7 lucruri pe care trebuie să le știi dacă copilul tau vrea să poarte lentile de contact

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate părea ciudată următoarea afirmație dar da, copiii pot să poarte lentile de contact. Există însă câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de lua în considerare folosirea lentilelor de contact pentru cel mic.

1. Vârsta potrivită

Majoritatea pediatrilor oftalmologi recomandă purtarea lentilelor de contact începând cu vârsta de 14 ani. Cu toate acestea, media de vârstă a copiilor purtători de lentile întâlnită la nivel mondial este de 8 ani. Potrivit studiilor, un copil cu această vârstă este capabil să le pună pună pe ochi, să le dea jos și să le curețe.

2. Cât de responsabil este copilul

Unul dintre aspectele cele mai importante este cât de disciplinat este copilul. Dacă are deja vârsta care îi permite purtarea lentilelor, următoarea întrebare este: poate cel mic să și le aplice corect și să le îngrijească corespunzător? Cel mic are deja sarcini ce țin de rutina zilnică pe care le respectă și le duce la bun sfârșit cu brio, cum ar fi: spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, menținerea ordinii în cameră sau făcutul patului? Dacă da, atunci cel mai probabil este pregătit să poarte lentile de contact. Înainte însă, copilului trebuie să i se explice care sunt riscurile îngrijirii necorespunzătoare sau a aplicării lor incorecte.

 • Trebuie să se spele pe mâini înainte să le pună pe ochi și înainte să le scoată de pe ochi;
 • Aplicarea corectă a lentilelor trebuie să le fie arătată pentru prima oară de către un medic oftalmolog, atât copilului cât și părintelui. Oricum, potrivit studiilor, s-a dovedit că micuții se simt mult mai confortabil decât adulții atunci când vine vorba să își atingă ochii cu degetul;
 • pentru curățarea lor se folosește numai soluția specială, iar recipientele în care sunt ținute atunci când nu se află pe ochi trebuie să fie spălate și sterilizate conform instrucțiunilor;
 • lentilele de contact nu se schimbă cu lentilele altor copii și nu se împrumută.

3. Riscurile purtarii lentilelor de contact

 • risc crescut de apariții ale infecțiilor în cazul în care lentilele sunt manevrate cu mâinile murdare;
 • dacă sunt depozitate necorespunzător, în condiții neigienice, pot aduna pe ele particule de praf sau se pot deteriora, iar astfel pot zgâria ochiul la aplicare;
 • riscuri mari pentru sănătatea ochiului pot fi provocate de purtarea lentilelor pe timpul nopții sau după termenul de expirare;
 • există unele medicamente care pot influența purtatul lentilelor de contact. De aceea trebuie informat medicul oftalmolog dacă există un tratament medicamentos.

4. Tipul de lentilă

După problema medicală pe care trebuie să o remedieze, lentilele de contact se pot alege și în funcție de perioada de purtare.

 • Lentile de unică folosință. Pentru început, acestea sunt cele mai recomandate pentru copii, mai ales din punct de vedere al igienei până când celor mici le intra în reflex îngrijirea lor corectă. 
 • lentile cu valabilitate de două săptămâni, de o lună, trei luni sau șase luni sau un an.

Compoziția lentilei este un alt criteriu de alegere, acestea fiind diferite în funcție de materialul folosit:

 • Pot fi rigide sau moi
 • Pot fi confecționate din hidrogel sau silicon-hidrogel.

În orice caz, medicul oftalmolog este cel care va stabili care lentilă este cea mai potrivită în funcție de copil și de afecțiunea oftalmologică de care suferă. Odată ce ai indicațiile medicului, poți alege dintr-o varietate de lentile de contact. Shopping-ul online, de pe site-uri ca lentiamo.ro, este cel mai ușor deoarece poți aplica filtre de căutare printre sute de modele. 

5. Prețul lentilelor

Prețul mediu al lentilelor este aproximativ 300 de lei pe lună, cu tot cu soluțiile de întreținere. O pereche de ochelari costă aproximativ 500 de lei, însă șansele ca aceasta să fie distrusă din neatenție sunt mult mai mari decât cele ale distrugerii lentilelor.

6. Protecția UV

Există, desigur, lentile de contact ce au opțiunea suplimentară de protecție UV. Protecția ochilor celor mici de razele nocive ale soarelui este cel puțin la fel de importantă ca protecția pielii. Cantitățile exagerate de UV pot provoca leziuni ale retinei copilului, mai ales din cauza pupilelor de mari dimensiuni și a cristalinului mai transparent comparativ cu cel al adulților.

7. Argumentele pro în favoarea lentilelor

 • au o stabilitate foarte mare, fiind fixe pe ochi
 • câmpul vizual nu este afectat de rama.
 • lentilele nu se aburesc și nu se murdăresc în timpul purtării.
 • copilul nu riscă să fie marginalizat de colectiv și nici nu poate fi exclus din activități sportive.

Ca urmare, achiziția lentilelor de contact pentru copilul tău poate fi o decizie extraordinară în ceea ce privește calitatea vieții de zi cu zi a celui mic, atâta vreme cât el este pregătit, iar medicul oftalmolog nu consideră că ar exista vreo contraindicație pentru acest lucru.

Sursa foto: pexels.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *