La Timişoara, zece sugari, internaţi cu boală diareică acută

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Boala diareică acută este unul dintre cele mai grele momente cu care se poate confrunta un sugar. Cum la copiii mici deshidratarea se face extreme de rapid, pentru a putea fi ”puși” pe picioare, de cele mai multe ori în aceste cazuri se recomandă internarea în spital, unde pot fi ținuți sub supraveghere medicală.

BDA 1

Tratamentul: reechilibrare hidroelectrolitică şi acidobazică

Cel mai recent incident de acest gen s-a petrecut la Timișoara unde, potrivit Mediafax, zece copii cu vârste mai mici de un an au fost internați, în decurs de doar o săptămână, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Toți micuții au primit diagnosticul de boală diareică acută.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, medicul Virgil Mustacitat de cei de la Mediafax a subliniat că ”Sunt zece copii internaţi cu boală diareică acută. (…) Copiii sunt internaţi pentru reechilibrare hidroelectrolitică şi acidobazică şi au vârsta până într-un an, sunt sugari”, a afirmat Virgil Musta.

Rotavirusul, responsabil de apariția bolii

Potrivit medicilor, boala diareică acută este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 luni şi se caracterizează în principal prin apariţia scaunelor moi şi dese, cu un miros puternic. Cadrele medicale susțin că rotavirusul este cel care declanşează cel mai frecvent această afecţiune destul de neplăcută.

Deshidratarea, un pericol

Pentru mai multe informații, vă spunem că ”boala diareică acută are ca semn creşterea frecvenţei scaunelor la 3 sau mai multe şi consistenţa acestora apoasă sau diminuată. De cele mai multe ori, aceste scaune sunt consecinţa unor infecţii ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau bacterii), însoţite de deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate. De obicei sunt boli autolimitate, ce durează de la câteva zile până la o săptămână”, susține Dr. Bogdan Crăciunescu, medic specialist medicină de laborator, Laboratorul Anima.

Simptomele BDA și tratamentul

Printre simptomele pe care le experimentează cel mic se remarcă numărul mare de scaune apoase multiple, explozive, cu un miros urât, caracteristic. De asemenea, cu siguranță micuțul bolnav va manifesta și febră, vărsături, colici abdominale, o stare de agitaţie, iar partea cea mai gravă, care solicit internarea obligatorie este deshidratarea. În general, ca tratament se recomandă administrarea de multe lichide, dar și anumite medicamente antitermice și împotriva vărsăturilor. Tratamentul cu antibiotic nu se recomandă în acest caz, pentru că poate favoriza scaunele moi. În schimb, dacă este vorba de o boală diareică de natură bacteriană, tratamentul cu antibiotic este necesar.

Regulile de igienă trebuie respectate

Pentru a preveni îmbolnăvirea, este important ca regulile de igienă să fie respectate. Astfel, este obligatorie spălarea mâinilor cu apă şi săpun în special înainte de masă şi după folosirea toaletei, spălarea legumelor şi a fructelor sub jet de apă înainte de a fi consumate și în special, prepararea termică a alimentelor să se efectueze corect

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *