Oftalmologia pediatrică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În urmă cu mai bine de 20 ani, când am început să lucrez cu copiii, oftalmologia pediatrică nu exista în România ca entitate de sine stătătoare.

Oftalmologia pediatricaAbia în ultimii ani această noţiune a început să fie asimilată şi, de ce nu, asumată de anumiţi oftalmologi dedicaţi, atâta vreme cât în mod oficial în România „supraspecializările nu există”. Există însă oameni pasionaţi care şi-au dedicat viaţa şi profesia unor domenii medicale, care i-au atras şi în care au simţit că sunt utili societăţii. Şi care s-au autofinanţat pentru a învăţa.

Continui să cred cu tărie că a da copiilor şansa unei vederi normale şi a lupta pentru asta, indiferent cât ar fi de dificil, este un lucru minunat pentru care merită să trăieşti, să oboseşti, să te bucuri şi să plângi atunci când nu reuşeşti. Pentru că de fiecare dată când părinţii intră în cabinete de oftalmo-pediatru intră cu anumite preconcepţii, trebuie să dărâmi cel puţin un mit.

Am încercat să le adun pe cele mai frecvente şi să le înlocuiesc cu realităţile secolului 21.

Mit: „Copilul nu poate fi consultat pentru că este prea mic.”

Realitate: Anormalităţile de dezvoltare a ochilor pot fi identificate încă din timpul sarcinii prin morfologia fetală. O primă evaluare oftalmologică se face chiar în primele ore de viaţă de către neonatolog, iar oftalmologul pediatru poate face o evaluare corectă a aparatului vizual al copilului din primele zile de viaţă. Există mijloace de examinare şi aparate care pot face o evaluare corectă, iar majoritatea bolilor prezente la naştere se pot trata sub vârsta de 2-3 luni. Dacă acest lucru nu ar fi posibil, numărul copiilor orbi ar fi de zeci de ori mai mare.

Mit: „Se ştie că există un strabism normal care se corectează de la sine, după trei ani.”

Realitate: Strabismul fiziologic reprezintă de fapt o instabilitate a ochilor, sporadică, în special în divergenţa (spre exterior) care se atenuează de la o zi la alta şi care nu se mai observă după vârsta de 5-6 luni, dacă vederea bebeluşului se dezvoltă normal. Un strabism evident, real, prezent după vârsta de șase luni ridică mari semne de întrebare asupra viitorului vederii tridimensionale pe care o va avea acest copil, dar şi a vederii fiecărui ochi în parte.

Mit: „Este prea mic să poarte ochelari.”

Realitate: Dioptriile (viciile de refracţie) reprezintă anormalităţi de dimensiune ale ochilor şi de formă a corneei (micul „căpăcel” transparent care acoperă culoarea ochilor). Ele sunt în general moştenite dar nu neapărat direct de la părinţi şi sunt prezente de la naştere (cu excepţia miopiei dobândite, care şi ea are componenţă genetică, dar se manifestă mai târziu). Prezenţa unei dioptrii anormale (există dioptrii fiziologice care ţin de faptul că ochiul copilului este mai mic şi creşte vertiginos până la vârsta de doi ani, dar şi după aceea) înseamnă ca imaginea recepţionată de retina copilului nu este una clară. Dacă ea nu este clară, vederea copilului nu se va dezvolta normal. Dacă vederea nu se dezvoltă normal în primul an de viaţă, riscă să nu mai poată fi recuperată ulterior.

Mit: „Dioptriile sunt prea mari pentru vârsta lui.”

Realitate: Ochelari se pot purta de la vârsta de 3 – 4 luni dacă sunt necesari şi pot reprezenta uneori unica şansă a copilului de a vedea mai târziu, la fel ca ceilalţi. Aşa cum nu probaţi încălţămintea copilului dumneavoastră, nu probaţi nici ochelarii. Nu au cum să vi se potrivească. Prescripţia de ochelari la un copil mic se face în urma unei examinări complete şi a unor măsurători exacte. Nu le putem influenţa şi nu este dorinţa noastră, a medicilor, să aibă acele valori. Ca părinţi, trebuie să ne asumăm faptul că este posibil ca micuţii noştri să nu aibă nişte ochi perfecţi aşa cum am crezut, dar că respectând recomandările medicului îi oferim şansa unei vederi normale.

Mit: „Ochelarii corectează vederea. Cât timp trebuie purtați?”

Realitate: Ochelarii corectează claritatea imaginii și, în anumite situații, strabismul, dar asta nu înseamnă că purtându-i, dioptriile vor dispărea undeva ca și cum în mod magic, în câteva luni ochiul ar crește și și-ar corecta forma în mod miraculos. Atâta vreme cât dioptriile măsurate nu permit copilului să vadă bine cu fiecare ochi în parte, dar și împreună, ochelarii trebuie purtați.

OFTAPRO – cea mai experimentată clinică din România, specializată în strabism şi oftalmopediatrie.

Dr. Daniela Cioplean

Medic Primar Oftalmolog

Clinica Oftalmologica Oftapro

Tel.: 021-252.52.01, 031/805.78.24, 0730.593.534, 0754.779.765

Adresă: B-dul Mărăşeşti nr. 15, sector 4, Bucureşti.

office@oftapro.ro, www.oftapro.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *