Prim ajutor bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice bebeluș ajunge să se rănească mai devreme sau mai târziu. Cum să te comporți atunci când bebelușul tău se zgârie, se înțeapă, sângerează, se lovește la cap, mâini sau picioare și mai ales cum anume să îi oferi primul ajutor? Pentru ca toate aceste lucruri să poată fi privite cu mai puțină temere, revista Mamă de Profesie încearcă să îți ofere un scurt ghid practic despre cum anume ar trebui să acorzi primul ajutor în anumite situații tip, întâlnite în timpul creșterii bebelușului și din ce în ce mai dese odată cu trecerea timpului, în perioada în care micile boacăne sunt la tot pasul.

Prim ajutor bebelusi (1).jpg

Picture 1 of 2

Nu puține sunt cazurile în care intuiești de dinainte că micul tău puișor va cădea, se va lovi ori va face o năzbâtie care îi va provoca durere. Cu toate acestea, deși ți-ai dori, nu poți face nimic pentru a-l scuti de suferință, intervenind abia atunci când cucuiul a apărut.

Prim ajutor dacă bebelușul a căzut din pat

Orice bebeluș experimentează măcar odată acest tip de accident. Cu toate acestea, incidența este mai mare atunci când sunt mici sau atunci când dorm în pătuțuri fără gratii. Pot exista situații în care nu doar în timpul somnului bebelușului să ajungă să se rănească, rostogolindu-se din pat, ci pur și simplu să se cațăre peste gratiile pătuțului și să alunece de la înălțime, rănindu-se destul de serios. Chiar dacă incidența acestor căzături este frecventă, acestea pot deveni pericole, mai ales dacă lovitura se localizează în zona capului. De cele mai multe ori, atunci când bebelușul cade din pat nu va sângera, însă va plânge pe măsura afecțiunii, și acest lucru pentru că, pe de o parte îl doare zona afectată, iar pe de altă parte este foarte speriat. În cazul în care leziunea este foarte puternică, bebelușul plânge tare ori sângerează chemați de urgență medicul. Atunci când lovitura trece de la sine, copilul nefiind foarte afectat, eventual devenind purtătorul unui mic cucui, poți sta liniștită, fiind o altă boacănă a copilăriei. Aplică-i doar comprese reci și nu uita de mângâieri și vocea blândă care îl vor face să îi treacă mult mai ușor.

Prim ajutor dacă bebelușul a căzut de pe tobogan sau leagăn

La fel de comune sunt și căzăturile de pe tobogan, leagăn sau alte obiecte din parc. Nici în această situație nu trebuie să intri în panică. Deși îl poți vedea destul de agitat, plângând minute în șir, va trebui să cunoști că micuțul tău este mai mult speriat decât afectat de această lovitură, mai ales dacă toboganul ori leagănul se află situate într-un loc de joacă, special amenajat pentru copii, cu pardoseală cauciucată.

Cu toate acestea, copiii mai mici de un anișor vor trebui duși la medic întrucât o astfel de lovitură poate determina un traumatism cranio-cerebral, greu de depistat de către părinți.

În același timp este indicat să îl supraveghezi câteva ore după căzătură. În cazul în care observi că are stări de rău, vomită, îi este somn, este letargic, adresează-te medicului. De asemenea, ori de câte ori bebelușul își pierde conștiința, vreme de câteva secunde, este un semn că trebuie să chemi ambulanța sau să te adresezi specialistului în cel mai scurt timp posibil.

Prim ajutor dacă bebelușul a fost înțepat de o albină sau o altă insectă

Înțepăturile de insecte pot fi destul de periculoase. De regulă, țânțarii, căpușele, păianjenii, albinele creează cele mai multe probleme ori de câte ori înțeapă copilul. Problemele sunt și mai mari atunci când cel mic este alergic la o anumită înțepătură. Așa că, ori de câte ori bebelușul nu mai poate respira, i se umflă fața, prezintă amețeli înseamnă că a dezvoltat una dintre reacțiile alergice. Atât tu, cât și tati trebuie să fiți pregătiți pentru astfel de situații de criză. Acul insectei trebuie scos, iar zona afectată trebuie alinată cu o compresă cu apă rece în așa fel încât cel mic să resimtă un disconfort diminuat.

Lucrurile sunt din ce în ce mai periculoase în cazul în care copilul este înțepat de o căpușă, pentru că intervine riscul de a se îmbolnăvi de boala Lyme. Nu încerca să extragi corpul căpușei deoarece poate rămâne un rest care să producă îmbolnăvirea. Este cazul să mergi la medic!

Prim ajutor dacă bebelușul a fost mușcat de un câine

Ori de câte ori copilul este mușcat de un câine comunitar va trebui să ai în vedere că îi poate fi transmis virusul rabic ori infecția cu salmonella sau pasteurella. Acestea se transmit în caz de perforație a pielii, efectuarea vaccinului rabic fiind una dintre indicațiile medicului specialist. În cazul în care pielea nu este perforată, ci doar zgâriată la suprafață atunci se poate spăla zona cu apă caldă și săpun, aplicându-se tinctura de iod printr-un bandaj steril. Atunci când medicul observă că există risc de infecție ori atunci când leziunea este prea puternică poate prescrie tratament cu antibiotic.

Prim ajutor dacă bebelușul s-a „otrăvit” accidental

Aceste situații sunt frecvente în rândul copiilor mici și atunci când au la îndemână obiecte casnice pe care le pot înghiți. Nu puține sunt situațiile în care copiii ajung la spital în stare critică, înghițind produse de curățenie, vopsele, pesticide, medicamente etc. În cazul în care și bebelușul tău devine victima unei asemenea situații, oferă-i imediat apă sau lapte și sună repede la 112.

Prim ajutor dacă bebelușul și-a rupt un dinte

Cu toate că ruperea unui dinte este un episod dureros, aceasta face parte dintre boacănele copilăriei. Lucrurile sunt destul de neplăcute atunci când dentiția este definitivă. Ori de câte ori copilul trece printr-un astfel de episod, va trebui să vă adresați medicului stomatolog, fie pentru a scoate resturile dentare, atunci când dintele nu s-a desprins definitiv, fie pentru a repara „greșeala” făcută. În cazul în care copilul a înghițit dintele se poate îneca, așa că nu mai aștepta și mergi de urgență la medic, care îi va acorda primul ajutor.

Prim ajutor dacă bebelușul a suferit un accident ocular

Dacă în timpul jocului, copilului i-a intrat ceva în ochi, s-a lovit și prezintă dificultăți de vedere, adresează-te medicului oftalmolog. Până atunci înmoaie o compresă sterilă în ser fiziologic și curăță zona afectată. De asemenea, poți aplica comprese cu gheață la nivelul ochiului accidentat, în așa fel încât traumatismul să se poată retrage mai ușor. Nu ezita să mergi la medic întrucât ochiul este o zonă foarte sensibilă ce necesită investigații amănunțite.

Prim ajutor dacă bebelușul s-a lovit la cap

Loviturile la cap sunt destul de frecvente. Lucrurile par să se complice atunci când copiii își pierd conștiința, prezintă traumatisme cranio-cerebrale, dar și stări alterate de rău. De asemenea, o lovitură la cap poate produce amețeli, tulburări ale mersului, stare de frig greu de controlat, respirație greoaie, precum și vărsături ori tulburări de văz sau de auz. De regulă, toate aceste simptome sunt semnul că micuțul tău copil va trebui investigat de către medic. În cazul în care simptomele de după lovitură nu apar, atunci părintele va trebui să îi acorde primul ajutor pentru calmarea durerii, aplicând o compresă rece pe zona afectată, mângâindu-l și vorbindu-i cât mai duios.

Prim ajutor dacă bebelușul a suferit un accident de mașină

Accidentele de mașină în care sunt implicate victime copii sunt destul de dese în ultima perioadă. Tocmai de aceea, scaunul auto, dar și centurile de siguranță potrivite pentru copiii mai mari sunt soluții pentru prevenția acestor episoade neplăcute, din timpul călătoriei cu mașina.

Până la sosirea ambulanței, părinții trebuie să îi acorde copilului primul ajutor. În cazul unor hemoragii este indicat să se aplice anumite comprese pe zona afectată, oprind sângerarea. De asemenea, în cazul unor fracturi la mâini sau la picioare se va imobiliza zona cu atele. Dacă copilul prezintă dificultăți de respirație, nu mai are puls, se va face respirație cardio-pulmonară.

Prim ajutor dacă bebelușul a suferit arsuri

Indiferent de tipul de arsură, acestea sunt foarte dureroase. Atunci când leziunea este de suprafață, aplică comprese cu apă rece și cere sprijinul cadrelor medicale. Ori de câte ori zona capătă culoarea maronie sau alb-gălbui, atunci pielea este afectată în profunzime, copilul necesitând îngrijiri imediate. În aceleași condiții va trebui să vă comportați în cazul în care este lezată o suprafață mare de corp. Ce puteți face? Înveliți copilul și mergeți la medic cât mai rapid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *