Lovituri la cap

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice mămică este îngrijorată ori de câte ori copilul cade și se lovește la cap. Indiferent cum, aceste lovituri sunt periculoase și trebuie supravegheate cu mare atenţie de părinţi.

A căzut din pat, de pe un dulăpior atunci când dorea să facă o poznă, din copac, de pe role – toate acestea aduc o serie întreagă de preocupări ale adulților care nu cunosc, mai ales atunci când nu s-a produs nicio leziune externă, dacă copilul este sau nu suferind de vreo afecțiune care îi poate pune viața ori sănătatea în pericol major.

Lovituri la cap (1)

Picture 1 of 2

Loviturile la cap sunt atât leziuni externe (la nivelul scalpului), cât și interne (ce afectează craniul, vasele de sânge sau chiar creierul). Desigur, loviturile interne sunt mult mai periculoase, preocupă tot mai mult părinții și ajung de cele mai multe ori să fie diagnosticate și tratate de medici.

Oricât de mult sânge ar curge, leziunile externe nu produc decât spaimă, comparativ cu implicațiile destul de grave ale celor interne care pot conduce de multe ori la hemoragii la nivelul creierului și, odată cu ele, punerea în pericol a vieții copilului.

Așadar, fie că îi apare un cucui care va trece în câteva zile, fie va sângera puternic datorită vascularizării bogate de la nivelul scalpului, copilul va scăpa fără prea mari probleme.

Leziunile externe – ce să ai în vedere?

Mergi imediat la medic ori de câte ori copilul se plânge de dureri pronunțate de cap, prezintă vărsături, are stare de somnolență, nu merge corect și plânge continuu. În cazul pierderii cunoștinței, este un semn grav că trebuie supravegheat cu mare atenție.

În cazul în care nimic din cele de mai sus pare să nu îl afecteze, atunci vei putea doar să îi aplici o pungă cu gheață în așa fel încât cucuiul ori vânătaia să se retragă. Este destul de neplăcut, însă va trece mai ușor. Niciodată nu îi aplica gheață direct pe piele, ci înfășoar-o într-un prosop. Indiferent de tipul de lovitură ori dacă copilul nu prezintă imediat vreo simptomatologie, este bine să îl ții sub supraveghere vreme de minim 24 h. În același timp, dacă micuțul adoarme imediat după lovitură, verifică-i respirația și paloarea feței. Dacă observi ceva neplăcut, trezește-l și mergi la medic.

Leziunile interne – cum poți să le evaluezi?

Sunt grave, pot afecta creierul copilului și pot produce hemoragii intracraniene. Toate acestea îi pot pune viața și sănătatea în pericol. Așadar, atunci când suspectezi o lovitură mai profundă, mergi direct la medic și explică-i toate cele întâmplate. De regulă, investigațiile neurologice îți vor demonstra în ce fel îi va fi afectat creierul.

Semne de alarmă

  • starea de inconștiență a copilului, vreme de câteva minute;
  • răni grave la nivelul scalpului;
  • tulburări de mers;
  • tulburări de vorbire;
  • convulsii;
  • scurgeri de sânge pe nas, ureche sau gură;
  • paralizie sau stare de slăbiciune.

În aceste cazuri, nu mai este timp să aștepți, ci va trebui să anunți imediat medicul sau ambulanța care va transporta într-un mod sigur copilul la spital.

Când nu poți comunica cu copilul întrucât se află în stare de inconștiență, nu încerca să îi schimbi poziția, întrucât există posibilitatea să prezinte fisuri la nivelul coloanei vertebrale ori la nivelul gâtului. Ceea ce poți face, este ca atunci când prezintă vărsături abundente, să îl întorci într-o parte,
ferindu-l de riscul de înec.

Atunci când copilul este conștient, încearcă să comunici în permanență cu copilul și ține-l cât mai mult timp treaz. Aplică-i un bandaj care i-ar putea opri sângerarea și niciodată nu încerca să extragi anumite corpuri străine de la nivelul craniului. De acest lucru se vor ocupa medicii specialiști, care vor realiza aceste operațiuni în condiții de mare siguranță.

Comoția cerebrală – risc major

Orice lovitură la nivelul capului prezintă un risc mare de comoție cerebrală. Verifică dacă copilul tău aude, vede, acuză dureri de cap, are pierderi de memorie. De asemenea, în cazul în care cel mic are dificultăți de gândire ori de menținere a echilibrului, atunci poți suspecta o astfel de problemă. Medicul îți va putea oferi indicații de specialitate și, tocmai de aceea, nu ezita să îl anunți.

Loviturile la cap pot fi prevenite!

Desigur, nu toate loviturile pot fi prevenite, la fel cum nu întotdeauna te poți afla în preajma copilului. Însă, atunci când poți face acest lucru, poți încerca să îl determini să poarte casca de protecție ori de câte ori merge cu rolele, este așezat în scaunul de mașină la orice deplasare. Și nu uita – elimină riscurile din locuință!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *