Semnele și simptomele tulburărilor TSA

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tulburările de spectru autist sau, așa cum mai sunt numite, tulburările TSA reprezintă o denumire atribuită unei serii de afecțiuni similare, inclusiv sindromul Asperger, care afectează interacțiunea socială, comunicarea, interesele și comportamentul persoanei suferinde. În cazul copiilor care suferă de TSA, simptomele sunt observabile înainte de vârsta de trei ani, dar un diagnostic precis poate fi pus chiar și după vârsta de trei ani.

Dacă vă întrebați ce tratamente efective există pentru aceste tulburări TSA, aflați că nu există niciun tratament, ci doar diferite tipuri de terapii. Vom aminti terapia lingvistică, terapia ocupațională, sprijinul educațional, plus alte intervenții menite să-i ajute pe copii și pe părinți.

Care sunt semnele și simptomele tulburărilor TSA?

În general, persoanele care suferă de tulburări TSA tind să aibă probleme cu interacțiunea socială și comunicarea. Încă din copilăria timpurie, majoritatea copiilor care suferă de TSA nu mormăie și nici nu folosesc alte sunete vocale. Copilașii mai mari întâmpină probleme în utilizarea comportamentelor non-verbale pentru a interacționa cu ceilalți, inclusiv contact vizual, expresii faciale, limbaj corporal și gesturi. Mulți dintre acești copii nu pot stabili un contact vizual sau ignoră persoanele familiare.

De asemenea, copiii care suferă de tulburări TSA nu sunt conștienți de prezența altor copii și nici nu manifestă interes pentru alți copii. Adesea, vor roi în jurul copiilor mai mari sau mai mici decât ei, dar nu vor interacționa cu copii de aceeași vârstă. În cele mai multe cazuri, copiii care suferă de tulburări TSA tind să se joace singuri.

Un alt simptom al tulburărilor TSA este dat de dificultatea de a înțelege emoțiile și sentimentele altor persoane, dar și de dificultatea de a începe o conversație sau de a participa la o discuție în mod corespunzător. Dezvoltarea limbajului poate fi întârziată, iar un copil care suferă de tulburări TSA nu va compensa lipsa limbajului sau aptitudinile lingvistice întârziate cu limbajul corpului, cu gesturi sau expresii faciale. Copiii care suferă de TSA tind să repete cuvintele sau frazele vorbite de alții – fie imediat, fie mai târziu -, dar fără a-și formula limbajul propriu sau în paralel cu dezvoltarea competențelor lingvistice. Acest simptom se numeste ecolalie imediata sau intarziata.

Foarte frecvent, unii copii cu TSA doresc să rămână la aceeași rutină și micile schimbări pot declanșa adevărate crize de nervi. Nu e nimic neobișnuit ca un copil cu TSA să-și miște mâinile într-un anumit fel, să le răsucească sau să își miște degetele atunci când este entuziasmat sau supărat. Mulți alți copii se pot angaja într-o activitate repetitivă, cum ar fi activarea și dezactivarea comutatoarelor de lumini, deschiderea și închiderea ușilor sau alinierea lucrurilor.

 Copiii și tinerii care suferă de tulburări TSA prezintă adesea numeroase probleme de gândire (cognitive), de învățare, emoționale și comportamentale. De exemplu, un copil care suferă de TSA poate fi diagnosticat și cu ADHD, anxietate sau depresie. Statisticile nu sunt nici ele prea îmbucurătoare. Conform acestora, aproximativ 70% dintre copiii cu TSA au un IQ non-verbal sub 70, iar din aceștia, 50% au un IQ non-verbal sub 50. În general, până la 50% dintre persoanele care întâmpină dificultăți severe de învățare suferă de tulburări TSA.

În ceea ce privește adulții care suferă de tulburări TSA, este foarte posibil ca ei să fi prezentat semne și simptome încă din copilărie, dar totuși au ajuns la vârsta adultă fără să fi fost diagnosticați vreodată. În ciuda acestui aspect, diagnosticul poate ajuta atât persoana care suferă de TSA, cât și familia sa să înțeleagă situația și să stabilească în ce măsură au nevoie de sfaturi și de sprijin. De exemplu, există numeroase servicii specifice de autism care oferă adulților care suferă de tulburări TSA ajutorul și sprijinul de care au nevoie pentru a trăi independent și pentru a-și găsi un loc de muncă potrivit competențelor și abilităților acestora.

Nici până acum, nu se cunoaște o cauză exactă a tulburărilor TSA, dar se consideră că ar fi implicați o seamă de factori genetici și de mediu complecși.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *