Pansamentul calmant – ce este și în ce situații se folosește

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pansamentul calmant este o soluție rapidă prin care medicul dentist poate oferi pacientului o ameliorare a durerilor pe care le simte fie că un dinte sau o măsea a suferit mari deteriorări, fie ca tratament postoperator. Scopul principal al unui pansament calmant este de a ajuta la liniștirea sau sedarea nervului dintelui afectat de carie sau de alte tipuri de deteriorare, permițând astfel danturii să se vindece.

Când se folosește pansamentul calmant?

Cel mai adesea, un pansament calmant este utilizat de medicii dentiști în cazurile în care:

– un pacient necesită o restaurare extensivă a unui dinte sau a mai multor dinți, dar nu poate fi finalizată într-o singură ședință;

-o carie a progresat foarte aproape de pulpa dintelului, ducând la apariția pulpitei acute.

Până nu demult, medicii dentiști foloseau ca soluție temporară între ședințele de restaurare a danturii o plombă sedativă pe bază de rășini compozite realizate din metal sau acrilic. Astăzi, pansamentele calmante sunt alcătuite din substanțe cu proprietăți antiseptice, antibiotice și anestezice. Sunt foarte apreciate și pansamentele calmante naturale compuse, de exemplu, din ulei de cuișoare și oxid de zinc. Proprietățile naturale ale acestor două substanțe sedează în mod eficient dintele sau măseaua, oferă calmare imediată a durerilor și permit danturii să își înceapă procesul natural de vindecare.

Cum se aplică și cum acționează pansamentul calmant?

Primul pas în procesul de utilizare a unui pansament calmant, la fel ca și în cazul multor altor tratamente stomatologice, constă în curățarea și igienizarea cavității bucale și, eventual, în șlefuirea zonei degradate sau slăbite a dintelui care urmează să fie tratat. Apoi, pansamentul calmant va fi aplicat în zona curățată unde va începe să acționeze imediat. Substanțele conținute de pansamentul calmant reduc durerea și contribuie la dezinfectarea cavității bucale.

De cele mai multe ori, pansamentul calmant se menține de la două săptămâni până la o lună, în funcție de situația fiecărui pacient. În acest timp, medicul stomatolog va cere pacientului să se prezinte la cabinet pentru a verifica dacă dintele sau măseaua tratată cu pansament calmant prezintă unele schimbări, cum ar fi reducerea inflamației și apariția unui strat nou de dentină. Dacă aceste condiții sunt favorabile, înseamnă că dintele poate fi salvat și tratamentul va continua cu aplicarea unei plombe permanente.

Dacă, pe de altă parte, medicul dentist constată că pulpa dintelui este prea grav afectată, iar nervul nu mai este viu, pot fi necesare tratamente endodontice care implică pulpectomia.

În funcție de starea fiecărui pacient, pe lângă aplicarea unui pansament calmant, medicul dentist mai poate prescrie, de asemenea, o rețetă pentru medicamente analgezice sau poate recomanda modalități alternative prin care se pot calma durerile de dinți sau de măsele. Rareori, pe cont propriu, analgezicele sunt eficiente în controlul disconfortulul. De obicei, acestea sunt utilizate doar ca adjuvant după ce medicul dentist a aplicat pansamentul calmant.

Când se confruntă cu dureri supărătoare de dinți, multe persoane apelează imediat la antibiotice, însă este bine de știut că antibioticele nu sunt indicate. Doar în anumite situații, medicii dentiști prescriu pacienților antibiotice. Dacă un pacient nu prezintă infecție bacteriană, atunci antibioticele nu sunt indicate și se optează mai degrabă pentru un pansament calmant. În schimb, dacă medicul dentist identifică o infecție secundară bacteriană, atunci antibioticele vor face parte din tratamentul unui pacient.

În foarte multe cazuri, antibioticele nu sunt prescrise întrucât nu ar ameliora durerile dacă nu este prezentă o infecție bacteriană, iar pe de altă parte, excesul de utilizare a antibioticelor contribuie la amplificarea rezistenței bacteriene.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *