Răceala sau gripa – cum îl ajuţi să se recupereze?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ori de câte ori suntem răciţi ori avem gripă, ne simţim atât de slăbiţi și doborâţi, încât pare că totul se sfârșește. Simptomele sunt destul de greu de suportat, mai ales atunci când copilul este cel implicat.

Raceala sau gripa (1)

Picture 1 of 2

Nici perioada de după răceală sau gripă nu este ușoară, așa că nu îți rămâne decât să îl ajuți să se recupereze.

Școlarii sau preșcolarii sunt cei mai predispuși răcelilor sau gripei, întrucât prin comunitatea de elevi, virușii și bacteriile sunt transmise cu ușurință. Unii trec ușor peste această perioadă, însă cei mai mulți stau la pat, la căldură, consumă ceai cald și prezintă stări de rău pe toată durata acestei afecțiuni de sezon.

Febra, frisoanele, transpirația abundentă, nasul înfundat, tusea seacă ori productivă, durerile de cap, starea de vărsături ori lipsa poftei de mâncare sunt câteva dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii.

Cum combatem răceala?

De obicei, cele două afecțiuni seamănă una cu cealaltă, prezintă stări destul de comune, însă se deosebesc prin modalitatea de tratament și recuperare. În cazul răcelii, nu trece la administrarea antibioticelor, sunt de ajuns antitermicele, odihna și inhalațiile. Consumă multe lichide, deoarece te poți deshidrata destul de ușor, mai ales din cauza febrei înalte. Învață-te să te recuperezi cu elemente naturale – echinaceea sau vitamina C sunt câteva remedii care îți pot aduce sănătatea pe tavă. Usturoiul este un puternic antibiotic natural de care trebuie să ții cont și pe care să îl introduci în dieta copilului bolnav.

Copilul răcit trebuie reținut acasă, întrucât afecțiunea se poate agrava destul de mult. Poți apela la antitermice, produse naturale, dar și la o alimentație echilibrată și sănătoasă. Regulile de igienă trebuie continuate. Și, pentru ca starea de sănătate a copilului să nu se agraveze și mai mult, este bine ca nasul acestuia să îi fie destul de des curățat. În acest mod, vei putea corecta complicațiile post răceală. Folosiți multă apă de mare ori ser fiziologic, util pentru înmuierea secrețiilor nazale. În cazul în care medicii recomandă, puteți folosi tratamentul cu aerosoli, ce oferă o vindecare destul de rapidă.

Gripa, mai periculoasă decât răceala

Gripa durează mai mult, se deosebește prin simptome care sunt resimțite mult mai puternic de către copil. Deși poate prezenta febră mare 4-5 zile, urmează alte zece zile prin care recuperarea este la fel de grea, copilul simțindu-se de-a dreptul epuizat. În cazul în care gripa nu este atât de puternică, nu folosi imediat antibiotic, aceasta rămânând ultima soluție. Încearcă să îl determini să se odihnească cât mai mult, să consume multă apă și lichide, întrucât organismul este expus riscului de deshidratare, și să se alimenteze. Desigur, lipsa poftei de mâncare va determina refuzul hranei, însă încearcă să îi oferi numai ceea ce îi place, chiar dacă nu este întotdeauna și cel mai sănătos lucru. Cu siguranța și copilul tău are poftă de ceva bun, așa că nu îl refuza în toată această perioadă.

În cazul în care prezintă dureri musculare și are temperatura crescută, îi poți oferi paracetamol ori ibuprofen, însă numai cu recomandarea medicului. Asigură-te că nu este alergic și nu prezintă semnele unor reacții adverse. În acest caz, oprește medicația și cere sfatul medicului.

Fiind o afecțiune gravă, este obligatoriu ca micuțul să fie dus la medic. Și, pentru ca recuperarea să fie mai aproape, este indicat să îi oferi micuțului aceleași remedii naturale. Nu ezita să îi introduci alimente bogate în vitamina C, dar și antibioticele naturale binecunoscute precum usturoiul sau pătrunjelul.

Recuperarea de după răceală sau gripă

Desigur, orice afecțiune doboară organismul plăpând al copilului. Deși pare să se simtă mai bine, micuțul prezintă un deficit imunitar. Este slăbit și pare să își revină destul de greu. Ceea ce trebuie să faci tu, este să îl ajuți să se reprindă. Suplimentele naturale de stimulare a imunității sunt extrem de utile. Poți folosi sirop de cătină sau măceșe, precum și produse bogate în echinaceea și propolis. Și, pentru că este școlar, chiar dacă se simte mai bine, este bine să îl reții acasă până atunci când se însănătoșește definitiv ori până când medicul îți oferă avizul de a reintra în colectivitate. Nu uita – pe lângă riscul de a transmite virusul mai departe, copilul tău are încă nevoie de îngrijire și atenție, pentru ca boala să nu reapară și simptomele să nu fie mult mai agresive.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *