Logoped: Probleme cu “r”

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bâlbâiala și gânguritul sunt sunetele tale preferate atunci când copilașul este micuţ. Este firesc, sunt singurele forme de comunicare pentru ei. Însă, atunci când crește și constaţi că a ajuns la vârsta preșcolară și încă mai are dificultăţi în a pronunţa anumite sunete sau cuvinte, începi să te îngrijorezi. Noi îţi spunem dacă ai motive sau nu!

Logoped - probleme cu r (2).jpg

Picture 2 of 2

Tulburările de limbaj, necorectate la timp, au tendința să se agraveze. Dacă observați că problemele de pronunție și limbaj ale copilului tău persistă, recomandat este să consulți un logoped. Acesta, prin diverse exerciții și joculețe, îți poate ajuta copilul să pronunțe corect, având un limbaj corespunzător vârstei.

În primul rând, ar trebui să știm mai exact ceea ce face un logoped.

Acesta tratează problemele de articulare şi probleme cu fluenţa, afecțiunile de rezonanță, precum și pe cele de limbă.

Dacă un copil întâmpină greutăți în pronunția anumitor sunete sau cuvinte, aceasta se numește o afecțiune de articulare. În cazul nostru, “raţă” ar putea fi pronunţat “laţă”, sau “rac” poate să semene cu “lac”. În cazul problemelor cu fluenţa, micuţul tău poate să repete anumite cuvinte, iar altele să i se pară greu de pronunţat.

La prima vizită la logoped, copilul va fi testat în aşa fel încât doctorul să poată stabili dacă există sau nu probleme.

Testul cuprinde anumite poezioare, cuvinte cheie alese de logoped, în funcţie de ce probleme a observat părintele.

Tratamentul constă în probe practice, în care doctorul îi arată micuţului cum se pronunţă corect diferite sunete, iar mai apoi îi va cere să-l imite. Acest lucru înseamnă să imite mişcarea buzelor, a gurii şi a limbii, în timpul pronunţiei.

Ca atmosfera să fie cât mai destinsă şi mai plăcută, dar şi în funcţie de vârsta copilului, logopedul foloseşte diverse jocuri, imagini, forme etc. De asemenea, în cabinet se află oglinzi, pentru ca micuţul să poată să se uite la propriile mişcări.

De multe ori, pentru că puiuţul să înveţe mai repede şi mai eficient cum să îşi mişte limba şi buzele în timpul pronunţiei, va fi ajutat de creioane ţinute în gură sau va fi învăţat să facă diferite exerciţii cu limba.

Cât durează terapia?

Copilul poate să meargă o dată sau de mai multe ori pe săptămână la cabinetul logopedului. Totul depinde de cât de gravă este problema.

Tratamentul poate să dureze de la câteva săptămâni până la ani întregi. Cel mai bun tratament este exerciţiul. Determină-l pe micuţ să repete şi acasă ceea ce a învăţat la logoped. Recomandat este să exersezi cu el, câteva minute, în faţa oglinzii, înainte de culcare.

Chiar dacă copilaşul tău a crescut, acesta poate încă să întâmpine dificultăţi în a rosti corect unele sunete. Nu e un motiv de îngrijorare! Specialiştii spun că pe la 3-4 anişori, copiii mai pot încă pronunţa cuvintele greşit.

Încă de când e bebeluş, micuţul tău începe să se joace cu diferite sunete pentru a comunica.

Până la doi ani, copilul începe să spună corect anumite cuvinte, iar la trei ani dezvoltarea limbajului ia amploare. Începând cu vârsta preşcolară dezvoltarea vorbirii ajunge la 75-100% din potenţial, de aceea micuţul ar trebui să fie înțeles în ceea ce vrea să comunice.

Corectarea pronunţiei sunetului “r”

Rotacismul reprezintă omiterea sau deformarea consoanei “r”.

Foarte mulţi copii nu reuşesc să-l pronunţe până la vârsta de 4-5 ani, aşadar nu aveţi motive de îngrijorare. În 40-50% dintre cazuri există un pararotacism fiziologic atunci când “r” este înlocuit cu “l”.

Exerciţiile specific logopedice nu sunt necesare, deoarece exersarea lui prea devreme poate duce la o pronunţie greşită.

Este foarte important pentru copilaş, ca toți cei din jurul său să pronunţe corect cuvintele, şi, de asemenea, copilul să nu sufere de o deficienţă auditivă.

Vârful limbii participă intens la articularea corectă a sunetului “r”. Buzele şi dinţii sunt întredeschişi, iar partea posterioară a limbii atinge cu marginile laterale dinţii de sus, până la canini. Partea anterioară este ridicată spre alveolele dinţilor incisivi de sus.

Limba este fixată, cu excepţia vârfului său, iar la expulzarea aerului, ea vibrează rapid între alveole şi dinţii superiori.

Exerciţii pentru copilaşii care au probleme în pronunţarea sunetului “r”

Umflarea obrajilor şi suflarea aerului afară cu putere, limba rotundă-ascuţită alternativ, limba rotundă între dinţi, între buze sau imitarea tropăitului calului sunt doar câteva exerciţii pe care micuţul tău le poate practica acasă.

Onomatopee pentru sunetul “r”:

  • senzaţia de frig: brrr
  • mârâit: mrrr
  • ursul: morr
  • porcuşorul: grrroh
  • cioara: crraa crra
  • greierele: cri cri
  • galop: trop
  • motorul: brrum
  • ceasul: ţâârr
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *