Gazele intestinale ale copiilor – ce boli pot sta ascunse în spatele lor?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Gazele intestinale ale copiilor eliminate în exces nu sunt nici pe departe un lucru firesc, în spatele lor regăsindu-se numeroase afecțiuni pe care orice părinte ar trebui să le cunoască și chiar să le trateze potrivit sfaturilor medicului specialist.

gazele intestinaleGazele intestinale în exces reprezintă un motiv de îngrijorare pentru orice părinte. Pe de o parte ar putea ascunde o serie întreagă de afecțiuni, fapt pentru care ar trebui consultat medicul, iar pe de altă parte crează un mare disconfort. Atunci când alimentația este necorespunzătoare, hrana este mult prea grea ori provoacă balonare, încearcă să elimini aceste lucruri din alimentație. Dacă totuși problema persistă ar trebui consultat un medic.

De cele mai multe ori, excesul de gaze abdominale determină fie intoleranțe alimentare, alergii sau chiar probleme ale sistemului digestiv. Ceva acolo, în burtica copilului este nefiresc și trebuie observat îndeaproape de către medici fie printr-o examinare clinică sau ecografie abdominală. Bineînțeles, pentru ca diagnosticul să fie cât mai corect pus este indicat ca micuțul să efectueze analizele obligatorii la sânge. Acestea pot observa sau nu prezența unor bacterii ori o disfuncție a sistemului digestiv, pe care medicul o va putea interpreta.

Ce provoacă gazele intestinale în exces?

De fiecare dată suntem curioși să aflăm cauzele. Pornind de aici, vom ști dacă facem sau nu facem ceva în contra sănătății copilului nostru. În cazul în care se vor remarca anumite obiceiuri nesănătoase, acestea vor fi eliminate. Dacă dau rezultate, cu atât mai bine, în caz contrar vă recomandăm să ajungeți la medicul pediatru.

Aerofagia

În primul rând înghițirea unei cantități prea mari de aer determină flatulența copilului. Atunci când e bebeluș, în alaptare și chiar la alimentația cu biberonul, copilul dă dovadă de lăcomie. Va înghiți mai mult ca sigur destul de mult aer, lucru care ar putea conduce la apariția balonării și a gazelor intestinale. De aceea, mama trebuie ca după fiecare repriză de alăptare să își bată bebelușul pe spate, încet, pentru a reuși să scoată aerul afară.

Cu toate acestea, aerofagia la copilul mai mare este determinată și de mâncarea în grabă a alimentelor, consumul multor băuturi carbogazoase, înghițirea unei cantități mari de salivă, sforăitul în timpul somnului, nasului înfundat, dar și din cauza unor exerciții fizice efectuate în acea zi.

O alta cauză care determină înghițirea unei cantități prea mari de aer este consumarea lichidelor cu paiul. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor care, din curiozitate le încearcă des.

Alimentația

Un alt factor pentru care copilul poate prezenta gaze intestinale în exces este o alimentație bogată în carbohidrați. De obicei, fibrele, dar și alimentele care conțin amidon provoacă balonare și flatulență. Astfel, atunci când observați că micuțul are un astfel de disconfort abdominal este bine să încercați să îi schimbați puțin dieta zilnică și să îi oferiți alimente mai sigure din acest punct de vedere. Tot în categoria alimentelor care provoacă gaze intestinale sunt mazărea, varza, fasolea uscată, lintea, broccoli, porumbul, pastele făinoase, ceapa.

Intoleranța la gluten

Nu puține sunt persoanele care suferă de intoleranță la gluten. Aceasta se manifesta prin incapacitatea organismului de a digera alimentele bogate în gluten, mai exact cele care conțin făină, grâu, orz sau secară. Atunci când copilul prezintă intoleranță la gluten se va confrunta cu balonare, crampe abdominale și gaze în exces.

Intoleranța la lactoză

Poate părea curios, însă gazele abdominale ale copilului pot fi determinate și de anumite intoleranțe. De obicei, intoleranța la lactoză provoacă crampe abdominale, balonare și gaze intestinale în exces. Odată cu consumul alimentelor lactate, în organism pătrunde lactoza, ce poate fi descompusă de lactază în așa fel încât să poată fi digerată. Atunci când enzima numită lactază este secretată în cantități prea mici sau nu există, atunci copilul va manifesta aceasta intoleranță la lactoză, aflându-se în imposibilitatea de a digera laptele consumat.

Boli digestive

Gastrita este cea mai comună afecțiune care determină gaze intestinale în exces atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, sindromul de colon iritabil reprezintă o altă cauză care ar putea determina această problemă. De regulă, se manifestă prin dureri abdominale, diaree sau constipație și gaze intestinale.

Una dintre cele mai grave boli digestive care determină, printre altele și acest simptom, este Boala Crohn.

Malabsorbția, obstrucția intestinului, giardia, dar și anumite infecții la nivelul stomacului pot crea mari probleme.

Indiferent cum, este bine să ajungi la medic pentru investigații suplimentare. Acest lucru, deși poate părea inofensiv, ar putea ascunde mari probleme de sănătate. Greața, vărsăturile, diareea sau constipația, dar și durerile abdominale severe reprezintă motive de îngrijorare, așa că nu mai sta pe gânduri și cere sfatul medicului pediatru!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *