumerari.
 • spațieri sau înghesuiri dentare.
 • pierderea precoce a dinților de lapte.
 • durere sau zgomote în articulația temporo-mandibulară.
 • creștere anormală sau asimetrică a maxilarelor.
 • bărbie ștearsă sau proeminentă.
 • alte dezechilibre faciale.

Aceste probleme au o importanță deosebită întrucât pot avea repercusiuni atât asupra dezvoltării craniului, cât și asupra dezvoltării generale a organismului.

Astfel:

Copiii cu respirație orală au imunitatea mai scăzută și fac mai frecvent infecții faringo-amigdaliene. De asemenea, oxigenarea nu este corectă și pot să apară semne de oboseală și performanțe scăzute la școală.

Prin presiunea exercitată, sugerea prelungită a degetului sau a suzetei poate produce deformări ale maxilarelor și poziții anormale ale dinților.

Deglutiția infantilă (cu interpunerea limbii între arcade) este normală la sugari. Pe măsura erupției dinților de lapte se face tranziția către deglutiția de tip adult (deglutiția fără interpunerea limbii între dinți). Persistența obiceiului de interpunere a limbii între dinți după erupția acestora are urmări negative cum ar fi apariția ocluziei deschise prin deformarea oaselor maxilare.

Ideal ar fi ca pacienţii să nu aibă carii, iar dacă acestea există deja, este foarte important să fie tratate înainte de începerea tratamentului ortodontic.

O simplă consultație vă poate înlătura neliniștea sau, și mai mult, vă poate ajuta să preveniți apariţia unor noi leziuni carioase.

Părinţii presupun adesea că primele carii la copii apar datorită unui periaj incorect și din cauză că nu folosesc aţa dentară. Într-o anumită măsură, acest lucru este adevărat, dar ceea ce puţini oameni ştiu este că apariţia cariilor dentare este de fapt o boală transmisibilă cauzată de anumiţi germeni, cu răspândire ușoară şi poate dura întreaga viaţă. Mai mult, această boală este mai frecventă la copii decât oricare altă boală cronică, iar motivul îl reprezintă cantitatea mai mare de zahăr prezentă în dieta copiilor decât cea recomandată de nutriţionişti.

Apariţia cariilor dentare începe cu un grup de germeni numit Streptococus mutans.”Bacteriile se hrănesc cu zahăr şi produc un acid care distruge structura dinţilor prin deficitul de calciu”. Bacteriile creează și placa: un strat gălbui, care se acumulează pe dinţi şi care, la rândul lui, erodează smalţul dinţilor. Odată extinsă zona fără calciu, suprafaţa dintelui se prăbuşeşte, şi astfel se formează o carie.

Bebeluşii nu prezintă niciuna dintre aceste bacterii dăunătoare, dar studiile au dovedit că mamele (mai degrabă decât taţii) de obicei infectează copiii înainte de vârsta de 2 ani. Se întâmplă atunci când saliva se transferă în gura copilului dumneavoastră, mâncând în mod repetat cu aceeaşi lingură, de exemplu, sau folosind aceeaşi periuţă de dinţi. Odată ce gura copilului a fost colonizată cu S. mutans, el va fi predispus la carii atât la dinţii de lapte, cât şi cei permanenţi.

Dacă aţi avut probleme cu dinţii, trebuie să vă asumaţi responsabilitatea pentru sănătatea dentară a copilului dumneavoastră, la fel cum aţi fi vigilenţi în cazul oricărei alte boli. Din nefericire, antibioticele nu pot elimina bacteriile ce cauzează carii în gura copilului. De aceea specialiştii KIDODENT vă recomandă măsuri de precauţie suplimentare în cazul în care copilul are un risc carios ridicat.

Vizita în cadrul cabinetul stomatologic este recomandată cel târziu până la vârsta de un an, ideal după apariţia primilor dinţișori în jurul vârstei de șase luni.

Poate vă îngrijorează faptul că micuţul nu va sta locului, cu gura deschisă, însă prima vizită va fi una scurtă.

Dentistul poate, la faţa locului, cu uşurinţă să determine acumularea de placă de pe dinţi, care este un semn de S. mutans şi să stabilească tipul de risc carios.

Nicio carie pentru pacienţii noştri!

Atunci când aveţi vreun dubiu legat de dezvoltarea și sănătatea aparatului dento-daxilar al copilului este bine să vă adresaţi unui medic specialist în Ortodonţie și Ortopedie Dento – Facială și specialistului în Stomatologie Pediatrică.

ORTODONȚIE ȘI ORTOPEDIE DENTO-FACIALĂ: Dr. Marinela Bănica Ciocotisan, Diplome Universitaire d’Orthodontie Linguale Paris Rene Descartes

Stomatologie Pediatrică, Prevenție și ProfilaxieDr. Alina Cojocaru și Dr. Iulia Ciolachi – UMF Carol Davila, București

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *