Balonarea ascunde o afecțiune gravă!

Balonarea ascunde cea mai cunoscută complicație a uterului – fibromul uterin.

balonareaNu puține sunt femeile care sunt suferă de balonare. Deși nu îi cunosc foarte bine cauzele, o tratează de cele mai multe ori cu mare indiferență. Balonarea este urmată de constipație, senzație de urinare frecventă, dar și de neplăceri abdominale. De obicei, toate aceste lucruri ar trebui să te ducă cu gândul la ceva mai grav.

Fibromul uterin afectează multe femei. De regulă, semnele descrise mai sus sunt similare acestei afecțiuni. Întrucât ajung prea târziu la medic, această tumoră a uterului nu mai poate fi vindecată, afectând atât capacitatea de procreere, cât uneori chiar și viața femeii.

Deși multe identifică fibromul uterin drept o formă de cancer și se sperie atunci când aud că suferă de el, medicii sunt de părere că luat în fază incipientă fibromul uterin poate fi vindecat prin procedurile medicale existente astăzi la noi în țară, fără a exista repercursiuni pe termen lung.

Fiind vorba de o tumoare benignă, aceasta nu este o formă de cancer. Desigur, el trebuie investigat cu mare atenție de către medici și tratat conform recomandărilor sale.

Fibromul este de mai multe feluri, astfel cel submucos are drept efect sângerări mai abundente în timpul menstruației și chiar dereglarea acesteia. Ceva mai grav este fibromul subseros care se manifestă prin creșterea tumorii în afara uterului, la început de dimensiuni mai mici, urmând să crească lent, dar destul de mult, putând ajunge la câțiva zeci de centimetri. Acesta se manifestă și prin dureri profunde la nivelul abdomenului inferior. Fibromul uterin pediculat reprezintă o a treia variantă ce provoacă dureri abdominale destul de puternice.

La medic, de îndată!

Ori de câte ori suferi de balonare fără a avea o cauză exactă este bine să ajungi la medic. De asemenea, atunci când balonarea este însoțită și de constipație, dureri abdominale ori de urinări frecvente, lucrurile sunt și mai sigure. Vizita la medic devine obligatorie de această dată, medicul urmând să îți ofere un tratament corect pentru ca această formă de fibrom uterin de care suferi să nu se transforme într-o tumoare canceroasă, punându-ți în pericol viața și sănătatea.

Fibromul uterin va putea fi observat în urma efectuării unei ecografii abdominale sau intravaginale. Atunci când se constată diagnosticul, dar și în funcție de mărimea și amplasamentul acestuia, medicul va putea prescrie cea mai ușoară și sigură formă de tratament.

Tratamentul fibromului uterin

Astăzi, tehnicile moderne pot înlocui cu succes operațiile chirurgicale. Fibromul uterin poate fi îndepărtat prin intervenție laparoscopică, intitulată mioliza laparoscopică. Această procedură are în vedere folosirea undelor electrice pentru distrugerea nodulilor fibromatoși.

Histeroscopia este o altă modalitate prin care poate fi eliminat fibromul uterin. Nu afectează fertilitatea femeii, astfel vei putea rămâne însărcinată în cazul în care îți dorești un copil. Această tehnică medicală conectează histeroscopul la o sursă video, folosindu-se de fibra optică.

Ori de câte ori dimensiunea fibromului este prea mare ori atunci când acesta pune în pericol sănătatea femeii, se poate recomanda extirparea uterului fie prin intervenția chirurgicală clasică, fie laparoscopic ori folosindu-se de invazie pe cale vaginală. Desigur, această modalitate de tratament se încadrează în deciziile medicale de ultim moment, atunci când afecțiunea este mult prea evoluată.

Nu trata balonarea ca pe un fapt normal întrucât ți-ar putea pune în pericol viața și sănătatea. Atunci când situația se repetă, mergi la medic, singurul în măsură să îți spulbere orice suspiciune.


Lasă un Comentariu...

*