3 cauze ale durerii de spate la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Durerile de spate sunt asociate adesea cu persoanele în vârstă. Recent însă, ele sunt tot mai frecvent diagnosticate la cei mici, existând cel puțin 3 cauze ale durerii de spate la copii.

Mulți părinți sunt luați prin surprindere atunci când cei mici se plâng de dureri de spate. Statisticile medicale arată, însă, că problema e departe de a fi una rară. La nivel mondial, între 10 și 30% dintre copii și adolescenți acuză asemenea dureri!

Ai grijă de sănătatea familiei tale, informându-te cu privire la cele 3 cauze ale durerii de spate la copii. Iată care sunt acestea:

1. Probleme ale discurilor intervertebrale. Ignorate, problemele discurilor intervertebrale pot cauza dureri lombare acute, afectând mușchii responsabili de susținerea coloanei vertebrale, de rotirea și îndoirea șoldurilor în timpul mersului sau mușchii care dau putere picioarelor.

Asemenea afecțiuni sunt mai puțin frecvente la copii decât la adulți, deoarece materialul discului celor mici este flexibil și elastic. Însă ele pot să apară, provocând simptome grave.

Hernia de disc se formează atunci când materialul interior moale al discului scade sau se herniează prin miezul fibros exterior. În acest mod, discul este forțat să iasă din spațiul său normal, iritând sau înțepând rădăcina nervoasă.

Printre simptomele care prevestesc o hernie de disc se numără: dureri, amorțeală sau furnicături resimțite la nivelul picioarelor, slăbiciunea extremităților inferioare și dificultăți la îndoirea sau îndreptarea coloanei vertebrale.

Hernia de disc poate fi tratată și fără o intervenție chirurgicală. Totuși, copiii și adolescenții cu dureri severe sau semne de leziuni nervoase semnificative pot beneficia de o procedură chirurgicală, pentru a diminua presiunea asupra nervului.

2. Infecții. Infecțiile osului spinal sau ale discurilor pot fi un diagnostic dificil de stabilit. Adesea, la copiii mici sau la adolescenți, infecțiile spinale pot provoca simptome vagi de stare generală de rău, febră și dureri la nivelul spatelui. În unele cazuri, infecțiile apărute la nivelul spatelui inferior (zona lombară) pot afecta rădăcina nervului, provocând lombosciatica – o nevralgie cu iradiere pe traiectul nervului sciatic.

Diagnosticul infecției coloanei vertebrale se stabilește în funcție de rezultatele unor teste de laborator. Printre semnele infecției se numără: numărul crescut de leucocite sau inflamații (ESR sau CRP crescute).

Tratamentul infecției este realizat, de obicei, cu antibiotice (cel mai des administrate intravenos). Uneori, poate fi luată în calcul și o intervenție chirurgicală. La ultima se apelează doar în cazul în care infecția a cauzat deteriorarea structurii vertebrale sau dacă infecția nu poate fi controlată în mod adecvat prin utilizarea antibioticelor.

3. Postură incorectă. Un rucsac prea greu, statul incorect în bancă sau sedentarismul sunt doar trei motive care pot duce la apariția unei posturi incorecte și deformarea, mai mult sau mai puțin vizibilă, a coloanei. Scolioza și cifoza reprezintă a doua cea mai comuna cauza a durerilor de spate în rândul celor mici și a adolescenților.

Scolioza este o boală care constă în deviația laterală a coloanei vertebrale, mai ales în regiunea dorsală, din cauza slăbirii ligamentelor sau a îmbolnăvirii vertebrelor. Provoacă o curbă în formă de S la nivelul coloanei când este văzută din spate.

Cifoza este o proeminență patologică. Ea deformează trunchiul, favorizând apariția cocoașei. Provoacă o îndoire ascuțită a coloanei vertebrale când este privită din lateral. Numai în deformările cele mai severe chirurgia este considerată o opțiune de tratament. În rest, masajul și kinetoterapia (terapia prin mișcare) sunt recomandate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *