Cum să ai grijă de sănătatea ta orală?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cele mai multe persoane consideră că dacă își periază dinții dimineața și seara, înainte de culcare, asta înseamnă că oferă sănătății orale toată atenția de care are nevoie. Însă, periajul dentar efectuat de două ori pe zi nu garantează că nu vă veți confrunta cu tot felul de probleme dentare.

Ceea ce vă poate proteja de multitudinea afecțiunilor orale este o rutină temeinică, care merge dincolo de periajul dinților și care presupune utilizarea a câteva instrumente adecvate pentru a vă bucura cu adevărat de o dantură curată și sănătoasă.

Ce este smalțul dinților și de ce este atât de important?

Atunci când auziți termenul de „smalțul dinților”, trebuie să știți că este vorba despre un strat exterior care protejează fiecare dinte individual. Practic, smalțul dinților este cea mai tare și cea mai mineralizată substanță din întreg organismul nostru.

De fiecare dată când mâncăm sau bem ceva, ne expunem dinții la acizii și bacteriile care se găsesc în alimentele și băuturile noastre. Dacă dinții nu ar fi fost protejați de smalț, atunci după doar câteva mese, am fi avut o dantură foarte deteriorată. Smalțul este cea mai vizibilă parte a dintelui, adica ceea ce se vede atunci când deschidem gura, când vorbim și când zâmbim.

Partea neplăcută este că smalțul nu se regenerează, nu se vindecă și nu crește precum unghiile sau firele de păr. Când smalțul dinților este deteriorat sau observăm semne vizibile de deteriorare, nu există soluție pentru a-l restabili. Deja, ne putem confrunta cu tot felul de dureri la dulce sau sărat sau cu sensibilitate la rece, la cald sau la alimentele acide. Iată de ce este atât de important să ne asigurăm că smalțul dinților se află într-o stare excelentă.

Ce presupune îngrijirea temeinică a sănătății orale?

Mulți oameni se spală pe dinți în mod regulat, dar majoritatea nu periază suficient de mult pentru ca dinții lor să devină curați. Este indicat să vă periați dinții seara, chiar înainte de culcare și încă o dată pe parcursul zilei, utilizând numaidecât o pastă de dinți cu fluor.

De asemenea, puteți opta pentru o periuță de dinți electrică care se rotește constant și curăță dinții pe măsură ce o deplasăm de pe un cadran al gurii pe altul, asigurând astfel o curățare mai profundă. Astfel, o periuță de dinți electrică poate reduce petele de suprafață fără a aplica prea multă presiune asupra dintelui. Foarte indicat este să vă prezentați periodic la medicul dentist. De exemplu, puteți opta pentru un cabinet stomatologic în sectorul 1, acolo unde puteți beneficia de un periaj profesional și unde puteți primi sfaturi în privința folosirii unei periuțe electrice. Mai ales dacă aveți coroane dentare, este important să aflați sfatul medicului dentist în privința utilizării dispozitivelor electrice.

În al doilea rând, este de mare ajutor să utilizați o apă de gură. Băuturile bogate în zahăr, cum ar fi sucurile acidulate, accelerează deteriorarea smalțului dinților. Apa de gură poate ajunge acolo unde periuțele de dinți și ața dentară nu pot ajunge, așa că veți scăpa cu o singură clătire de resturi alimentare care creează depuneri de placă și care vă pot irita gingia, conducând astfel la gingivită. O apă de gură fără alcool este esențială pentru completarea regimului de îngrijire orală.

Mai trebuie să știți, de asemenea, și cum să alegeți corect o pastă de dinți. Nu puțini sunt cei care consideră că pastele pentru albirea dinților sunt alegeri sănătoase, însă aceste tipuri de paste conțin peroxid, care poate fi prea dur cu smalțul dinților. Optați mai degrabă pentru o pastă de dinți fără peroxid care îndepărtează delicat petele. Ingredientul esențial pentru protejarea smalțului este fluorura, care remineralizează smalțul și vă protejează dantura de eventualele sensibilități.

Ața dentară sau dușul bucal întregesc regimul de îngrijire dentară. Cu ajutorul aței dentare sau a dușului bucal puteți ajunge la placa neatinsă de periuța de dinți. Doar prin periaj puteți elimina 50% din placă, așa că folosirea aței dentare sau a dușului bucal reprezintă o etapă esențială.

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *