Roșu în gât

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Peste o sută de virusuri cauzează răceli, de aceea, nu există vaccinuri care să îţi protejeze copilul de atâtea boli. Și pentru că virusurile (nu bacteriile) cauzează răceli, antibioticele nu sunt eficiente în tratare.

Rosu in gatTratamentul pentru o răceală sau pentru roșu în gât constă în ameliorarea simptomelor luând măsurile de precauție necesare prin diverse medicamente fără prescripție medicală (OTC). De reținut este faptul că nu trebuie să dai niciun fel de medicație copilului tău dacă are sub 4 ani, fără recomandarea medicului.

Primii pași pentru ușurarea simptomelor răcelii copilului tău

Răceala copilului poate trece ușor, prin: somn, consum de fluide (apă sau ceai), un aer ușor umed și multă dragoste. Apoi, lasă răceala să își continue cursul. Fluidele ajută atât la diluarea mucusului, dar și pentru calmarea durerilor în gât! Încearcă să îi dai să bea lichide variate copilului tău, precum apă călduță sau ceai cu lămâie și mere sau supă de pui. Aerul ușor umed poate ajuta la expectorare și la un gât inflamat și uscat.

Când îi dai copilului medicamente?

Dacă odihna, fluidele și celelalte sfaturi nu dau roade, în special noaptea, ai putea să îi dai celui mic medicamente eliberate fără prescripție medicală. Ai grijă! Medicamentele nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani decât dacă au fost prescrise după un consult medical avizat.

Unele medicamente de tip OTC conțin multe ingrediente, unele de care copilul tău nu are nevoie. Multe dintre ele au în componență substanțe pentru ameliorarea durerii. Dacă nu citești cu atenție prospectele, e posibil să îi dai copilului prea multe medicamente. Deci, trebuie să ceri sfatul farmacistului sau al doctorului, în cazul în care nu ești sigură ce OTC-uri sunt bune pentru cel mic și să citești cu mare atenție prospectul.

Ce trebuie să îi dai copilului?

Dă-i medicamente pentru descongestionarea nasului: cu siguranță i se vor ameliora durerile în gât odată ce nasul nu va mai fi înfundat, iar cel mic va reuși să respire normal sau spre normal. Din păcate, variantele menționate mai sus nu își păstrează eficacitatea decât o oră sau două. Mai poți încerca să îi dai spray-uri, însă nu pentru perioade lungi, pentru că acestea pot crea dependență.

Există unele medicamente care conțin și antihistaminice, folosite împotriva simptomelor alergiei, precum strănutul. Însă acestea nu au efect în tratarea simptomelor virale, care cauzează răceala. Acestea pot da somnolență sau gura uscată.

Expectorantele ar putea ajuta la eliminarea mucusului, ajutând copilul să tușească mai ușor. Însă, niște expectorante bune sunt și ceaiul cald cu lămâie și miere. Acesta ajută chiar și la calmarea gâtului inflamat. „Mâncărimea din gât” se poate trata cu astfel de „leacuri”, lichidele având un rol esențial în ameliorarea simptomelor bolii. Expunerea la aburi, alături de consumul de lichide, poate deveni un expectorant eficient. Ai grijă să nu îți arzi copilul cu aburii puternici; pentru mai multe sfaturi, îți poți întreba farmacistul.

Antitusivele sunt, în cazuri foarte rare, soluții împotriva tusei. Tusea este un mecanism natural de luptă a plămânilor de a expectora mucusul și virușii. Uneori, tusea poate fi inamicul copilului tău, nepermițându-i să doarmă, însă nu este indicată medicația, pentru că inhibă procesul natural de eliminare a mucusului. Tot consumul de lichide, combinat cu umidificarea aerului, poate ajuta la ameliorarea bolii.

Alte căi de a trata răceala copilului tău

Spray-urile pentru gât sunt indicate pentru potolirea roșului în gât. De asemenea, analge­zicele pot reduce febra și scad durerea. Doar doctorul sau farmacistul îți poate spune ce este mai bun pentru copilul tău.

Ajută-l să-și sufle nasul cât de des se poate! Este bine că expectorează, deci trebuie să îl ajuți oricum în acest sens. Poți cumpăra un aspirator cu un fir de plastic și vârful de cauciuc. Așa, faci copilul (n.r. mai ales pe cel mai mic de un an) să scoată tot ce nu îi permite să respire.

Totuși, ai grijă să:

 • Nu combini medicamentele – acestea ar putea lupta unul împotriva celuilalt;
 • Citești cu atenție prospectul. E posibil ca acel OTC să conțină exact substanța activă la care copilul tău are alergie și de care știi încă din primele lui luni de viață;
 • Consulți doctorul, dacă ai dubii în privința medicamentelor sau a eficienței acestora, dar și dacă cel mic are până în 2 ani;
 • Cumpără medicamentele generice, și nu pe cele originale. Originalele sunt acele tipuri de medicamente apărute primele pe piață, ele au un preț mai mare. Genericele sunt medicamentele realizate după aceeași rețetă ca originalele, însă se vând la prețuri mult mai mici, pentru că au apărut după primele.

Când să suni doctorul?

Sună doctorul sau stabilește o programare doar dacă problemele se agravează astfel:

 • Copilul începe să simtă o mâncărime în ureche;
 • Are temperatură mai mare de 38 de grade Celsius;
 • Culoarea pielii are ușoară tentă albăstruie (are „frisoane”, în limbaj popular);
 • Are probleme cu respirația sau respiră prea des;
 • Nu poate să bea destule lichide;
 • Este iritat, are stare de somnolență;
 • Are simptomele unei gripe, fiindu-i din ce în ce mai rău;
 • Tuse care nu mai trece.

Ai mare grijă la simptomele dezvoltate de copilul tău pentru că un roșu în gât poate fi atât produsul unei simple răceli, dar și al unei gripe. Ia măsuri de precauție și dacă acestea nu dau rezultate, du-te la medicul de familie sau la cel pediatru cu cel mic!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *