Ce trebuie să știi despre implantul dentar

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Implantul este o rădăcină dentară artificială inserată chirurgical în maxilar pentru a menține un dinte protetic sau o serie de dinți în poziție. Astfel, s-ar putea spune că implanturile funcționează în mod similar cu rădăcina naturală a dinților. Majoritatea oamenilor înțeleg prin termenul de „implant”, înlocuirea întregului dinte, dar implantul este doar partea inserată în os.

Ce trebuie să știi despre implantul dentar

Implanturile sunt utilizate atunci când pacientul a suferit un accident sau o afecțiune care a dus la pierderea unuia sau a mai multor dinți, în timp ce alte persoane optează pentru implanturi din motive pur cosmetice. Rezultatul unui implant este un dinte care arată, se simte și funcționează la fel ca dinții naturali. Totuși, pentru ca implantul să fie unul de succes, pacientul trebuie să aibă gingii puternice și sănătoase, precum și un maxilar capabil să susțină noua rădăcină artificială.  Este foarte probabil ca impantul să nu fie cea mai bună opțiune pentru pacienții care suferă de unele probleme de sănătate orală, cum ar fi gingivita sau care au suferit o pierdere osoasă din cauza unui abces dentar. Totuși, în multe cazuri este posibilă efectuarea unei grefe osoase necesară pentru a întări maxilarul înainte de introducerea implantului.

O  altă alternativă pentru pacienții care nu pot avea implanturi convenționale constă în implanturi mini dentare. Acestea sunt similare în structură cu omologii lor mai mari, dar au o rădăcină mai subțire, asemănătoare cu vârful unei scobitori. Prin urmare, va fi necesar mai puțin os pentru a menține rădăcina. Prin urmare, dacă până acum considerați că nu puteți avea implanturi deoarece ați suferit o pierdere a maxilarului sau pentru că aveți densitatea osoasă redusă, mini implanturile pot fi o opțiune excelentă.  Un alt avantaj al mini implanturilor este faptul că acestea pot fi montate pe parcursul unei singure vizite la medicul dentist, așa că nu mai este necesar să așteptați 3-6 luni pentru ca implantul să se stabilească.

Cele mai cunoscute tipuri de implant și de reconstrucție dentară

În general, există două tipuri principale de implant, și anume implantul endosteal și implantul subperiostatic. Implantul endosteal se introduce direct în cavitatea maxilarului și se fixează unul sau mai mulți dinți artificiali în poziție prin bonturi. Aceste implanturi arată ca mici șuruburi, fie conice fie cilindrice. Implantul subperiostatic are o bază metalică care este fixată sub țesutul gingival, dar deasupra sau pe maxilar. Acest tip este mai puțin frecvent, dar este o alternativă pentru pacienții care au un maxilar superficial, care nu poate susține implanturile endosteale.

Diferitele părți ale implantului sunt realizate din materiale variate. Cel mai frecvent, secțiunea care se inserează în maxilar, numită rădăcină, este realizată din titan. Acest metal este incredibil de puternic și este biocompatibil cu maxilarul, ceea ce înseamnă că nu trebuie să existe nicio reacție, iar osul se va dezvolta în mod natural în jurul acestuia în timp. Implanturile de titan sunt considerate cele mai bune implanturi dentare de către mulți chirurgi dentari și sunt folosite în aproximativ 95% din cazuri. De asemenea, este bine să știți că implanturile nu sunt fabricate din titan pur, deoarece este prea moale, dar în schimb au fost dezvoltate diferite aliaje.

Pentru persoanele care nu agreează ideea de a avea implantat un metal în organismul lor, o alternativă bună este dată de implanturile din zirconiu. Deși acest material conține unele urme de metal, zirconiul este considerat a fi ceramică. Implanturile realizate din titan sunt mai versatile decât cele din zirconiu, precum și mai puțin costisitoare. În ciuda acestui fapt, în ultima perioadă, implanturile ceramice câștigă tot mai multă popularitate. Dacă nu sunteți sigur ce tip de implant să alegeți, cel mai bine este să întrebați medicul dentist care este cea mai potrivită soluție.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *