Imunitate scăzută

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mulți dintre copii au imunitate scăzută în sezonul rece. A venit toamna cu vremea capricioasă, copiii au revenit în școli și grădinițe, motiv de îngrijorare în plus pentru mămici, mai ales dacă cei mici prezintă sensibilitate accentuată în fața virusurilor și bacteriilor de tot felul.

imunitate scazutaUn inamic ignorat: terenul alergic

Toți am dori că acești copii să fie sănătoși, să nu se mai îmbolnăvească, să nu mai răcească frecvent, însă acest lucru depinde de cum funcționează sistemul imun al fiecăruia. Orice perturbare a sistemului imun , fie imunitate scăzută,fie o reacție exagerată a acestuia (ex. alergia este o astfel de exagerare, o luptă a organismului cu ceva ce în mod normal nu e dăunător) va determina pierderea sănătății și apariția bolii.

Virozele respiratorii repetate, rinitele persistente, bronșitele suprainfectate sau astmatiforme, otitele recurente, alergiile respiratorii și ale pielii sunt doar câteva exemple de semne ale unui sistem imun deficitar. Multe dintre aceste boli se manifestă cu aceleași simptome: nas înfundat, secreții nazale apoase sau mucoase, strănuturi repetate, tuse, dificultăți de respirație nazale, ochi roșii cu secreții, erupții cutanate asociate, putând fi declanșate atât de infecții, dar și de alergie sau, uneori, pot fi chiar combinate.

În cazul afecțiunilor infecțioase simptomele se limitează în timp de la câteva zile la 1-2 săptămâni, în rest copii fiind sănătoși. Simptomatologia alergiilor respiratorii durează mai mult timp, posibil chiar întreg anul. Acestea apar și se manifestă fără febră sau semne de infecții, precum durerea în gât ori durerile musculare.

Este bine ca părinții să nu aprecieze singuri cauzele bolii și să instituie tratamente empirice, cel mai bine e să ceară sfatul medicului specialist în alergologie și imunologie clinică. Acesta are competență să pună un diagnostic corect făcând diferența dintre alergie și răceală la un copil cu imunitate scăzută, are metode multiple de a investiga cum funcționează sistemul imun, poate efectua teste alergologice cutanate cu răspuns imediat (nedureroase). În plus, tot medicul poate recomanda teste de imunitate efectuate seric (ex. imunograma) și va putea da sfaturile cele mai competente pentru creșterea sau reglarea sistemului imun.

Care sunt copiii predispuși îmbolnăvirilor?

Cei mai predispuși copii la răceli frecvente toamna sunt cei atopici (ce moștenesc alergia de la părinți sau bunici), cei cu boli cronice respiratorii (rinită și astm bronșic), cei aflați la vârste mici (6 luni-2 ani), mai ales atunci când aceștia se află în colectivitate.

Așadar, primii ani ai vieții sunt cei mai dificili de parcurs, copiii confruntându-se cu o imunitate scăzută, mai ales în timpul sezonului rece. Cu cât istoricul medical ne spune că moștenesc anumite afecțiuni ori suferă de boli cronice, cu atât lucrurile par să se agraveze și mai tare.

Cum să „păcălim” îmbolnăvirile?

Deși ne-ar plăcea să credem că există un tratament minune care să ne ferească copiii de îmbolnăviri, în realitate nimic nu poate fi exclus definitiv. Chiar dacă copilul este supravegheat strict, chiar dacă respectă regulile de igienă, are o dietă echilibrată, face mișcare și consumă și suplimente cu avizul unei persoane de specialitate, acesta va face în continuare viroze, va răci, se va îmbolnăvi. Și nu pentru că suferă de imunitate scăzută, ci pentru că numărul virușilor și bacteriilor este foarte mare, iar organismul trebuie să lupte de fiecare dată în contra acestora.

Imunitatea poate fi totuși întărită prin anumite reguli elementare:

  1. Dieta sănătoasă

Alimentele pe care le consumăm zilnic trebuie să fie cât mai naturale, să aibă proprietățile necesare, multe vitamine și minerale. Fructele și legumele trebuiesc consumate cu regularitate, întrucât au cel mai mare aport de vitamine. În plus, proteinele și lipidele au un rol ajutător în întărirea imunității. Ce-i drept, copiii nu trebuiesc obișnuiți cu excese alimentare, ci mai degrabă ar fi nevoie ca aceștia să afle cum să mănânce echilibrat din fiecare categorie de nutrienți.

2. Mâinile curate te mențin sănătos!

O altă regulă de bază pentru întărirea imunității este igiena. Cu cât copilul va cunoaște că trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată când mănâncă, atunci când folosește toaletă sau când se joacă cu obiecte murdare, cu atât va fi mai sănătos. De asemenea, învățați-l să nu mănânce niciun fruct fără să se asigure că este spălat.

3. Mișcarea în aer liber

Sportul, dar și plimbările în aer liber contribuie la sănătatea organismului nostru. Nu trebuie să ne ocupăm tot timpul cu sportul preferat, însă este bine să se afle pe lista zilnică a lucrurilor de făcut atât în cazul nostru, cât și în cazul copiilor noștri.

4. Respectarea unui program zilnic!

Organismul se va obișnui să facă anumite lucruri după un anumit program. Indiferent de activitățile zilnice este bine să cunoaștem că somnul trebuie să se supună celor mai bune reguli. Obișnuiți copilul să doarmă la ore fixe, să se trezească de dimineață, să respecte mesele de peste zi și astfel va fi cât se poate de sănătos!

5. Stop antibiotice!

Cel mai mare adversar al imunității scăzute sunt antibioticele administrate haotic. Nu exagerați cu consumul lor, nu i le oferiți copilului după ureche și nici nu faceți abuz. Cu cât va consuma mai multe antibiotice, cu atât organismul său se va îmbolnăvi mai ușor!

Informații oferite de dr. Monica Schifirnet

medic primar Alergologie și Imunologie clinică

Contact: Clinica Nova Orl, Strada Pictor Gh.Tattarascu nr. 2

sector 3 București

Tel: 0721 385 633/021 325 44 22

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *