Vederea bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Primele momente de după naștere stârnesc o serie întreagă de curiozităţi. Este sănătos, vede, aude – toate reprezintă frământările oricărei mame, din grijă pentru copilul său.

vederea bebelusului (1).jpg

Picture 1 of 4

Afectarea vederii poate deveni un handicap major în integrarea socială și profesională și tocmai de aceea este bine să cunoaștem cât mai multe lucruri, încercând, astfel, să prevenim problemele de vedere ale bebelușului. Responsabilitatea părinţilor, dar și indicaţiile medicului pediatru și oftalmolog pot ajuta să observăm din timp orice problemă apărută.

Vederea bebelușului se dezvoltă și evoluează minut de minut, încă din primele clipe ale existenței noastre, iar pentru ca acest lucru să se întâmple firesc trebuie ca ochii să aibă o structură anatomică normală și o poziție paralelă, să existe mișcări paralele, iar sistemul nervos să fie dezvoltat cât mai corect.

Orice eveniment intranatal, perinatal, genetic sau accidental care perturbă cele sus menționate în primele luni de dezvoltare ale bebelușului poate compromite vederea unuia sau a ambilor ochi.

Tocmai de aceea, întrebarea firească pe care și-o pune oricare părinte este: „când ar fi cel mai oportun să fac bebelușului meu un control oftalmologic?”

Prematuritatea, greutatea mică la naștere, bebelușii cu scor Apgar mic, precum și bebelușii proveniți din sarcini gemelare și multiple sunt predispuși la afecțiuni oftalmologice. Consultul oftalmologic precoce (chiar în maternitate) și tratamentul făcut de către medicul specialist oftalmopediatru la un prematur poate salva vederea bebelușului, în cazul retinopatiei de prematuritate.

De urgență la oftalmolog

Care sunt semnele în prezența cărora părintele trebuie să ajungă cu bebelușul, de urgență, la oftalmologul pediatru, dacă le observă?

  1. pupila albă sau orice opacitate (albeața)
  2. pleoapa căzută – ochiul nu se deschide
  3. orice asimetrie de aspect a ochilor: o cornee mai mare, un ochi mai mic sau mai proeminent decât celălalt, pupile inegale, lăcrimare inegală
  4. ochi „jucăuși”- mișcări oscilatorii ale ochilor
  5. roșeața, prezența secreției abundente
  6. ochii încrucișați permanent

Strabismul, fiziologic 6 luni!

Mulți părinți consideră că strabismul la bebeluș (un ochi care „fuge”) este fiziologic, cu alte cuvinte normal, însă acest lucru pare să fie contrazis din ce în ce mai mult de către medici. Strabismul fiziologic dispare, în general, până la vârsta de 6 luni și este, de regulă, divergent (ochiul sau ochii „fug” spre exterior). Orice strabism evident, prezent după vârsta de 6 luni, trebuie examinat de către medicul specialist.

Cu alte cuvinte, un copil poate fi examinat și evaluat oftalmologic în orice clipă a existenței lui, încă din prima zi.

Copiii, care provin din familii cu probleme oftalmologice, trebuie, de asemenea, examinați. Acest lucru se va face încă din primul an de viață, în special acolo unde au existat afecțiuni oftalmologice congenitale și genetice. De obicei, se recomandă ca fiecare copil care provine din părinți purtători de ochelari sau acolo unde părinții suferă de ambliopie („ochi leneș”), va trebui examinat mai înainte de vârsta de 2 anișori, în așa fel încât problemele medicale să poată fi remediate.

Ori de câte ori apar probleme de vedere, cum ar fi modificarea pozițiilor ochilor ori alte semne sau simptome apărute pe parcurs, atunci copilul va trebui să ajungă de urgență în cabinetul medicului oftalmolog.

Indiferent de situație, vederea bebelușului va trebui examinată oftalmologic mai înainte de vârsta de trei ani, fiind supus unui screening medical. Iar acest lucru se explică prin faptul că este mai ușor sa previi decât să tratezi.

Oftapro, excelenţă individuală şi în echipă

Cea mai experimentată clinică din România, specializată în strabism şi oftalmopediatrie. Specialist pregătit în SUA în chirurgie oculoplastică, orbitară şi de căi lacrimale.

vederea bebelusuluiArticol realizat de:
Dr. Daniela Cioplean
Medic Primar Oftalmolog
Clinica Oftalmologica Oftapro
Tel.: 021-252.52.01, 031/805.78.24, 0730.593.534, 0754.779.765
Adresă: B-dul Mărăşeşti nr. 15, sector 4, Bucureşti.
office@oftapro.ro, www.oftapro.ro
vederea-bebelusului
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *