De ce este necesară extragerea măselelor de minte?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Măselele de minte sunt molarii de sus și de jos, situați chiar în spatele gurii, așa că sunt destul de inaccesibili și greu de curățat, iar o extracție măsea de minte este deseori necesară. Se numesc măsele de minte deoarece apar, de obicei, la vârsta de 17-21 de ani, atunci când se spune că o persoană a căpătat deja puțină înțelepciune. Unii oameni își păstrează măselele de minte pentru întreaga lor viață, în timp ce pentru alte persoane o extracție măsea de minte este absolut necesară. Mai sunt și persoane care preferă să își extragă măselele de minte înainte ca acestea să străpungă gingiile.

Extractie masea de minte

Cei mai mulți medici dentiști recomandă o verificare a măselelor de minte la vârsta de 16-19 ani. De altfel, numeroase probleme cu măselele de minte au loc atunci când o persoană are 15-25 de ani. Puțini oameni trecuți deja de 30 de ani au probleme care să necesită o extracție măsea de minte. Unii medici dentiști și chirurgi orali consideră că este mai bine să optați pentru o extracție măsea de minte înainte de vârsta de 20 de ani, deoarece este mai ușor de îndepărtat atunci când rădăcinile și oasele măselei sunt mai moi și nu sunt complet formați. Pe măsură ce înaintați în vârstă, oasele din jurul măselelor se dezvoltă și se fixează. Prin urmare, o extracție măsea de minte va fi mai dificilă. De asemenea, când sunteți mai în vârstă, și recuperarea va dura mai mult.

Când este necesară o extracție măsea de minte?

O extracție măsea de minte poate fi necesară pentru a corecta o problemă orală sau pentru a preveni o serie de probleme care pot apărea în viitor. Unele probleme care pot fi cauzate de măselele de minte sunt deosebit de riscante. Dacă maxilarul nu este suficient de mare pentru a face loc unei măsele de minte, măseaua se va bloca în maxilar și nu va putea străpunge gingia. Astfel, gingia poate suferi infecții și inflamații. Mai apoi, există și riscul ca măselele de minte să apară pe bucăți, provocând o creștere de țesut dentar printre ele. Resturile alimentare și germenii pot fi prinse printre măsele și țesuturi, iar gingiile vor deveni astfel roșii, umflate și dureroase. În acest caz, este vorba deja de o infecție.

Pe lângă infecții, măselele de minte mai pot cauza chisturi sau deteriorarea altor dinți și oase. De asemenea, măselele de minte care au apucat să străpungă ginia pot cauza carii și boli ale gingiilor, deoarece sunt greu de curățat. Nu în ultimul rând, una sau mai multe dintre măselele de minte pot străpunge gingia într-un unghi ciudat, cu partea superioară a măselei îndreptată înainte, înapoi sau pe fiecare parte.

Prin urmare, medicul dentist vă poate recomanda o extracție măsea de minte dacă măseaua cauzează durere sau infecție, aglomerează alți dinți ori s-a format într-un unghi ciudat.

Cât de eficientă este o extracție măsea de minte?

De obicei, o extracție măsea de minte este eficientă în prevenirea aglomerării dinților din spate. De asemenea, dacă măseaua de minte s-a blocat în maxilar și nu poate străpunge gingia, prin extracție se elimină riscul unor infecții. O astfel de infecție poate consta în ginii roșii, umflate și dureroase ca urmare a unui țesut format în jurul unei măsele de minte care a străpuns doar parțial gingia. Infecții și carii se formează și atunci când nu se curăță cu atenție sporită măselele de minte, tocmai pentru că sunt destul de inaccesibile.

Sigur, trebuie să vă întrebați și la ce să vă așteptați dacă nu doriți o extracție măsea de minte. Pe lângă toate aceste consecințe deja menționate, mai trebuie adăugat că măselele de minte pot provoca infecții și deteriorari ale celorlalți dinți și ale oaselor. Un sac fluid se poate forma în jurul unui dinte afectat și sacul poate deveni un chist. Acest lucru ar putea provoca daune de durată dinților din apropiere, maxilarului și oaselor. De asemenea, măselele de minte pot cauza și unele probleme cu viitoarele tratamente ortodontice. Prin urmare, decizia de a extrage măselele de minte trebuie să fie cântărită, ținând cont de toate riscurile și de toate avantajele.

Cum decurge o extracție măsea de minte?

Medicul dentist personal sau un chirurg oral și maxilo-facial poate efectua o extracție măsea de minte. Uneori, procedura se poate efectua la cabinetul medicului, iar alteori intervenția chirurgicală se poate desfășura la spital, mai ales dacă doriți sau este necesară extragerea tuturor măselelor de minte. Dacă suferiți deja de o infecție, intervenția chirurgicală va fi amânată până când infecția va fi clarificată. Medicul vă poate prescrie antibiotice care ajută la vindecarea infecției.

Înainte de procedura de extracție măsea de minte, medicul dentist va folosi un anestezic local pentru amorțirea zonei de unde va fi scoasă măseaua. Este posibilă utilizarea unui anestezic general dacă mai multe sau toate măselele de minte vor fi extrase în același timp. Un anestezic general previne simțirea durerii și vă induce somn în timpul procedurii. Cel mai probabil, dacă va utiliza anestezic general, medicul dentist vă va recomanda să nu mâncați și să nu beți după miezul nopții, în noaptea dinaintea intervenției chirurgicale, astfel încât să fiți pregătit pentru anestezie.

Pentru a scoate măseaua de minte, medicul dentist va deschide țesutul și va scoate orice os care are legătură cu măseaua. Mai precis, va separa țesutul care leagă măseaua de os și apoi va îndepărta măseaua. Uneori, se recurge la tăierea măselei în bucăți mai mici pentru a ușura extracția. După eliminarea măselei de minte, este posibil să fie nevoie de cusături. Unele cusături se dizolvă în timp, în timp ce altele trebuie eliminate după câteva zile. Un tampon de bumbac așezat peste rană va ajuta la oprirea sângerării.

După intervenția chirurgicală de extracție măsea de minte, în majoritatea cazurilor, perioada de recupere durează câteva zile. În tot acest timp, pacientul va lua analgezice conform prescripțiilor medicului dentist. Recuperarea poate fi accelerată dacă mușcați ușor pe tamponul de tifon periodic și schimbați tampoanele pe măsură ce devin îmbibate cu sânge. Dacă încă aveți sângerări după 24 de ore de la intervenție, este indicat să mergeți la medicul dentist.

Ca efect al anesteziei, gura va fi amorțită, așa că aveți grijă să nu vă mușcați interiorul obrajilor, buzele sau limba. De asemenea, nu vă culcați, întrucât somnul poate prelungi sângerarea. Noaptea, susțineți-vă capul cu perne. Încercați să utilizați un pachet de gheață pe partea exterioară a obrazului. Aplicați gheața timp de 15-20 de minute pentru primele 24 de ore. Puteți folosi chiar și un material textil înmuiat în apă pentru a elimina disconfortul pentru următoarele 2 sau 3 zile. Relaxați-vă după operație, mai ales că activitatea fizică poate crește sângerarea.

Mâncați alimente moi, precum budinci sau supe clare și adăugați treptat alimente solide în dietă, pe măsură ce vindecarea progresează. Este foarte important să nu folosiți paie după intervenție. Atunci când beți lichide cu paie, cheagul de sânge care se formează poate slăbi și astfel se întârzie vindecarea. După 24 de ore, clătiți ușor gura cu apă sărată caldă de câteva ori pe zi pentru a reduce inflamația și pentru a ușura durerea. Puteți să vă preparați propria apă sărată amestecând 1 lingură (5 g) de sare într-o sticlă de dimensiuni medii (250 ml) de apă caldă. Nu clătiți foarte riguros tocmai pentru a nu slăbi cheagul de sânge.

Foarte important este și să nu fumați cel puțin 24 de ore după operație. Aspirația poate slăbi cheagul și poate întârzie vindecarea. De asemenea, fumatul nu susține alimentarea cu sânge și aduce germeni și contaminanți în zona operată. Nu atingeți zona cu limba sau cu degetele și  continuați să vă spălați cu grijă dinții și limba. Dacă este cazul, medicul dentist va scoate firele de sutură după câteva zile.

Care sunt riscurile unei intervenții de extracție măsea de minte?

După ce o măsea de minte a fost extrasă, este posibil să simțiți durere, iar gingia de unde a fost scoasă măseaua să se inflameze. Sângerările nu se vor opri pentru aproximativ 24 de ore și este probabil să simțiți durere sau dificultate la deschiderea maxilarului. Gingiile vor avea nevoie de o perioadă de recuperare.

De asemenea, o extracție măsea de minte poate cauza deteriorări ale lucrărilor stomatologice existente, cum ar fi coroane, punți dentare, dar și rădăcinile unei măsele din imediata apropiere. Poate avea loc o inflamație dureroasă numită osteită alveolară, dacă cheagul de sânge care se formează pe parcursul regenerării se îndepărtează prea curând. Veți simți o amorțeală în gură și în buze după trecerea efectului de anestezie locală, din cauza leziunilor sau inflamației nervilor din maxilar. Doar în cazuri deosebit de rare, reacțiile adverse includ o amorțeală în gură sau în buze care nu dispare și va deveni permanentă, o fractură a maxilarului, dacă măseaua de minte era fixată ferm la nivelul maxilarului sau o deschidere în cavitatea sinusală atunci când o măsea de minte este scoasă din maxilarul superior.

Mai trebuie să știți că intervențiile chirurgicale, precum este o extracție măsea de minte, favorizează intrarea bacteriilor în sânge și provocarea infecțiilor în alte părți ale corpului. Persoanele care de regulă întâmpină dificultăți în combatarea infecțiilor pot lua antibiotice înainte și după intervențiile chirurgicale dentare. Ne referim aici inclusiv la persoane care s-au născut cu probleme cardiace sau au supape cardiace artificiale. Nu în ultimul rând,  un anestezic local și / sau general este întotdeauna folosit în timpul unei proceduri de extracție măsea de minte.Toate intervențiile chirurgicale, inclusiv intervențiile chirurgicale orale, care utilizează anestezie generală, prezintă un risc mic de deces sau alte complicații.

În cele din urmă, în cazul în care măselele de minte nu vă cauzează probleme, poate fi dificil să decideți dacă trebuie extrase pentru a preveni posibilele probleme dentare. Gândiți-vă că s-ar putea să nu aveți niciodată probleme cu măselele de minte. Mai apoi, deși rareori o extracție măsea de minte este dăunătoare pentru sănătate, există unele riscuri ușoare asociate cu orice intervenție chirurgicală. În cazul persoanelor mai tinere, ne referim la persoanele care nu au încă 20 de ani, rădăcinile măselelor de minte nu sunt pe deplin dezvoltate, iar maxilarul nu este la fel de dens, deci este mai ușor de extras măseaua. Cu cât o extracție măsea de minte este mai ușoară, cu atât recuperarea este mai rapidă.

Dacă aveți o afecțiune care se poate înrăutăți în timp și măselele de minte pot provoca probleme, este recomandat să optați pentru o extracție măsea de minte cât timp aveți o stare bună de sănătate. Femeile care urmează un tratament cu pilule contraceptive trebuie să acorde o atenție sporită acestei intervenții chirurgicale și să planifice operația la sfârșitul ciclului menstrual, de obicei, din ziua 23 până în ziua 28, când riscul de osteită alveolară este cel mai redus.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *