De ce sa merg la kinetoterapie?

Kinetoterapia pediatrica, respectiv gimanstica medicala adresata copiilor si bebelusilor a luat amploare in ultimii ani. Oamenii au inceput sa inteleaga beneficiile si sa prefere programele de kineto-profilaxie pentru copii. Exercitiile de stimulare neuromotorie se adreseaza atat copiilor cu anumite tulburari de dezvoltare motorie, cat si celor sanatosi pe care ii invatam cum sa iubeasca sportul/miscarea din primele luni de viata.

kinderstudio_kinetobebe_288Pentru o dezvoltare fizica armonioasa este necesar sa se inceapa execitiile fizice din primii ani de viata. Deoarece ramurile sportive se adreseaza copiilor cu varste mai mari de 5-6 ani, ce facem cu ei pana atunci? Multi parinti considera ca au copii activi si nu au nevoie de alte exercitii decat cele zilnice pe care le fac: mers si alergat prin parc. Este adevarat ca sunt activi copiii in primii ani de viata, dar pentru ei devine rutina tot ce fac in mod repetat. Pentru ca suntem indreptati catre sedentarism si totul din jur ne indeamna catre acesta, gradinita, scoala, serviciul, este important sa incepem cu educarea copiilor de mici pentru a descoperi placerea de a-si lucra corpul.

Un copil activ nu inseamna ca are un tonus muscular bun. Sunt copiii ce prezinta deviatii ale coloanei vertebrale ca urmare a tonusului muscular scazut. Apar laxitati ligamentare din cauza musculaturii slab dezvoltate. Desi aparent totul este in regula, putem face o evaluare in care sa aflam starea tonusului muscular si aliniamentul postural al copilului.

Zilnic stam de vorba cu parintii si ne intreaba la ce ajuta anumite exercitii. As dori sa punctez cateva dintre beneficiile programelor de gimnastica medicala indreptate catre copii si bebelusi:

 • Cresterea tonusului muscular;
 • Cunoasterea propriului corp in conditii de relaxare si contractie;
 • Libertate de miscare si acomodarea cu mediul inconjurator;
 • Constientizarea posturala corecta;
 • Imbunatatirea respiratiei;
 • Corectarea (la nevoie) a anumitor deviatii sau deficiente;
 • Imbunatatirea echilibrului si coordonarii.

Exista cazuri in care este prezenta o anumita problema fizica, diagnosticata de medicul specialist. Desi acesta explica parintelui ca nu exista nicio sansa de remediere, prin faptul ca este integrat intr-un program de kinetoterapie poate obtine urmatoarele beneficii:

 • Mentinerea in acelasi stadiu al deviatiei respective;
 • Obtinerea unui tonus muscular bun si necesar in conditiile respective;
 • Constientizarea de catre copil a existentei deficitului si invatarea cum sa gestioneze orice situatie legata de acesta;
 • Cresterea stimei de sine prin cunoasterea propriilor limite legate de efortul fizic si de activitatile cotidiene.

Lasă un Comentariu...

*