Cât timp este necesar să fie purtat aparatul dentar de contenție?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După încheierea tratamentului ortodontic cu un aparat dentar, singura dorință a pacienților este să își simtă dantura liberă și să nu mai fie nevoiți să facă altceva în afară să se spele pe dinți. Totuși, nu e chiar atât de simplu. Fie că pacientul a purtat un aparat dentar tradițional metalic, fie că a optat pentru Invisalign, este necesar ca la sfârșitul tratamentului să poarte un aparat de contenție.

Cât-timp-este-necesar-să-fie-purtat-aparatul-dentar-de-contenție

De ce este necesară purtarea unui aparat de contenție?  

Rolul unui astfel de aparat de contenție este acela de a împiedica dinții să se deplaseze. Este ceva normal ca dinții să aibă tendința de a se deplasa în poziția inițială, în ciuda faptului că au fost forțați să se deplaseze în poziția corectă mai multe luni de zile prin intermediul unui aparat dentar. Foarte multe modificări ale danturii tind să apară la persoanele mai în vârstă, cum ar fi îngustarea arcadei dentare inferioare, ceea ce ar putea duce la înghesuirea dinților frontali inferiori. Este posibil ca aceste modificări să nu facă parte din problema inițială care a determinat pacientul să se prezinte la un specialist ortodont, ci să fi apărut pe parcursul tratamentului ordontic. Prin urmare, singura modalitate de a împiedica deplasarea dinților implică purtarea unui aparat de contenție. De fapt, mulți pacienți care au urmat un tratament ortodontic în urmă cu 20 de ani își doresc acum să fi purtat și un aparat de contenție după închierea tratamentului cu aparatul dentar, și asta deoarece dinții s-au reîntors în poziția lor inițială, așa că sunt din nou strâmbi sau înghesuiți.

În multe cazuri, dinții se deplasează deosebit de rapid în poziția lor inițială – chiar și în câteva zile – așa că singura modalitate de a menține dinții în poziția corectă este prin intermediul unui aparat de contenție.

Cât durează tratamentul cu un aparat de contenție?

Când vine vorba de purtarea unui aparat de contenție, toți pacienții sunt diferiți. La fel ca în cazul tratamentului cu aparat dentar, unii pacienți sunt nevoiți să poarte un aparat dentar ani la rând, alții doar un an și alții doar câteva luni. Chiar și în privința tipului de aparat dentar, unii pacienți au putut să opteze pentru aparatul dentar foarte modern și discret Invisalign, în timp ce alți pacienți nu au avut altă opțiune decât să poarte un aparat dentar metalic. Diagnosticul și severitatea acestuia sunt cele care dictează ce tip de aparat dentar poate purta pacientul.

În ceea ce privește aparatul de retenție, trebuie subliniat faptul că fiecare pacient prezintă o anumită probabilitate a deplasării dinților. Există unele afecțiuni care, atunci când sunt tratate, rămân foarte stabile chiar și fără purtarea unui aparat de contenție, dar anumite afecțiuni – în ciuda faptului că tratamentul ortodontic s-a întins pe o perioadă destul de lungă – implică obligatoriu și purtarea unui aparat de contenție. În general, problemele de aglomerare și malocluziile sunt mai dificil de corectat și pot solicita purtarea unui aparat de contenție chiar și pe o perioadă de 12 luni.

Majoritatea pacienților care au purtat un aparat dentar – indiferent de afecțiunea lor – sunt sfătuiți să poarte un aparat de retenție, deoarece aparatul de retenție reprezintă singura modalitate care garantează că dinții nu se vor mai deplasa în poziția lor inițială. Aparatul de retenție se va purta atât timp cât recomandă specialistul în ortodonție.

Există aparate de contenție fixe și aparate detașabile. Aparatul de contenție fix reprezintă un fir subțire care se montează în spatele dinților pentru a-i menține în poziția lor. De cele mai multe ori, ortodontul montează aparatul de contenție chiar după ce îndepărtează aparatul dentar. Aparatul de contenție fix se montează atât pe arcada superioară, cât și pe cea inferioară. Unii pacienți aleg o combinație de aparat de contenție fix și detașabil. Aparatul fix se va monta pe dinții de pe arcada inferioară, căci aceștia sunt mai susceptibili să se deplaseze, în timp ce aparatul detașabil va fi montat pe arcada superioară. Împreună cu specialistul ortodont, puteți alege cel mai potrivit aparat de contenție.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *