Aparatul dentar – 6 răspunsuri pe care îți dorești să le afli

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aparatul dentar și-a câștigat popularitatea în ultimii ani prin rezultatele eficiente pe care le-a oferit – dinți mai sănătoși, mai drepți și mai frumoși chiar și în cazul adulților. Pe lângă problemele estetice, tratamentul ortodontic corectează și problemele funcționale. Spre exemplu, atunci când mușcătura este greșită (malocluzie dentară), adică arcada maxilară nu se suprapune perfect pe arcada mandibulară, dinții pot avea un contact vicios care poate provoca o serie de probleme de sănătate odată cu trecerea timpului (tocire, cariere și chiar fracturare).

La fel ca înaintea oricărui tratament medical, este normal să ai întrebări legate de cum va decurge procedura. Îți prezentăm câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre acest dispozitiv și răspunsurile la acestea.

1. În ce situații este recomandat aparatul dentar?

Aparatul dentar este recomandat persoanelor care au dinți înghesuiți, strâmbi ori cu spații. De asemenea, acest tratament reprezintă o soluție eficientă și în caz de probleme de masticație ori de dezvoltare a arcadelor dentare. Totodată, specialistul mai poate să recomande purtarea aparatului dentar pentru remedierea unor afecțiuni ale maxilarelor.

2. Care sunt principalele beneficii ale aparatului dentar?

Tratamentul ortodontic nu aduce doar beneficii estetice, ci îmbunătățește considerabil și starea de sănătate. Rolul acestuia este obținerea unei mușcături corecte. Problemele ortodontice se rezolvă mai ușor în copilărie, însă nici adulții mai în vârstă nu ar trebui să își piardă speranța. Poziția dinților poate fi corectată la orice vârstă.

Aparatulul dentar îmbunătățește estetica dento-facială, ajută la o igienizare corectă și ușoară, prevenind astfel riscul de apariție a cariilor și a afecțiunilor gingivale, corectează mușcătura, ajută la masticație și la dicție.

3. Procedura de montare a aparatului dentar este dureroasă?

Procedura de montare a aparatului dentar nu este dureroasa, însă în următoarele zile poate să apară o senzație de disconfort, având în vedere presiunea la care sunt supuși dinții.

4. Cum decurge procedura de montare a aparatului dentar?

Pentru început, va fi nevoie de un consult pentru identificarea problemelor generale. Înainte de montarea aparatului, medicul va face un detartraj și un periaj profesional pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe dinți.

În cazul în care există carii, întâi trebuie rezolvate aceste probleme, apoi se trece la montarea propriu-zisă. Medicul ortodont va oferi sfaturi legate de igienizare la finalul procedurii. Este important ca pacientul să vină periodic la controale pentru verificarea progreselor făcute și pentru ajustarea dispozitivului.

5. Câte tipuri de aparate dentare sunt?

Tipurile de aparate dentare sunt împărțite în mobile și fixe. Aparatul dentar mobil este recomandat în cazul copiilor cu dentiție temporară. Poate fi îndepărtat de pe dinți, dar regula este să fie purtat de minimum 16 ore pe zi.

Aparatul dentar fix este de mai multe tipuri: metalic, ceramic (brackeții sunt din ceramică policristalină opacă, astfel că imită culoarea dinților), din safir (are aspect de bijuterii pe dinți).

La acestea se mai adaugă și aparatul Invisalign care are structură de gutieră. Este un dispozitiv modern de îndreptare a dinților, nu prezintă brackeți sau sârme, fiind astfel mai confortabil.

6. Cât timp trebuie purtat un aparat dentar?

Timpul de purtare a unui aparat dentar depinde mult de complexitatea cazului. Însă, în medie, acesta este recomandat între un an si jumătate și doi ani. Există și situații în care problemele se rezolvă în doar câteva luni.

Aparatul dentar nu mai este acum un motiv de jenă, ci a devenit chiar un accesoriu la modă. Un zâmbet frumos, cu dinți perfect aliniați te va ajuta să faci o bună impresie și îți va crea multe oportunități.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *