Problemele copiilor cu diabet, în atenția Ministerului Sănătății

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mai bine de 3.000 de copii din România au fost diagnosticați ca suferind de diabet. De aceea, Ministerul Sănătății a decis să se implice și a anunțat, în cadrul unei dezbateri organizate de Coaliţia pentru Diabet Juvenil că se încearcă demararea până la sfârșitul acestui an a procedurilor prin care senzorii pentru monitorizarea continuă a glicemiei să fie decontați.

Diabet juvenil 1

Picture 1 of 5

Lucrurile merg spre bine

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, lucrurile merg spre bine, și este posibil ca sfârșitul de an să vină cu o veste bună pentru copiii bolnavi de diabet și părinții acestora. Din păcate, nu se poate mai devreme, pentru că există anumiți pași care trebuia urmați. Deocamdată, se urmărește decontarea acestor dispozitve doar în cazul copiilor bolnavi de diabet. În viitor, nu este exclusă ca decontarea dispozitivelor să fie făcută pentru toți cei afectați de această boală, dar deocamdată nu este cazul.

Programul Național de Diabet, în atenția Guvernului

În acest proiect s-au implicat și alți membri ai Guvernului, cum este și cazul ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici care a susținut că își dorește ca Programul Național de Diabet să fie printre prioritățile Executivului, și astfel să se vorbească la modul concret despre alocări financiare, aria de acoperire și alte aspect. Suferința copiilor nu poate fi măsurată în cifre, a concluzionat demnitarul, care a susținut că este nevoie de mai multă implicare.

Doar 10 medici pentru peste 3.000 de bolnavi

La rândul său, Iulian Velea, în calitate de preşedinte al Societăţii de Diabet, Nutriţie şi Endocrinologie Pediatrică, a oferit presei informații dure, dar reale, despre situația diabetului juvenil în România. Potrivit rapoartelor existente în aceste moment, în prezent în România au fost diagnosticați cu această afecțiune 3.166 de copii. Din păcate doar 10, exact, sunt doar 10 medici pediatri care au dreptul de a prescrie tratamente pentru aceşti copii. Mai mult decât insuficient!

Cazurile de diabet juvenil, în creștere

Ultimele raportări în acest sens arată că, din păcate, cazurile de diabet juvenil sunt în creștere în România. Au fost depistate cazuri de diabet de tip I, adică insulino-dependent inclusiv la bebeluși.

Simptomele diabetului la copii

Părinții sunt sfătuiți să fie atenți la simptomele manifestate de copii, deoarece în cazul lor boala este mai dificil de depistat. Mersul mai des la toaletă, sete exagerată se numără printre principalele manifestări ale diabetului juvenil, la care se mai adaugă și dureri de cap, scădere în greutate, oboseală, apetit scăzut pentru mâncare dar ridicat pentru dulciuri, precum și stări de iritabilitate inexplicabilă.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *