Medicii britanici au declarat extirparea amigdalelor inutilă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Amigdalectomia, intervenția chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor, este practicată de aproape un secol. Recent însă, medicii britanici au declarat extirparea amigdalelor inutilă, făcând dezvăluiri șocante.

În caz de infecții recidivante sau de obstrucție a căilor aeriene, se recurge adesea la amigdalectomie. În anii ’50 – ’60, intervenția era extrem de populară ca metodă de tratament. Deși rata unor asemenea proceduri chirurgicale a scăzut actualmente cu 30%, în comparație cu numărul lor din trecut, operația este practicată încă destul de frecvent.

În urma unui studiu efectuat în 2018, medicii britanici au declarat extirparea amigdalelor inutilă. Ei au scos la iveală lipsa de ineficiență a amigdalectomiei și au readus în vizorul publicului riscul la care se pot expune pacienții, în special copiii. Aceste date au fost făcute publice prin intermediul Press Association.

Dezvăluiri șocante ale medicilor britanici

Cercetătorii britanici susțin că, anual, sute de copii trec inutil prin intervenția chirurgicală de extirpare a amigdalelor. Studiile au dezvăluit că șapte din opt copii, supuși extirpării amigdalelor, nu au nici un beneficiu real de pe urma operației. Amigdalectomia în schimb, generează costuri imense Serviciului Național de Sănătate (NHS). Datele oficiale arată că NHS cheltuie, în fiecare an, 36.9 milioane de lire pentru asemenea intervenții chirurgicală inutilă.

Sute de copii au fost operați fără a avea cu adevărat nevoie

Autorii studiului au descoperit că majoritatea intervențiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor nu sunt motivate științific. Doar 12.4% dintre copiii supuși procedurii au prezentat cinci sau șase episoade de dureri în gât în decursul unui an. 44.6% au avut între două și patru episoade de astfel de dureri înainte de operație. Iar aproape un pacient din 10 a suferit un singur episod de dureri în gât înainte de amigdalectomie.

Conform procedurilor medicale, amigdalectomia se recomandă doar în cazul în care persoanele au suferit cel puțin trei episoade de dureri în gât, în decurs de douăsprezece luni. Iată de ce, medicii britanici au declarat extirparea amigdalelor inutilă.  “Între 32.000 și 37.000 de copii operați anual de amigdalită e puțin probabil să beneficieze realmente de pe urma intervenției”, au punctat autorii studiului.

Beneficii modeste. Riscuri imense

Motivul care stă în spatele amigdalectomiei este durerea în gât recurentă. O pătrime din toate operațiile efectuate la nivel global vizează extirparea amigdalelor. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală are beneficii cu adevărat modeste, susțin medicii britanici.

După ce au analizat datele medicale prelevate de la 1.6 milioane de copii din Marea Britanie, colectate în perioada 2005-2016, oamenii de știință de la Universitatea Birmingham au realizat că amigdalectomia este o procedură neîntemeiată. În majoritatea cazurilor, beneficiul ei este de a reduce, pe termen scurt, durerile de gât ale pacienților grav afectați. În schimb, riscurile se pot dovedi imense.

Pe parcurs, s-a demonstrat că fiecare al cincilea beneficiar al unei amigdalectomii riscă să sufere, ulterior, de boli grave. Or, amigdalele joaca un rol important în apărarea organismului contra infecțiilor bacteriene.

Cifrele vorbesc de la sine. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor creşte de cel puţin trei ori riscul de a dezvolta astm mai târziu.

Peste 28 de boli pulmonare pot afecta copiii cărora le-au fost îndepărtate amigdalele. S-au înregistrat de asemenea cazuri de deces, cauzate de hemoragii și stop cardiac, survenite la scurt timp după operație.

La nivel global, una din cinci persoane este supusă unei operații de amigdalectomie. În țară, statisticile susțin că aproximativ 30% dintre români au fost supuși unei intervenții chirurgicale de extirpare a amigdalelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *