Ce se întâmplă dacă răcești în sarcină?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice îmbolnăvire trebuie evitată pe parcursul celor nouă luni. Astfel, răceala nu este deloc un fenomen așteptat în timpul sarcinii. Însă, atunci când femeia gravidă trece prin schimbarea de anotimpuri, are imunitatea mai scăzută, poate fi predispusă unor astfel de îmbolnăviri.

ce se intampla daca racesti in sarcinaRăceala aduce odată cu ea și dorința de a se administra medicamente pentru vindecare. De regulă, orice tratament luat în timpul celor nouă luni amenință bebelușul ce se află în burtica mamei. Așa că, gravida trebuie să încerce să evite, pe cât posibil, acest fenomen, să fie atentă la alimentație și mai ales să se ferească de frig ori de contactul cu alte persoane bolnave.

Femeile gravide răcesc mai ușor

Perioada de sarcină predispune femeia la mai multe îmbolnăviri și acest lucru pentru că imunitatea în timpul celor nouă luni este mai scăzută. Organismul încearcă să se adapteze tuturor schimbărilor, depune mari eforturi și astfel nu mai reușește să protejeze femeia așa cum o făcea și mai înainte.

În plus, persoanele deja bolnave îi transmit mai ușor viitoarei mămici răceala. Și uneori tot sarcina pare să fie vina.

Răceala în sarcină și pericolul pentru bebeluș

Pornind de la un simplu roșu în gât și până la nas înfundat, infecții ale tractului respirator superior, toate pot genera mari probleme bebelușului. Și cum în orice răceală febra își face apariția, aceasta poate deveni un fenomen îngrijorător dacă este trecută de 38,5 grade Celsius, iar femeia se află în primul trimestru de sarcină. În această situație, sarcina se poate opri din evoluție ori bebelușul ar putea căpăta malformații congenitale destul de grave.

Și ce se întâmplă dacă totuși răcești în sarcină?

Nu este un capăt de lume dacă totuși ai răcit. Ori de câte ori simptomele te conduc cu gândul către răceală este bine să ajungi la medic și să nu iei medicamente la întâmplare. În timpul celor nouă luni de viață intrauterină, până și o aspirină sau un paracetamol pot produce adevărate dezastre în dezvoltarea bebelușului pe care îl porți.

Sucurile de fructe, apa (minim 2 litri/zi), ceaiurile din plante permise, dar și supele calde asigură hidratarea organismului tău, necesară pentru a se reface mai ușor.

De asemenea, pentru ca răceala să treacă mai ușor și mai repede este bine să te odihnești. Astfel, organismul va putea să lupte mai ușor cu simptomele pe care le aduce răceala.

Fructele și legumele consumate în stare proaspătă te vor ajuta să treci mai ușor peste episoadele de răceală și gripă. În cazul în care nu ai poftă de mâncare este bine să consumi mese mai mici, dar mai dese. Supele preparate în casă, fructele și legumele, în mod deosebit cele care au în compoziția lor vitamina C, te vor ajuta să treci mai ușor peste această perioadă. Consumă din belșug banane, citrice, morcovi, usturoi, ceapă, hrean, merișoare.

Încearcă și infuziile de ceai de mentă sau eucalipt, astfel este bine să te așezi deasupra unui vas cu apă caldă în care ai pus astfel de plante, acoperă-te cu un prosop și încearcă să respiri.

Medicamente, administrate doar în cazuri urgente!

Administrarea antihistaminicelor, antitermicelor sau decongestionantelor trebuie realizată doar în conformitate cu recomandările medicilor care urmăresc sarcina. De regulă, orice pilulă luată la întâmplare, fie ea și fără efecte adverse în mod obișnuit, poate amenința siguranța sarcinii sau dezvoltarea bebelușului. Ibuprofenul și aspirina sunt contraindicate în perioada de sarcină, generând efecte nefaste asupra sistemului nervos al bebelușului. Rareori, medicii ar putea prescrie doar paracetamol. Terapiile naturiste sunt la îndemână, însă și pentru acestea ar trebui să respectați instrucțiunile medicilor.

Ce să faci ca să nu mai răcești în sarcină?

Cele nouă luni de sarcină vin cu bune și cu rele. Astfel, îmbolnăvirile cele mai comune în această perioadă sunt răceala, gripa ori durerile dentare.

Pentru a preveni episoadele de răceală, mai ales atunci când parcurgi episoade de trecere de la cald la frig (schimbări de sezon) este bine să ai în vedere respectarea regulilor de igienă, să nu duci către gură diverse obiecte, să nu intri în contact cu oameni bolnavi și mai ales să nu consumi nimic fără a fi spălat mai înainte. De asemenea, exercițiile fizice ori mișcarea nu trebuie să lipsească din această perioadă. În cele din urmă, dar poate cel mai important, trebuie să ai grijă la alimentație. Este bine să consumi multe fructe și legume proaspete, dar și suficiente citrice, având un aport consistent de vitamina C.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com