Legătura dintre cancer și pastilele anticoncepționale

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Una dintre afirmațiile frecvent întâlnite în rândul femeilor este că pilulele cu efect contraceptiv ar putea determina apariția anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, cercetările în domeniu nu au demonstrat că există un risc real în acest sens, ci este vorba vă anticoncepționalele semnalează favorizarea anumitor tipuri de cancer și numai în anumite situații, dar în același timp sunt importante în  ceea ce privește prevenția altora.

Anticonceptionale cancer 1

Picture 1 of 5

Cancerul mamar

S-a considerat mult timp că printre cauzele care stau la apariția cancerului mamar se numără și pastilele anticoncepționale administrate pe perioada îndelungate. S-au realizat numeroase studii, iar oamenii de știință că dacă femeile renunțau la aceste pastille, în 10 ori acest risc dispărea. Pilula trifazică a fost cea prin care riscul de a dezvolta cancer la sân era mai ridicat.

Nu există legătură directă

Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu poate fi vorba de o legătură direct între pastilele anticoncepționale și cazurile de cancer mamar. În plus, compoziția pastilelor anticoncepționale a suferit serioase modifăcări în ultima perioadă, iar concentrația de hormoni este acum mult mai mică.

Cancerul ovarian și endometrial

Oamenii de știință au realizat numeroase studii în urma cărora au ajuns la concluzia că pilulele contraceptive scad riscul de a dezvolta cancer ovarian. Chiar și o administrare de doar 6 luni a acestor pastille scade semnificativ riscul de cancer ovarian, chiar și în cazul femeilor care au o mutaţie a genelor BRCA1 şi BRCA2, care sunt responsabile de dezvoltarea de tumori maligne la nivelul ovarelor şi sânilor. Cât privește cancerul endometrial, și aici pilulele contraceptive sunt importante, deoarece în acest fel ovarele și endometrul sunt protejate, chiar dacă medicația a fost oprită la un moment dat.

Cancerul la ficat

Multe dintre femeile care iau pastille anticoncepționale pe efect lung sunt mai predispuse la a dezvolta adenoame, adică unele tumori benign la nivelul  ficatului. Deși în majoritatea cazurilor nu avem de a face cu simptome, dacă avem de a face cu o tumoră mai mare, se pot simți dureri sub coaste, sau în cazuri mai grave, adenomul hepatic se paote rupe și poate cauza hemoragii interne.

Controale periodice

Pentru a observa din timp dacă avem de a face cu vreo problemă, medicii susțin că în cazul femeilor care iau pastile anticoncepționale, cu atât mai mult este nevoie de controale periodice, la care se adaugă și testul Babeș Papanicolau. Descoperite în stadiu incipient, multe dintre aceste tipuri de cancer pot fi vindicate în totalitate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *