Pneumonia, o boală contagioasă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tusea seacă sau productivă, febra ridicată, respiraţia șuierătoare, dar și durerile abdominale sunt câteva dintre simptomele care te pot pune pe gânduri ori de câte ori copilul le manifestă.

Pneumonia - o boala contagioasa (1).jpg

Picture 1 of 2

Virală sau bacteriană, pneumonia pune de cele mai multe ori probleme și trebuie tratată cu atenție și grijă din partea medicilor specialiști. Evoluția sa este destul de rapidă, astfel trecerea de la o simplă inflamare a căilor respiratorii superioare este destul de bruscă, în câteva zile plămânii putând fi grav afectați. Cu toate acestea, ori de câte ori este depistată din timp și tratată corespunzător, pneumonia se vindecă în maxim două săptămâni și nu va crea complicații.

Atunci când puiul tău tușește fără întrerupere, are febră, disconfort în timpul somnului, respirație accelerată, stare de vomă, dar și dureri de cap, gât ori abdomen, va trebui să te prezinți la medic. De cele mai multe ori, pneumonia este depistată prin ascultarea respirației și descrierea manifestărilor micului pacient. Alteori, poate fi nevoie de o radiografie, noninvazivă și ușor de realizat. Chiar dacă până nu demult soluția oferită de medici era internarea, astăzi lucrurile par să se simplifice, copilul putând fi tratat acasă, mai ales atunci când febra nu este crescută și micuțul nu prezintă dificultăți în respirație. Atunci când simptomele sunt mai profunde sau atunci când vârsta bebelușului este mult prea mică, medicii vor recomanda întotdeauna internarea și ținerea sub atenta supraveghere a pacientului. Situația se impune întrucât în astfel de cazuri evoluția bolii se poate înrăutăți, ajutorul de urgență fiind extrem de util.

Pneumonia se transmite

Deși nu ne vine încă să credem, microbii și virușii pot circula și pot îmbolnăvi un copil perfect sănătos. Astfel, pneumonia se transmite prin tuse, strănut, dar și prin reguli de igienă mai puțin stricte, precum folosirea aceluiași pahar, căni, tacâmuri.

În același timp, răceala și gripa se fac de cele mai multe ori responsabile pentru o astfel de îmbolnăvire.

De aceea, guturaiul, tusea, strănutul, schimbările de dispoziție, lipsa apetitului sunt câteva dintre simptomele care pot ridica grave probleme și trebuiesc tratate în consecință, destul de rapid, urmând indicațiile
medicului.

Tratamentul pneumoniei

Antibioticele, deși puțin indicate astăzi, par să rămână în continuare singura soluție pentru ca virușii sau bacteriile responsabile de această infecție să dispară. În același timp, se recomandă menținerea regulilor stricte de igienă, administrarea cu atenție a medicației prescrise de către medic și hidratarea cu multe lichide.

Deși pneumonia produce anxietate în rândul oricărui părinte, fiind asociată cu o boală gravă, care îi poate pune sănătatea în pericol, în realitate soluțiile medicale prezente, dar și variantele de tratament reușesc să vindece o astfel de afecțiune mai repede decât ne așteptăm. Important este ca micuțul să ajungă la medic și să fie examinat cu mare atenție. În cazul în care terapia de vindecare întârzie să fie pusă în aplicare, atunci situația s-ar putea agrava, copilul necesitând investigații amănunțite care să îi permită în cele din urmă o evoluție favorabilă.

Tocmai de aceea, încă de la primele simptome părinții sunt datori să ceară sfaturile medicilor și să trateze corect problema.

Carmen Zapucioiu - medic primar pediatruPneumonia poate fi prevenită prin administrarea vaccinurilor. Se poate vorbi de prevenţie în cazul pneumoniei pneumococice, precum și a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae ori virusul gripal. Atunci când copilul face totuși această boală va fi supus unor numeroase investigaţii, i se vor administra antibiotice orale sau injectabile, în funcţie de evoluţie și va deveni parte în exerciţii de respiraţie profunde, având rolul de eliminare a secreţiilor prezente în căile respiratorii.

În cazuri mai grave, atunci când copilul nu va putea să respire, acestuia îi poate fi administrat oxigen, fiind ventilat mecanic. Terapia cu aerosoli, recomandată de către medic, poate deveni una dintre soluţiile ajutătoare, care pe de o parte tratează, iar pe de cealaltă ameliorează simptomele cauzate de boală.

Atunci când se produce îmbolnăvirea, părinţii trebuie să manifeste prudenţă, să nu mai intre în contact cu alte persoane bolnave, să respecte măsurile stricte de igienă și să hidrateze corect copilul.
Dieta sănătoasă are și ea un rol hotărâtor în grăbirea vindecării.

Doctor Carmen Zăpucioiu, medic primar pediatru, doctor în medicină

021 316 93 66

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *