Implantul dentar la copii, o soluție potrivită?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Implantul dentar reprezintă o soluție foarte avansată prin care poți să scapi de problemele pe care lipsa unui dinte sau a unei măsele le-ar putea cauza. Atunci când pierzi un dinte, pot fi afectați și vecinii săi, astfel că este de o importanță capitală să umpli cumva spațiul lăsat gol. Fie că apelezi la o proteză sau un implant dentar, orice măsură luată este una care te va ajuta să eviți probleme grave care pot apărea în viitor. Totuși, implantul este cea mai modernă și performantă soluție pentru această problemă, ceea ce o face să fie și cea mai recomandată de către specialiști. De la ce vârstă este, însă, recomandat să apelezi la un implant dentar?

Ce presupune operația de implant dentar

Implantul dentar este o operație prin intermediul căreia un dinte căzut sau extras este înlocuit cu unul artificial, dar care se comportă și trebuie îngrijit precum unul natural. Propriu-zis, implantul este format dintr-o piesă care are forma unui șurub, din titan. El este completat, însă, de segmentul supraosos, numit bont protetic. Segmentul intraosos, adică implantul propriu-zis, joacă rolul unei rădăcini care este prinsă de maxilar și de care este atașat bontul protetic, adică ceea ce se poate vedea. Avantajele implantului dentar pornesc, în primul rând, de la faptul că prin intermediul unui astfel de procedeu poți salva și alți dinți, în afară de a-l înlocui pe cel căzut sau extras. De pildă, o punte dentară necesită să se sprijine pe dinții vecini, care vor fi afectați de această presiune. Implantul, în schimb, presupune ca bontul să se sprijine de segmentul intraosos, ceea ce nu va pune niciul fel de presiune pe dinții alăturați. De asemenea, durata de viață a unui implant dentar ajunge până la 30 de ani, iar garanțiile oferite de clinicile care pun la dispoziție astfel de servicii sunt și ele foarte generoase. Chiar dacă nu există garanție totală că implantul va rezista o perioadă atât de lungă, șansele sunt foarte mari, iar experiența anterioară a pacienților a dovedit că implantul rezistă mult mai mult decât celelalte alternative. Un alt avantaj este reprezentat de latura estetică, pentru că implantul oferă posibilitatea unui aspect cât se poate de natural, iar zâmbetul pacienților care apelează la această procedură nu este afectat, așa cum se întâmplă în cazul protezelor. Același lucru poate fi spus și despre pronunție, care nu va fi influențată de dintele implantat. Dacă alegi să apelezi la un implant, care se va dovedi a fi și foarte confortabil și ușor de îngrijit, spre deosebire de o proteză, care trebuie constant întreținută și care prezintă riscul alunecării în orice moment, trebuie să țtii că este necesar să te prezinți de două ori pe an la stomatolog, pentru igienizare profesională și o verificare de rutină.

Pot copiii să beneficieze de implant dentar?

Perioada copilăriei și a adolescenței este foarte importantă pentru dezvoltarea danturii oamenilor, iar oasele maxilare își modifică volumul constant, până când băieții ajung la vârsta de 18 ani, iar fetele împlinesc 16 ani. Tocmai de aceea, tratamentele recomandate pentru problemele dentare ale copiilor și adolescenților sunt tratamente ortodontice în cadrul cărora se apelează la aparate dentare, care pot fi ori fixe, ori mobile. Este contraindicat să se apeleze la implanturi dentare la vârste mai mici decât cele descrise anterior, tocmai din pricina faptului că dezvoltarea maxilarelor nu este completă înainte de acest termen. Dacă se trece peste această indicație, există o foarte mare șansă ca implantul să nu își păstreze poziția inițială, având în vedere dinamismul osului de care a fost prins, ceea ce va afecta atât lucrarea, cât și osul. Pe termen lung, vor apărea spații între dinți sau vor fi înghesuiți dinții vecini ori antagoniști. Aceste probleme pot fi foarte grave și dificil de corectat, ceea ce reprezintă un semnal clar că nu ar trebui să se apeleze la implanturi dentare decât atunci când dezvoltarea maxilarelor este completă.

Implantul dentar este o soluție foarte bună pentru rezolvarea problemei dinților lipsă, dar nu se recomandă și în cazul copiilor și adolescenților. Pentru ca varianta implantului să fie un succes, trebuie ca persoana care beneficiază de acest procedeu să aibă structura osoasă complet dezvoltată.

Sursa foto: pixabay.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *