Copilul tău are nevoie de aparat dentar? Iată care sunt semnele

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Specialiștii recomandă ca prima vizită a celui mic la stomatolog să aibă loc încă de la vârstă de 1 an, pentru a urmări evoluția dinților de lapte și a primi sfaturi de îngrijire orală individualizate. În ceea ce privește prima consultație la ortodont, aceasta ar trebui să se întâmple în jurul vârstei de 6-7 ani, când încep să se schimbe dinții de lapte.


Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat în exclusivitate pentru MamaDeProfesie.ro care sunt semnele ce trebuie să ne îndrume chiar și mai devreme spre un control ortodontic:
1. Lipsa spatierilor dentare la vârstă de 4-6 ani
În acesta perioadă, maxilarele copilului încep să se pregătească pentru erupția dinților permanenți, mult mai mari decât dinții de lapte. Creșterea maxilarelor face că dinții de lapte să pară că se răresc (fenomen numit diastemizare). Dacă acest fenomen nu apare, iar dinții de lapte rămân uniți sau au spații extrem de mici între ei, foarte probabil că dinții de adult vor ieși înghesuiți și va fi necesară aplicarea unui aparat dentar.
2. Poziția decalată a maxilarelor
Dacă maxilare nu sunt în același plan, ci prea în față sau prea în spate unul față de celălalt, sau mandibulă este deviată spre stânga sau dreapta – acesta situație trebuie corectată de la o vârstă cât mai mică (7 ani), când stimularea dezvoltării oaselor se face mai ușor. Tratamentul ortodontic la adolescent sau adult este mai dificil în aceste cazuri, deoarece creșterea oaselor s-a încheiat.
3. Cad doi dinți de lapte pentru a crește unul nou
Este evident că dacă un dinte permanent este atât de mare încât are nevoie de spațiul a doi dinți de lapte, maxilarele sunt prea mici și trebuie mărite cât mai curând cu ajutorul aparatului dentar. Dacă părintele așteaptă până după ce erup toți dinții permanenți, de multe ori doi sau patru dintre aceștia vor trebui extrași pentru a face loc celorlalți, deja înghesuiți, pe maxilarul rămas mic.
4. Respirația pe gură, sugerea degetului, roaderea pixului sau unghiilor, vorbirea cu limba între dinți
Toate acestea pot determina deformări ale oaselor maxilare și modificări ale poziției dinților. Medicul specialist ortodont poate ajuta părinții cu sfaturi despre înlăturarea acestor obiceiuri dăunătoare și prevenirea efectelor lor, precum și cu corectarea celor deja apărute.
5. Erupția anormală a dinților
Dinți înghesuiți, rari, prea în față, prea în spate, prea sus în gingie etc. – toate acestea reprezintă situații care trebuie corectate cât mai curând cu apărat dentar fix sau mobil. Pozițiile anormale ale dinților vor împiedică periajul corect, favorizând apariția cariilor, iar ocluzia (mușcătura) incorectă poate produce parodontoză.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *