Anomalii dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare

Prima fază a tratamentului se face la vârste cuprinse între 7 – 8 ani și durează de obicei 12 sau 18 luni. Există o mare varietate de aparate capabile să corecteze problemele specifice anomaliilor dentare. Tratamentul timpuriu poate preveni sau intercepta probleme serioase de dezvoltare și poate face ca eventualele tratamente de mai târziu să fie mult mai scurte și mai ușoare.

Anomalii dentareCopilul poate obține rezultate uimitoare în urma tratamentului oferit de OrthoExclusive, rezultate care, odată cu încetarea creșterii osoase maxilare, nu va mai fi posibil să le obțineți. Tratamentul ortodontic poate fi început în anumite situații chiar înaintea erupției complete a dinților permanenți. O evaluare ortodontică făcută la timp îi va oferi copilului cea mai bună oportunitate pentru a avea un zâmbet sănătos și frumos.

Ortopedia Dento – Facială

Intercepția, numită și prima fază de tratament ortodontic, este o metodă de tratament prin care medicul poate intercepta și ghida creșterea și dezvoltarea cu ajutorul aparatelor ortodontice. Scopul este de a corecta timpuriu niște probleme care mai târziu pot să devină mult mai serioase.

Aparatele ortopedice includ expandere sau plăcuțe maxilare pentru lărgirea sau corectarea poziției maxilarelor, cât și aparate funcționale sau forțe extraorale pentru ghidarea creșterii maxilarelor. Scopul acestei faze este interceptarea și prevenirea instalării malocluziilor înainte ca acestea să se agraveze și înainte ca maxilarele să își încheie creșterea, pentru a le permite o dezvoltare armonioasă, în care criteriile de funcționalitate și estetică ale întregului masiv cranio-facial să fie îndeplinite.

Ortodonția

A doua fază a tratamentului ortodontic se începe atunci când au erupt majoritatea dinților permanenți, adică în jurul vârstei de zece ani și se aleg ca variante de tratament: Aparatele Fixe Vestibulare, Linguale sau Clear Aligner, Invisalign.

Asociația Americană de Ortodonție, precum și numeroase alte asociații din lume, recomandă ca prima examinare ortodontică să fie făcută înainte de vârsta de șapte ani sau chiar mai devreme, dacă există suspiciunea de probleme ortodontice. Iată câteva exemple de astfel de probleme:

 • dificultăți în masticație, incizie, fonație.
 • persistența obiceiului de sugere a degetului sau a suzetei, după vârsta de șase ani.
 • dinții frontali protruzivi (poziționați prea „în afară”), cu risc de fractură sau avulsie.
 • spațieri sau înghesuiri dentare.
 • pierderea precoce a dinților de lapte.
 • respirație orală.
 • dinți care erup în poziții anormale.
 • creștere anormală și asimetrică a maxilarelor.
 • bărbie ștearsă sau proeminentă.

Studiile arată că 70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 – 17 ani au nevoie de tratamente ortodontice pentru a corecta problemele dentare apărute.

Tratamentul ortodontic poate fi început în anumite situații chiar înaintea erupției complete a dinților permanenți.

În urma unei tratament ortodontic vom putea obține:

 • ghidarea creșterii maxilarelor.
 • scăderea riscului de traumatisme la dinții anteriori protruzați.
 • corectarea și reeducarea obiceiurilor vicioase.
 • îmbunătățirea aspectului facial, a zâmbetului și a buzelor.
 • corectarea ocluziei încrucișate care poate duce la asimetrii faciale importante.
 • ghidarea dinților permanenți într-o poziție mai favorabilă.
 • reducerea nevoii de a face tratamente complicate în viitor.

În jurul vârstei de 6-7 ani încep să fie observate problemele de natură ortodontică, așa că acesta este momentul în care trebuie să îl aduci pentru o consultație de specialitate.

Avantajele alinierii dentare corecte prin purtarea aparatelor ortodontice.

 • Scade riscul de apariție a cariilor și bolii parodontale.
 • O digestie îmbunătățită printr-o eficiență masticatorie crescută.
 • Creșterea încrederii în sine printr-un zâmbet frumos.
 • Scade riscul de resorbții ale oaselor maxilare.
 • Dicție îmbunătățită.

Controlul durerii

Copiii devin anxioși când vine vorba de mersul la dentist din diferite motive. Iar asta poate include teama de necunoscut, teama de injecție (anestezie locală) sau experiențele negative din trecut care pot juca un rol important în anxietatea copilului.

Este extrem de important ca prima vizită să fie o experienţă pozitivă. Copilul va face cunoștință cu echipa KidOdent și va putea viziona filmulețe educative, se va juca în spațiul conceput și amenajat cu grijă și pasiune, astfel încât să se simtă cât mai confortabil.

Tratamentul se face fără constrângere. I se prezintă copilului aparatura și instrumentarul stomatologic printr-un limbaj adecvat vârstei. Pentru a putea oferi tot ceea ce este mai nou și mai bun pacienților, clinica KidOdent dispune de tehnologie de ultimă oră.

Inhalosedarea (sedare conștientă)

Primul tip de sedare conștientă, care se bazează pe inhalarea unui gaz, presupune folosirea protoxidului de azot și reprezintă varianta la care se apelează atunci când copilul este neliniștit și tensionat. Protoxidul de azot, cunoscut și ca „gaz ilariant”, se administrează în amestec cu oxigen prin intermediul unei măști care se așază pe fața pacientului. Pe durata procedurii, copilul este rugat să respire pe nas și nu pe gură, pentru a inhala protoxidul de azot. Protoxidul de azot este cea mai sigură metodă de sedare folosită în tratamentul stomatologic.

Care sunt avantajele utilizării inhalosedării în tratamentele stomatologice la copii?

 • Acționează rapid, efectele fiind vizibile după câteva minute de la începerea administrării.
 • Perioada de inducție este scurtă, de 3-5 minute.
 • Profunzimea sedării conștiente poate fi verificată și modificată în orice moment.
 • Siguranță maximă, nu se acumulează în organism și nu există risc de eliberare întârziată.
 • Nu se metabolizează în organism și se elimină foarte repede pe cale pulmonară.

Obiectivele utilizării inhalosedării în tratamentele stomatologice

 • Promovarea stării de bine a pacientului prin diminuarea anxietății, disconfortului, durerii, în condiții de siguranță optimă.
 • Previne dezvoltarea anxietății și a fricii față de tratamentele stomatologice.
 • Facilitează realizarea tratamentelor stomatologice de calitate la pacienții care prezintă tulburări de comportament.
 • Copiilor cu experiențe stomatologice traumatizante.

Tehnologii avansate pentru controlul durerii – un sistem de anestezie fără ac!

Anestezia fără ac înseamnă un timp mai scurt pentru răspândirea acesteia, reduce de asemenea şi stresul provocat copiilor. Având în vedere că se administrează o anestezie locală de numai 0.3 ml, chiar şi copiii foarte mici pot fi trataţi astfel şi sunt cu adevărat încântaţi datorită injecţiei fără ac. Rezultatul este o avansare mai rapidă spre un nivel care elimină durerea; conform studiilor în doar câteva secunde (de la 1 la 90) după administrarea anestezicului.
Zone de aplicaţie: Obturaţii copii, extracţii dinţi temporari.

Marinela Banica Ciocotisan - doctorORTODONȚIE ȘI ORTOPEDIE DENTO-FACIALĂ:

Dr. Marinela Bănica Ciocotisan, Diplome Universitaire d’Orthodontie Linguale Paris Rene Descartes

Stomatologie Pediatrică, Prevenție și Profilaxie:

Dr. Alina Cojocaru și Dr. Iulia Ciolachi – UMF Carol Davila, București

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *