Când ar trebui să mergi cu copilul la logoped?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vorbirea copilului este importantă pentru orice părinte. Așteaptă cu nerăbdare să afle când va veni momentul să spună pentru prima dată „mamă” sau „tată” și să rostească lucruri noi, astfel încât să se asigure că nu sunt probleme.

logopedCu toate acestea, dezvoltarea vorbirii unui copil este un proces lent, astfel că cei mai mulți nu ajung să vorbească bine nici măcar la vârsta de trei anișori. De aici, apar și îngrijorările părinților care nu știu dacă este sau nu cazul să meargă la un logoped, acea persoană care ar putea rezolva temerile părinților.

Cum ar trebui să vorbească un copil la doi anișori?

Un copil are un ritm propriu de dezvoltare. Merge când se simte sigur că va putea să se ridice în picioare și vorbește atunci când vă va face toate acele asimilări necesare deprinderilor vorbirii. Astfel, la vârsta de doi anișori unii copii vorbesc, iar alții nu, însă cei mai mulți au deja în vocabular cuvinte destul de simple, circa 30 – nu mai mult. Și tot la această vârstă este posibil ca bebelușii să facă propoziții scurte, însă nu este obligatoriu.

Cu toate acestea, un copil va mai avea timp să își dezvolte vorbirea. Cei mai mulți reușesc să vorbească cât mai mult și mai bine abia pe la vârsta de trei anișori.

Când pot fi depistate problemele de vorbire?

Nu există o vârstă limită la care părinții ar trebui să se adreseze unui logoped. Cel mai adesea, primele diagnosticări de specialitate apar în jurul vârstei de 3 ani sau chiar mai târziu atunci când copilul nu vorbește, are anumite afecțiuni grave, precum sindromul Down sau autismul sau atunci când nu pronunță corect unele cuvinte. Dacă copilul nu vorbește, iar părinții nu au ajuns încă la medic, vârsta acestuia fiind de 5 ani, este obligatoriu să ajungeți la un logoped sau la un medic specialist care va putea investiga cu atenție problema.

Problemele de vorbire ale copilului

La vârsta de 3 anișori, copilul trebuie să înceapă să vorbească și să facă propoziții scurte. Dacă până la această vârstă vocabularul copilului este unul restrâns sau atunci când are probleme de fluență și părinții observă bâlbâiala, atunci este bine să mergeți de urgență la un medic specialist sau la logoped. De asemenea, un alt motiv pentru care ar trebui să apelați la un logoped este incapacitatea copilului de a pronunța sunetele „r”, „l”, „s” sau „ș”.

În toate aceste cazuri copilul va avea nevoie de multă atenție din partea specialiștilor, mai ales în cazul în care copiii nu au un vocabular dezvoltat.

Sunetele „r”, „l”, „s” sau „ș” se pronunță, ce-i drept mai greu, însă cu ajutorul unor exerciții de specialitate și a unor ședințe de terapie veți reuși să îl faceți pe copil să pronunțe corect sunetele. Cei mai mulți părinți ajung la logoped la vârsta de 5-6 ani, din cauza acestor probleme, părinții fiind speriați că vor putea avea probleme la școală, nearticulând corect cuvintele.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *