Cum trebuie să folosiți dispozitivele asistive?

Majoritatea persoanelor se gândesc că nu vor avea niciodată nevoie de un dispozitiv asistiv, cum ar fi un baston sau o cârjă. Mersul pe jos și mișcările de bază, cum ar fi datul jos din pat, intrarea și ieșirea din mașină și urcatul scărilor sunt la ordinea zilei și par a fi floare la ureche. Totuși, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mușchii și articulațiile au tendința de a se degenera, ducând astfel la dureri și la imposibilitatea de a ne mișca cu aceeași ușurință.

Așa apare necesitatea de a folosi o cârjă, un cadru de mers sau alte dispozitive asistive. Patologiile legate de vârstă, cum ar fi osteoartrita sau leziunile traumatice, pot duce la dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Ca să nu mai menționăm că, în cazul unor intervenții chirurgicale, aceste dispozitive joacă un rol deosebit de important.

Cum vă poate ajuta fizioterapia?

Fizioterapia este o parte importantă a procesului de reabilitare. Fizioterapeuții susțin utilizarea dispozitivelor asistive ca parte a tratamentului, în special atunci când pacienții se confruntă cu mobilitate redusă și funcții restricționate. 

Dispozitivele asistive îi ajută pe pacienți să desfășoare activități zilnice fără să simtă durere, îmbunătățind totodată și mobilitatea. Adesea, fizioterapeuții prescriu astfel de dispozitive asistive ca urmare a unei evaluări detaliate a deficitelor și cerințelor pacientului.

Puteți beneficia de o evaluare amănunțită la clinica Medoterapy Life. Aici veți fi întâmpinați de o echipă formată din terapeuți și specialiști în recuperare medicală care utilizează tehnici și echipamente moderne pentru a elabora programe personalizate în condiții specifice fiecărui pacient. De asemenea, un alt aspect demn de reținut este că Medoterapy desfășoară ședințe de fizioterapie la domiciliul pacientului, un serviciu de mare ajutor pentru cei care se confruntă cu funcții limitate, cu dureri și mobilitate scăzută.

Sfaturi privind utilizarea dispozitivelor asistive

Iată câteva sfaturi importante de care este bine să țineți cont, astfel încât dispozitivele asistive să vă ajute în viața  de zi cu zi, nicidecum să vă încurce:

-Cârjele sunt folosite de persoanele care au nevoie de stabilitate și de sprijin la nivelul părții inferioare. Atunci când utilizați cârje, asigurați-vă că acestea sunt de o lungime potrivită și se așează confortabil sub axilă. Pentru echilibru, este importantă o rezistență suficientă a corpului superior. Fizioterapeutul personal va identifica care este cel mai bun model de cârjă pentru fiecare pacient în parte și îl va învăța cum să folosească corect cârja.

-Cadrele de mers sunt, în general, utilizate de persoane cu deficiențe de echilibru. Deseori, pacienții vârstnici folosesc cadre de mers pentru a reduce riscul de cădere. Există mai multe tipuri de cadre de mers, cum ar fi cadre de mers simple sau pliabile, cadre de mers pas cu pas sau cadre de mers cu rotile. Și în cazul acestui dispozitiv, trebuie să vă asigurați că are o înălțime adecvată și că nu vă aplecați prea mult pentru a vă sprijini. Majoritatea cadrelor de mers au opțiunea de a regla înălțimea. Unele cadre permit ajustări pentru ca pacienții să poată urca pe scări. Este important ca pacientul să apuce ferm cadrul de mers și să se aplece foarte puțin înainte în timp ce utilizează acest dispozitiv.

-Bastonul poate fi de mare ajutor persoanelor care au probleme de echilibru. Sunt bastoane tripod și tetrapod, care oferă un nivel ridicat de stabilitate. În general, bastonul este ținut pe brațul dominant și mai puternic pentru a susține partea opusă, dar fizioterapeutul personal va determina cum este cel mai bine ca pacientul să folosească un baston.

Dispozitivele asistive servesc multor scopuri și nu se limitează doar la locomoție. Acestea îi ajută pe pacienți să efectueze activitățile zilnice într-o manieră eficientă. În funcție de problemele fiecărei persoane, fizioterapeutul poate recomanda și alte dispozitive care oferă un plus de siguranță la domiciliu, dar și ușurință în efectuarea unor sarcini obișnuite, cum ar fi scaune pentru cadă, sisteme antialunecare pentru băi sau mânere de siguranță pentru duș sau toaletă.

Fizioterapeuții joacă un rol important în a ajuta pacienții să își recapete mobilitatea și să-și mențină independența. Cu abordarea corectă a tratamentului, care implică exerciții fizice și terapie manuală, există posibilitatea să vă puteți recupera pe deplin fără a fi nevoie de un dispozitiv asistiv.


Lasă un Comentariu...

*