Diastema sau strungăreața – cum poate fi remediată?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diastema este acel spațiu dintre doi dinți, căreia popular îi spunem strungăreață. În cazul celor mai multe persoane, diastema apare între dinții frontali superiori, însă pot apărea spații între oricare doi dinți.

Diastema-sau-strungăreața

Diastema apare din mai multe motive, însă este foarte frecventă la copiii cu dinți de lapte și, de multe ori, dispare odată cu înaintarea în vârstă. Mai apoi, trebuie menționat faptul că nu toată lumea are un set complet de dinți adulți, astfel încât dintele lipsă poate fi o cauză a diastemei.

Gingiile supradimensionate sau țesutul mărit în partea superioară a gingiei deasupra dinților din față pot provoca, de asemenea, o diastemă între dinți. O intervenție chirurgicală minoră poate reduce țesutul problematic. Unii oameni prezintă un spațiu mai mare între dinți, deoarece osul maxilarului este mai mare decât dinții lor.

Diastema poate să apară și ca urmare a gesturilor noastre din copilăria timpurie. Micuții care își sug degetul mare sau limba exercită o presiune mare asupra dinților superiori din față, determinându-i să se îndepărteze. În ceea ce îi privește pe adulți, aceștia observă că se formează spații între dinți pe măsură ce înaintează în vârstă. În cazul lor, diastema poate avea la bază o problema gingivală care slăbește suportul dinților. Acest lucru poate fi observat și la adolescenții cu forme mai severe de boli gingivale.

Într-un final, diastema este o formă de malocluzie, adică o mușcătură problematică. Alte forme de malocluzie includ mușcătura încrucișată, dar și dinții înghesuiți, strâmbi sau suprapuși. Totuși, comparativ cu alte tipuri de malocluzie, tratarea diastemei este un caz ortodontic mai simplu.

Opțiuni de tratament ortodontic pentru diastemă

În prezent, există diferite tratamente ortodontice pentru remedierea sau închiderea spațiilor dintre dinți, inclusiv aparate dentare tradiționale, aparte linguale, Invisalign, plus alte opțiuni dentare. Specialistul în ortodonție va recomanda un tratament potrivit ținând cont de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea diastemei, numărul de diasteme, vârsta pacientului, starea gingiilor, severitatea cazului, densitatea osului maxilarului, lucrări dentare anterioare, dar și modul de îngrijire a aparatului dentar.

În majoritatea cazurilor, specialistul ortodont recomandă un aparat dentar metalic, în special copiilor, deoarece ei nu pot fi la fel de disciplinați dacă ar purta un alt tip de aparat, cum ar fi Invisalign. Totuși, dacă vă faceți griji cu privire la estetică, există și opțiunea aparatului dentar lingual, precum și opțiunea de aparat ceramic sau Invisalign. De exemplu, aparatul dentar ceramic funcționează la fel ca aparatul metalic, piesele metalice fiind înlocuite cu piese ceramice translucide, care sunt mult mai subtile.

În ceea ce privește aparatele dentarea linguale, acestea sunt montate pe spatele dinților, astfel încât nu sunt văzute. În timp ce estetica aparatului lingual este excelentă, există dezavantaje de luat în considerare. În primul rând, aparatul lingual este o opțiune mai scumpă decât aparatul metalic și cel ceramic. Cei mai mulți pacienți sunt nevoiți să poarte aparatul lingual o perioadă mai lungă de timp, iar în cazurile severe de diastemă, aparatul lingual nu are puterea necesară pentru a deplasa dinții. De asemenea, aparatul lingual poate provoca probleme de vorbire, dar care se reduc pe măsură ce pacientul continuă să practice vorbirea.

La rândul său, Invisalign poate fi o opțiune de tratament ortodontic pentru unii pacienți cu diastemă, în timp ce altor pacienți nu le este recomandat acest tip de aparat. Totul depinde de dimensiunea diastemei. Spațiile mici pot fi închise cu aliniatorii Invisalign, dar dacă spațiul este prea mare, aliniatorii nu au puterea de a uni dinții atât cât ar fi necesar, așa că pacientul va avea nevoie de un alt tip de aparat dentar. Unii pacienți optează pentru o combinație de tratamente, cum ar fi aliniatorii Invisalign și fațete de porțelan pentru a închide un spațiu mare. Fațetele sunt opțiuni pe termen lung, dar nu sunt definitive, în timp ce aparatele dentare – dacă tratamentul este respectat ca la carte – oferă rezultate pentru tot restul vieții.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com