Ce faci când copilul se accidentează la joacă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii sunt activi. Le place să se joace în aer liber, să alerge, să meargă cu bicicleta, să facă pe exploratorii, ba chiar să bată mingea în casă.

În această continuă luptă de a descoperi „tărâmuri nebănuite”, cei mici sunt supuși diverselor accidente. Vigilența ta poate preîntâmpina neplăceri, însă ce te faci când copilul a făcut deja „buba”?

Copil accidentat la joaca (1)

Picture 1 of 2

Accidentele din parc

Un studiu al Comisiei Siguranței Consumatorului din Statele Unite ale Americii arată că în 1999 se petreceau 7,5 accidente la zece mii de locuitori, având ca urmare prezentarea la spital, iar victimele majoritare fiind copiii cu vârsta până în cinci ani. Peste 50% dintre accidentele în aer liber menționate în studiu implicau cățărarea, inclusiv pe scările de incendiu.

Parcul poate fi un mediu minunat pentru cel mic: aer curat, copii noi cu care să socializeze, exerciții, alergare, însă poate deveni periculos pentru copilul lăsat nesupravegheat. Astfel, el se poate răni pe tobogan, la leagăne sau la barele verticale.

Cel mai important lucru este să îți ții sub observație copilul, să îi arăți cum trebuie să se joace corect și să nu îi permiți să se înghesuie la aparatele deja aglomerate.

Dacă s-a rănit la joacă, dacă s-a zgâriat sau s-a tăiat, este bine să îi oprești mai întâi sângerarea cu un material curat. Pune-i un pansament și îi va trece. În cazul în care sângerarea este abundentă și nu se oprește după câteva secunde, du-te la o cameră de gardă. E posibil ca rana să fie mai adâncă, să aibă nevoie de o curățare adecvată și de copci.

În cazul unui accident mai grav, precum ruptura osoasă, este obligatorie prezentarea de urgență la medic. Cu cât ortopedul intervine mai repede, cu atât osul se va suda mai repede și corect. De asemenea, și loviturile la cap pot reprezenta surse de îngrijorare, de aceea trebuie tratate cu seriozitate.

Dacă cel mic are bicicletă și se plimbă cu ea, cumpără-i genunchere și cotiere. Dacă totuși a căzut și are răni, dă-l cu dezinfectant (rivanolul – care nu ustură la răni deschise – este una dintre soluțiile pe care le poți utiliza, însă, ai grijă, pătează hainele), pune-i o compresă și bandajează-l. Găsești toate acestea în trusa de prim-ajutor din mașină.

Accidentele în casă

Același studiu american arată că cei mici se accidentează în majoritatea cazurilor utilizând leagănul din curtea casei. Însă sunt multe alte tipuri de riscuri la care sunt supuși copiii acasă, precum: piscina din curte, uneltele ascuțite de grădinărit, detergenții și alte soluții de curățat baia sau bucătăria, cioburile găsite în diferite colțuri ale grădinii, gardul ascuțit, scările abrupte, focul și aragazul, chiar și pungile goale.

E frumos să te joci în curte, însă mare grijă la piscina plină cu apă sau la uneltele ascuțite de grădinărit! Copilul se poate accidenta cu ușurință, poate cădea în apă, se poate zgâria în cioburi sau să se urce pe gard, încercând „să îl escaladeze” din dorința sa de a explora împrejurimile.

Înainte de producerea accidentărilor pro­priu-zise, cel mai bine este să previi. Așa că ai grijă ca piscina să nu fie descoperită când e cel mic pe afară, uneltele să fie depozitate unde cel mic are acces, cioburile să fie strânse, iar gardul – să nu poată fi escaladat și nici ascuțit.

Însă, dacă s-a accidentat jucându-se, nu te panica. La fel ca și în cazul accidentelor din parc, oprește sângerarea, nu încerca să scoți cioburile din picior, pentru că va sângera și mai mult, și există riscul infectării. Și în aceste cazuri grave, cel mai bine este să îl duci la doctor.

Dacă rănile sunt minore, atunci trusa ta de prim-ajutor ar trebui să fie suficientă. Poți să ai una în casă și una în mașină, în felul acesta având strictul necesar chiar și când sunteți în excursie sau în parc.

Mare grijă la detergenții și soluțiile de curățat baia sau bucătăria, la medicamente sau cosmetice! Ele sunt extrem de toxice, iar odată inhalate sau îngurgitate, pot provoca leziuni ale sistemului digestiv. De aceea, este bine să le depozitezi în locuri inaccesibile copilului. Explică-i, dacă este necesar, ce sunt toate acele recipiente colorate, avertizându-l de gradul mare de otrăvire. În caz de rănire, trebuie să te prezinți la urgență într-un timp foarte scurt și să ai la tine substanța înghițită.

Colțurile ascuțite și prizele devin „dușmani nebănuiți” pentru copil dacă nu sunt acoperite corespunzător.

Scările reprezintă un mijloc de distracție pentru cel mic, însă pot cauza accidente grave dacă acesta nu este supravegheat. De preferat ar fi să nu îl lași să se joace în astfel de condiții.

Aragazul poate fi extrem de periculos pentru copil. Dacă cel mic își provoacă arsuri, nu este bine să-l legi sau să aplici orice unguent peste răni! Du-l rapid la spital, acolo va fi tratat corespunzător. Dacă arsurile provocate nu sunt puternice și nu necesită spitalizare, trebuie să iei copilul de lângă sursa de căldură, să îi scoți hainele din zona afectată, apoi să ungi cu un gel special de arsuri și menține zona curată cu o compresă sterilă și bandaj deasupra, timp de 24 h.

Pungile goale pot reprezenta un risc de asfixiere pentru copiii foarte mici, de peste două luni. Îndepărtează-le din apropierea lui și nu le lăsa la îndemână!

Până și jucăriile devin arme periculoase, dacă nu este respectată vârsta pentru care sunt recomandate. Dacă se menționează că trebuie să aibă peste trei ani, atunci conformează-te. Ia-i lucruri în preajma cărora nu ești sigur că va păți ceva.

Accidentele pe care copiii le fac jucându-se sunt de cele mai multe ori superficiale, nefiind nevoie de asistență medicală de specialitate. Însă, mai bine este să previi decât să tratezi! Așa că dacă nu ai făcut-o până acum, protejează-ți copilul de prize, de colțurile ascuțite, de accesul la scări sau la aragaz. Și discută cu el! Odată explicat pericolul la care se expune, vei avea un copil prudent și informat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *