Bruxismul, ce este și care sunt cauzele sale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bruxismul este o afecțiune orală caracterizată de scrâșnitul involuntar al dinților. În timp, bruxismul poate deteriora dinții și duce la dureri de maxilar și la dureri de cap. Această afecțiune este frecventă atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Deși cei care suferă de bruxism își scrâșnesc dinții mai ales în timpul nopții, nu este nimic neobișnuit ca această afecțiune să se manifeste și în timpul zilei. Oricum, cei care suferă de bruxism adesea nu sunt conștienți că își scrâșnesc dinții. Stresul și anxietatea par a fi principalele cauze atribuite bruxismului. Deși bruxismul nu se vindecă cu mare ușurință, sunt multe modalități prin care se pot diminua efectele acestuia.

Bruxismul

Potrivit specialiștilor, aproximativ 8-10% din populație suferă de bruxism, această afecțiune fiind frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. Cu toate că, uneori, cu toții ne strângem, ne scrâșnim sau ne încleștăm dinții, oamenii care suferă de bruxism își scrâșnesc dinții până în punctul în care începe o vizibilă deteriorare a dinților sau sunt provocate o serie de alte probleme medicale.

Cum se manifestă bruxismul?

Această afecțiune orală se manifestă în două moduri, și anume bruxismul dinamic și bruxismul static. Bruxismul dinamic implică mișcarea maxilarului dintr-o parte în alta sau din față în spate și, de obicei, se întâmplă în timpul somnului, în timp ce bruxismul static este caracterizat de o strângere a dinților fără a face un sunet și are loc mai des în timpul zilei. Bruxismul dinamic sau bruxismul nocturn reprezintă 80% din totalul cazurilor de bruxism. Practic, în timpul somnului, pacienții își scrâșnesc dinții absolut involuntar și în stare de inconștiență. Deseori, bruxismul nocturn apare împreună cu alte tulburări de somn, cum ar fi sforăitul și apneea. După un astfel de somn, pacienții se trezesc foarte obosiți și vor suferi de lipsă de productivitate și de concentrare. Același lucru este valabil și pentru oricine împarte o cameră cu o persoană care suferă de bruxism.

Dacă observați că partenerul de viață își scrâșnește dinții în somn, atrageți-i atenția și încurajați-l să viziteze un medic dentist, care poate verifica semnele de uzură ale dinților. Odată ce diagnosticul este confirmat, sunt numeroase modalități care pot fi luate în considerare pentru a a reduce orice leziune orală și pentru a identifica cauza de bază. În unele cazuri, poate fi necesar să se analizeze somnul pacientului, ceea ce implică petrecerea unei nopți într-un laborator de somn al spitalului. Majoritatea cazurilor de bruxism nu implică acest lucru, dar pentru cazuri deosebit de problematice, aceasta poate fi cea mai fiabilă modalitate de diagnosticare și tratare a problemei.

Care sunt cauzele bruxismului?

Nu se poate spune că în momentul de față se prescrie cu ușurință un tratament de succes pentru bruxism, deoarece există foarte multe cauze posibile care sprijină această afecțiune. În multe situații, cauza bruxismului nu poate fi niciodată cunoscută. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări medicale dau vina pe stres, pe anxietate, pe probleme psihosociale, pe consumul de antidepresive, pe consumul de droguri cum ar fi ecstasy, pe fumat – fumătorii sunt de cinci ori mai predispuși să sufere de bruxism -, consum excesiv de alcool sau cofeină, unele tulburări de somn sau condiții neurologice cum ar fi boala Parkinson și Huntington.

De asemenea, bruxismul poate fi cauzat de o dizabilitate dentară, adică de alinierea necorespunzătoare a dinților, deși opinia medicală este împărțită în ceea ce privește dacă aceasta este o cauză directă, un factor agravant sau un rezultat al bruxismului. Cauzele genetice nu pot fi excluse. Se pare că există o legătură, dar nu a fost încă demonstrată în mod clar. Din toate aceste cauze de bruxism, stresul și anxietatea sunt de departe cele mai frecvente. Aproape 70% dintre cazurile diagnosticate rezultă din stres, de exemplu stres la locul de muncă sau stres la școală. Oamenii care nu își pot controla prea bine starea de stres sunt mai predispuși să își deterioreze dinții.

Pe lângă scrâșnirea involuntară a dinților în timpul nopții și încleștarea dinților ziua, bruxismul mai este însoțit de o serie de simptome, precum dureri de urechi, dureri de cap, de obraji, de umeri, dureri musculare la nivelul maxilarului și în articulația temporomandibulară. Acestea din urmă duc la o senzație de rigiditate și pot limita capacitatea de a deschide gura larg. Bruxismul cauzează o uzură excesivă pe suprafața dinților, provoacă sensibilitate dentară și poate deteriora plombele, coroanele sau protezele dentare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *