Cum se poate trata un dinte spart?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mulți dintre noi ne ferim să zâmbim pentru că nu suntem deloc mulțumiți de dantura noastră. Din cauza unor accidente sau din cu totul alte motive, unul dintre dinții noștri sau mai mulți dinți s-au spart, așa că zâmbetul nostru nu mai este la fel de fermecător.

Dinții se pot sparge în moduri diferite și din cauze diferite. Întâi de toate, la o privire mai atentă, veți observă că aveți linii fine pe toată suprafața dintelui. Toți adulții prezintă aceste linii, care sunt de fapt mici fisuri care afectează doar smalțul exterior al dintelui și care nu necesită tratament.

Un dinte spart este un dinte care prezintă o fisură evidentă care începe de la partea cu care mușcăm și continuă până la rădăcină, uneori chiar și sub linia gingivală și în rădăcină. Un dinte spart nu înseamnă un dinte rupt în două sau în mai multe bucăți, ci înseamnă mai degrabă că țesutul din interior este grav deteriorat.

Există situații și când dintele se poate rupe în două sau în mai multe părți. Adesea, un dinte crăpat care nu a beneficiat la timp de intervenție specializată se rupe. Un canin se poate sparge și în situația în care vârful său ascuțit este deteriorat. De obicei, veți simți o durere severă atunci când mușcați cu acel canin.

De cele mai multe ori, un dinte spart poate fi greu de depistat, iar simptomele pot varia. Unele persoane acuză o durere ocazională atunci când mestecă, în timp ce alte persoane simt un mare disconfort atunci când își expun dantura la temperaturi extreme, în special cele reci. Mai sunt și alte persoane care simt durere atunci când consumă ceva dulce, dar nu știu că au un dinte spart. Dacă o mică zonă din gingie din apropierea dintelui spart se umflă, ar trebui să ajungeți cât mai rapid la un medic.

Din ce motive se poate sparge un dinte?

Sunt multe cauze care pot determina ca un dinte să se spargă. De exemplu, în timpul lucrărilor dentare de mare amploare, șlefuirea extremă poate pune dinții sub prea multă presiune. Alteori, un dinte se poate sparge dacă mestecați sau mușcați ceva tare, cum ar fi gheață, oase sau sâmburi. De foarte multe ori, bolile gingivale cresc șansele ca un dinte sau mai mulți dinți să se spargă. În cele din urmă, un accident de mașină, o căzătură sau o lovitură în bărbie sau în maxilarul inferior pot duce la spargerea unui dinte.

Dacă bănuiți că un dinte s-a spart, s-a crăpat sau observați fisuri severe pe suprafața lui, este important să primiți cât mai curând un tratament corespunzător. Un dinte crăpat netratat poate duce la moartea nervului. Unele persoane pot avea nevoie de un tratament al canalului radicular, în timp ce în cazul altor persoane singura soluție este extracția imediată a dintelui spart.

Metode de tratament pentru un dinte spart

Întotdeauna, modalitatea de tratare a dintelui spart va depinde de cât de deteriorat este acel dinte. De exemplu, dacă dintele prezintă o fisură destul de fină, medicul dentist poate umple acea fisură cu o rășină plastică care restabilește forma dintelui. De asemenea, dacă dintele s-a ciobit foarte puțin, medicul poate pili foarte blând dintele pentru a-i oferi conturul inițial.

Pe de altă parte, dacă dintr-un dinte a mai rămas doar o mică bucată, cea mai potrivită metodă de tratament poate consta în fațete realizate din porțelan subțire sau material plastic care se așează peste suprafața frontală a dintelui. Dacă dintele spart nu poate fi tratat cu o fațetă, medicul dentist poate apela la o coroană metalo-ceramică, care se așează peste ceea ce a mai rămas din dinte, oferindu-i un aspect natural și făcându-l puternic.

Trebuie să știți că un dinte crăpat nu se va vindeca niciodată complet. Totuși, datorită tratamentelor stomatologice avansate, un dinte spart tratat poate funcționa normal.

Cum puteți preveni spargerea dinților?

Deși în cele mai multe situații nu putem să ne protejăm de accidente care se concluzionează cu un dinte spart, există o serie de măsuri de precauție pe care le putem adopta. Întâi de toate, trebuie să ne ferim să mestecăm sau să mușcăm alimente dure, precum gheață, sâmburi de fructe sau de măsline ori bomboane tari. Mai apoi, nu deschideți niciodată sticle și alte recipiente cu ajutorul dinților.

În al doilea rând, dacă știți că vă scrâșniți dinții noaptea sau suferiți de bruxism, cel mai bine este să optați pentru o gutieră personalizată. De asemenea, gutiera este absolut necesară și dacă practicați sporturi de impact.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *